НАЧАЛО Други

Манипулира ли Япония валутният пазар за да стабилизира йената спрямо долара?

октомври 6, 2023 17:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Манипулира ли Япония валутният пазар за да стабилизира йената спрямо долара?

Индия, която е член на групата БРИКС, наскоро беше обвинена в "пазарна интервенция" на валутните пазари. Според информацията голяма индийска държавна банка агресивно е продавала щатски долари на световните пазари миналия месец.

Неразкрит източник сподели предположение, че тази разпродажба може да е била инициирана от Резервната банка на Индия, централната банка на страната, в опит да се предотврати по-нататъшното понижение на рупията. Следвайки стъпките на Индия, Япония, сега е изправена пред подобни обвинения в пазарна интервенция, целяща да стабилизира стойността на йената спрямо щатския долар.

Тези подозрения за пазарна интервенция възникнаха, след като през септември Масато Канда, заместник-министър на финансите на Япония, обяви, че правителството ще се заеме със спекулативната търговия на валутните пазари. Канда подчерта ангажимента на Япония да предприеме необходимите мерки за укрепване на йената и да противодейства по подходящ начин на засилващия се щатски долар.

Във вторник, 3 октомври 2023 г., на фона на рязкото поскъпване на щатския долар японската йена отбеляза подем. Това развитие породи опасения сред търговците за потенциална интервенция.

От предходното тримесечие насам японските власти активно работят за предотвратяване на поевтиняването на йената спрямо щатския долар. Макар че в понеделник зелените пари надхвърлиха равнището от 150, отбелязвайки първия такъв случай през 2023 г., впоследствие на следващия ден те спаднаха до 147.30 спрямо йената.

Валутният пазар рядко е свидетел на толкова значителни колебания в рамките на един ден, което предизвика спекулации за участието на Япония на валутния пазар.

Освен Индия и Япония Китай, друг член на алианса БРИКС, публично обяви намеренията си да ограничи възхода на щатския долар. През септември Китай задължи институциите в страната да държат само една трета от депозитите си в щатски долари.

Този ход е част от по-широката стратегия на администрацията на Си Дзинпин за намаляване на зависимостта от щатския долар и насърчаване на ролята на юана. Очевидно е, че членовете на БРИКС, Индия и Китай, споделят загрижеността си за повишаването на курса на щатския долар, като сега към тази позиция се присъединява и Япония.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.