НАЧАЛО Биткойн

Легалният статут на Биткойн по света

юни 15, 2022 14:40 18 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Легалният статут на Биткойн по света

Легалният статут на Биткойн (BTC) по света.

 albania Албания 

 

Биткойн и криптовалутите са законни за притежаване и търговия в Албания.

 

Албания регулира криптовалутите със Закон №66/2020 “За финансовите пазари, основани на Tехнологията на Разпределения регистър” – който специално урежда лицензирането на субектите, работещи в областта на разпространението, търговията с виртуални валути / дигитални токени.

 

 algeriaАлжир

 

Покупката, продажбата, използването и притежаването на т.нар. виртуална валута е забранено. Виртуална валута е тази, която се използва от интернет потребителите чрез мрежата. Тя се характеризира с липсата на физически носител като монети, банкноти, плащания с чек или кредитна карта. Всяко нарушение на тази разпоредба се наказва в съответствие с действащите законови и подзаконови актове.

 

 angola Ангола

 

Въпреки че правителствени служители съветват да не се използва Биткойн, няма законодателство срещу него и той остава напълно законен.

 

 argentina Аржентина

 

Криптовалутите не са изрично забранени в Аржентина и следователно са законни.

 

През 2017 г. аржентинското правителство измени законите за данъка върху доходите, за да включи, че печалбите, получени от продажбата на дигитални валути, се считат за доход и подлежат на данъчно облагане.

 

 australia Австралия 

 

Биткойн и другите криптовалути не са регулирани в Австралия и следователно са законни за търговия и притежание.

 

В момента Австралия работи по създаването на лицензионна рамка за борсите за криптовалути.

 

 austria Австрия

 

Притежаването на Биткойн и други криптовалути е законно и австрийското законодателство не забранява изрично криптовалутите.

 

 bangladesh Бангладеш

 

Бангладеш изрично е забранил използването на Биткойн и други криптовалути.

 

 belarus Беларус

 

Беларус е легализирала транзакциите с криптовалути. През декември 2017 г. беларуското правителство прие Указ № 8 “За развитието на дигиталната икономика”, с което отбеляза първия официален закон на страната, уреждащ криптовалутите и блокчейн. Указът влезе в сила на 28 март 2018 г.

 

 belgium Белгия

 

Търговията и притежаването на Биткойн, както и на други криптовалути, е законно в Белгия.

 

Националната банка на Белгия и Органът за финансови услуги и пазари предупредиха гражданите, че дигиталните валути не са законно платежно средство и предупредиха за различни рискове, свързани с използването им.

 

 bolivia Боливия

 

Криптовалутите са изрично забранени.

 

През 2014 г. BCB (Banco Central de Bolivia) издаде директива, с която забрани използването на “всякакъв вид валута, която не е емитирана и контролирана от правителство или упълномощено лице”.

 

 bosnia-and-herzegovina Босна и Херцеговина

 

Търговията с Биткойн и други криптовалути и притежаването им в Босна и Херцеговина са законни.

 

Централната банка на Босна и Херцеговина обяви, че не планира да ограничава или възпрепятства извършването на транзакции с виртуални валути.

 

 brazil Бразилия

 

Бразилия не е приела никакви разпоредби или законодателство срещу криптовалутите, поради което те подлежат на покупка и продажба.

 

През 2020 г. бразилските законодатели предложиха законодателство, което да регулира криптовалутите и да предвиди серия от закони, уреждащи използването на криптовалути в бизнеса.

 

 brunei Бруней

 

Биткойн и криптовалутите са законни за притежаване и търговия, въпреки че не са законно платежно средство в Бруней и не се регулират от AMBD (Паричния орган на страната). Те също така не са защитени от законите, администрирани от AMBD.

 

 bulgaria България

 

Биткойн и други криптовалути са законни за търговия и притежаване в България.

 

Продажбата на каквато и да е виртуална валута в България подлежи на облагане с данък върху доходите, както е в останалата част на ЕС.

 

 cambodia Камбоджа

 

Криптовалутите не са изрично дефинирани в камбоджанското законодателство, поради което понастоящем са законни за търговия в страната. Националната банка на Камбоджа (NBC) е забранила на банките в Камбоджа да приемат криптовалути като разплащане.

 

 canada Канада 

 

Authorite des Marches Financiers, финансовият регулатор в провинция Квебек, обяви, че някои бизнес модели, свързани с Биткойн, включително борси и банкомати, са регулирани съгласно действащия MSB закон.

 

От април 2018 г. Bank of Montreal (BMO) обяви, че ще забрани на своите клиенти с кредитни и дебитни карти да участват в покупки на криптовалута с техните карти. Това се случва след друга банкова забрана в Канада от страна на Toronto Dominion (TD).

