НАЧАЛО Други

Лихвените проценти в Турция може би достигнаха своя пик – но инфлацията може да продължи нагоре

23.05.2024 12:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Лихвените проценти в Турция може би достигнаха своя пик – но инфлацията може да продължи нагоре

Централната банка на Турция изглежда е готова да пренебрегне последния скок на инфлацията, която се очаква да достигне около 75% този месец, което вероятно ще удължи неотдавнашната пауза на лихвените проценти.

Въпреки че има едни от най-високите номинални лихвени проценти сред страните от Г-20, турската икономика се бори с бърза инфлация. Инфлационните очаквания обаче намаляват въпреки непрекъснатото нарастване на цените.

Икономистите очакват, че централната банка ще запази основния си лихвен процент на 50% на фона на прогнозите за забавяне на инфлацията през следващия месец.

Макар че някои световни банки прогнозират намаляване на лихвения процент преди края на годината, други като Morgan Stanley и HSBC предполагат, че ако до юни инфлационният импулс не се подобри, може да се обмисли по-нататъшно затягане.

Неотдавнашните мерки за стабилност на централната банка стабилизираха лирата и подобриха нетните резерви, но предизвикателствата остават, включително високите потребителски разходи и упоритата инфлация в сферата на услугите. Политиците вероятно ще се съсредоточат върху мерките за осигуряване на ликвидност и планираната фискална корекция, за да подкрепят позицията на паричната политика.

Като цяло стратегията на централната банка остава предпазлива, с ангажимент за справяне с инфлационния натиск и осигуряване на ефективността на трансмисионните механизми на паричната политика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия приключи 50-годишната си сделка със САЩ за петродолара

В света на финансите предстои голяма промяна, тък като на 9 юни Саудитска Арабия реши да не подновява споразумението си за петродолара със САЩ.

13.06.2024 14:30 1 мин. четене

Топ банката на Сингапур планира да управлява $370 милиарда до 2 години

DBS Group, която е най-голямата банка в Югоизточна Азия, се стреми към това да управлява 500 милиарда сингапурски долара ($369.7 милиарда) до 2026 г.

13.06.2024 14:00 1 мин. четене

Уорън Бъфет е изпуснал $4.5 милиарда в печалби от Apple

Уорън Бъфет постигна забележителен рекорд за натрупване на богатства както по време на бичи, така и по време на мечи пазари и беше коронован за „Оракулът от Омаха“.

13.06.2024 13:30 2 мин. четене

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.