НАЧАЛО Други

Манията по AI напомня на последния крипто балон според нобелов лауреат

29.05.2024 20:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Манията по AI напомня на последния крипто балон според нобелов лауреат

Професорът по икономика и нобелов лауреат Пол Ромер предупреди за прекомерния ентусиазъм, свързан с изкуствения интелект (AI), като направи паралел с крипто балона отпреди няколко години.

В изказване на Азиатската инвестиционна конференция на UBS в Хонконг Ромър предупреди за сегашното високо ниво на доверие в бъдещата траектория на AI. Той изрази загриженост, че прекалено оптимистичните прогнози могат да доведат до значителни грешки.

Ромър посочи, че разпространеното вълнение около AI е предизвикано от иновации като ChatGPT на OpenAI в края на 2022 г., които стимулираха огромни инвестиции в изчислителна мощ и облачна инфраструктура от страна на технологични гиганти като Microsoft Corp. и Alibaba Group Holding Ltd. Този рязък ръст на интереса значително повиши оценката на Nvidia Corp., чиито чипове се справят отлично със задачите за обучение на AI. Въпреки това Ромер предупреди да не се смята, че темпото на развитие на технологията ще продължи с пълна сила.

Макар да признава ползите от увеличената изчислителна мощ и използването на данни, Ромер подчерта предстоящото предизвикателство на недостига на данни. Той отбеляза, че докато увеличаването на изчислителните ресурси е сравнително лесно, осигуряването на адекватно предлагане на висококачествени данни е по-сложен въпрос.

Ромер изтъкна примера с автономните превозни средства, като посочи продължаващите проблеми с надеждността и неочакваните сценарии, които възпрепятстват напредъка към напълно самоуправляващи се автомобили, въпреки обещанията на компании като Tesla на Илон Мъск

Според него съществува риск сегашното вълнение около изкуствения интелект да бъде оценено в ретроспекция като балон, който е надценил потенциала си. Той предполага, че след няколко години наблюдателите могат да се замислят за ситуацията и да стигнат до заключението, че очакванията са били прекалено завишени.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Уорън Бъфет е изпуснал $4.5 милиарда в печалби от Apple

Уорън Бъфет постигна забележителен рекорд за натрупване на богатства както по време на бичи, така и по време на мечи пазари и беше коронован за „Оракулът от Омаха“.

13.06.2024 13:30 2 мин. четене

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Топ американска банка разкрива интегрирането на AI за големите си инвеститори

Акцентът на плана на банката бе даден от Ребека Хил, ръководител на отдела за управление на богатството в Morgan Stanley в Австралия.

13.06.2024 11:00 2 мин. четене

БРИКС: Съюзът с исторически ход, който ефективно зарязва долара

Алиансът БРИКС обяви споразумение с няколко държави извън съюза за уреждане на търговските сделки в техните национални валути, заобикаляйки използването на долара.

13.06.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.