 

 the-central-african-republic Централноафриканската република

 

Биткойн става законно платежно средство в страната на 27 април 2022 г., с което тя става втората държава в света след Салвадор.

 

Президентът на Централноафриканската република Фаустин Арканж Туадера подписа мярката като закон, а началникът на кабинета му Обед Намисио заяви: “Този ход поставя Централноафриканската република на картата на най-смелите и далновидни държави в света”.

 

 chile Чили

 

В Чили няма разпоредби, които да забраняват използването на криптовалути.

 

На 2021 г. чилийският конгресмен Карим Бианки внесе предложение, което ще признае и регулира използването на биткойн и други криптовалути като законно платежно средство.

 

 china Китай

 

През септември 2021 г. Китайската централна банка обяви, че всички покупки, продажби, транзакции и добив на Биткойн и други криптовалути са незаконни.

 

 colombia Колумбия

 

Използването на криптовалути в Колумбия се увеличава експоненциално и към момента страната не е издала никакви закони, които да регулират третирането им.

 

През 2017 г. Финансовата инспекция (Superintendencia Financiera de Colombia) издаде закон, в който установи, че финансовите субекти нямат право да охраняват, инвестират, посредничат или оперират с криптоактиви.

 

 costa-rica Коста Рика

 

Централната банка на Коста Рика обяви, че Биткойн и криптовалутите не се считат за валути и не са подкрепени нито от правителството, нито от законите. Въпреки това те не са незаконни. В страната има няколко търговци, които приемат BTC.

 

 croatia Хърватия

 

Притежаването и търговията с Биткойн и криптовалути в Хърватия е законно. През 2017 г. Националната банка на Хърватия потвърди, че криптовалутите не се считат за законно платежно средство, нито се признават за чуждестранни валути.

 

 cyprus Кипър

 

Централната банка на Кипър заяви, че Биткойн и другите криптовалути “не са незаконни, но в същото време и не подлежат на контрол или регулиране”.

 

Предприятията и гражданите на Кипър се радват на сравнително спокойна регулаторна среда за криптовалутите, като няма действаща специална правна или регулаторна рамка.

 

 the-czech-republic Чешката република

 

Биткойн и другите криптовалути са класифицирани като стоки и са законни за търговия и притежаване в Чешката република. Въпреки че са до голяма степен нерегулирани, централната банка на страната разрешава на чешките банки да предлагат услуги, свързани с криптовалути, стига да се спазват разпоредбите за AML/KYC.

 

 denmark Дания

 

Биткойн и други криптовалути са законни за покупка, продажба и притежание в Дания.

 

Органът за финансов надзор на Дания публикува изявление, в което обяснява, че не се стреми да регулира използването на криптовалути.

 

 dubai Дубай

 

Централната банка на ОАЕ не признава криптовалутите за законно платежно средство, но те са законни за търговия и транзакции, тъй като в ОАЕ няма забрана за криптоактиви.

 

Новите закони през 2020 г. изискват лицата, които се занимават с дейности, свързани с криптовалути, като предлагане, емитиране, промотиране, листване и търговия с криптовалути, да бъдат лицензирани от Органа за ценни книжа и стоки (SCA)

 

 ecuador Еквадор

 

През 2018 г. Централната банка на Еквадор заяви, че покупката и продажбата на криптовалути като Биткойн не са забранени.

 

Централната банка на Еквадор също така повтори, че Биткойн не е разрешено платежно средство за използване в страната.

 

 egypt Египет

Египетският Дар ал-Ифта, основният ислямски законодател в Египет, издаде религиозен указ, класифициращ търговските транзакции с Биткойн като харам (забранени според ислямското право)

 

 el-salvador Ел Салвадор

 

Биткойн е превърнат в законно платежно средство в страната чрез “Закона за Биткойн”, който е приет на 8 юни 2021 г. и влиза в сила на 7 септември 2021 г.

 

Един месец след приемането на закона повече салвадорци имат Биткойн портфейли, отколкото традиционни банкови сметки, а най-популярният Биткойн портфейл – официално спонсорираният от правителството портфейл Chivo – е изтеглен от три милиона души, което доближава 46% от населението.

 

 estonia Естония

 

Биткойн и другите криптовалути не се регулират или контролират от правителството, което ги прави законни за покупка, продажба и държане в Естония.

 

През 2022 г. правителството на Естония представи законопроект за по-строго регулиране на криптопазарите, но министърът на финансите увери, че няма да има изрични забрани.

 

 finland Финландия

 

Биткойн и други криптовалути са законни във Финландия.

 

Финландската данъчна администрация е издала инструкции за данъчното облагане на виртуалните валути, в които се посочва, че вместо валута или ценни книжа, за данъчни цели Биткойн транзакцията се счита за частен договор, еквивалентен на договор за разлика (CFD). Покупката на стоки с Биткойн или конвертирането на Биткойн в законна валута “реализира” стойността и всяко увеличение на цената ще бъде обложено с данък, като загубите не подлежат на данъчно приспадане.

 france Франция

 

Търговията и притежаването на Биткойн, както и на други криптовалути, е законно във Франция.

 

Политиката на френското правителство като цяло подкрепя развитието на криптовалутите.

 

 georgia Грузия

 

Грузия бързо се превърна в предпочитана юрисдикция за копачите на BTC благодарение на освобождаването от данък върху доходите на всяка печалба, получена от продажбата на криптовалути и липсата на законодателни ограничения.

 

През 2018 г. Световната банка изчисли, че най-малко 200,000 души в Грузия се занимават с добив на криптовалути

 

 germany Германия

 

Биткойн и другите криптовалути са законни в Германия. Германската федерална централна данъчна служба или Bundeszentralamt für Steuern (BZSt) третира Биткойн и други виртуални валути като частни пари за данъчни цели. Биткойн не се третира като чуждестранна валута, законно платежно средство, нито като собственост съгласно германските данъчни закони.

 

 greece Гърция

 

Притежаването и търговията с Биткойн и други криптовалути в Гърция е законно.

 

Понастоящем в Гърция няма конкретно или изрично нормативно законодателство по отношение на данъчното облагане на доходи от криптовалути или доходи, получени от добив.

 

 hungary Унгария

 

В Унгария няма закони, които изрично да забраняват или регулират използването на Биткойн, поради което е законно да се държи и търгува с него.

 

 iceland Исландия

 

Биткойн и другите криптовалути не се считат за законно платежно средство във Финландия, въпреки това търговията с тях не е незаконна.

 

В Исландия се намират и някои от най-големите съоръжения за добив на BTC поради ниските разходи за енергия, тъй като тя осигурява изобилна и чиста геотермална енергия.

 

 india Индия

 

Към момента в Индия няма изрични разпоредби или забрани за използването на Биткойн или други криптовалути. Предишната забрана на Резервната банка на Индия (РБИ), с която се ограничават банките да поддържат транзакции с криптовалути беше отменена от Върховния съд през март 2020 г.

 

 indonesia Индонезия

 

Индонезия забрани Биткойн и други криптовалути да се използват като законни платежни инструменти, но все още е разрешено да се търгуват в страната.

 

Не са правени по-нататъшни опити от страна на правителството да приеме каквито и да било разпоредби, регулиращи дейностите с виртуални валути

 

 ireland Ирландия

 

Търговията и притежаването на Биткойн, както и на други криптовалути, е законно в Ирландия.

 

Правителството на Ирландия няма обща забрана или забрана за използването на криптовалути в Ирландия.

 

 israel Израел

 

От 2017 г. израелските данъчни власти издадоха изявление, в което се казва, че Биткойн и другите криптовалути няма да попадат в правното определение за валута, нито в това за финансова сигурност, а за облагаем актив.

 

При всяка продажба на Биткойн продавачът ще трябва да плаща данък върху капиталовите печалби в размер на 25%. Копачите и търговците на Биткойн ще бъдат третирани като предприятия и ще трябва да плащат корпоративен данък, както и да начисляват 17% ДДС.

 

 italy Италия

 

Притежаването и търговията с Биткойн и други криптовалути в Италия е законно.

 

Понастоящем в Италия няма конкретно или изрично нормативно законодателство относно данъчното облагане на доходите от криптовалути.

 

 jamaica Ямайка

 

Криптовалутата не е изрично забранена в Ямайка, тъй като не е изрично дефинирана или регулирана в законодателната рамка на Ямайка.

 

През юли 2021 г. Банката на Ямайка публикува изявление, в което предупреждава гражданите, че криптовалутите не са законно платежно средство в Ямайка. Централната банка не регулира и не упражнява надзор върху тези форми на дигитални валути.

 

 japan Япония

 

Биткойн и другите криптовалути са законни в Япония.

 

Японските регулатори исторически са възприели ‘свободен’ подход, който е позволил на Биткойн и дигиталните активи да процъфтяват и да се развиват в страната.

 

 jordan Йордания

 

Централната банка на Йордания (CBJ) забранява на всички банки, обменни дружества, финансови институции и доставчици на платежни услуги да улесняват всякакви транзакции с Биткойн или други криптовалути.

 

 kazakhstan Казахстан

 

Казахстан е една от най-големите страни в света, в които се добиват BTC, като в края на август 2021 г. на Казахстан се пада една пета от световния добив на Биткойн.

 

Казахстан предлага благоприятна правна среда за установяване на операции по добив и прилага данъчна ставка от 15% за доходи от криптовалута или доходи, получени от добив.

 

 kosovo Косово

 

В Косово няма закони, които да ограничават закупуването на Биткойн или други криптовалути.

 

На 4 януари 2022 г. с обща забрана за добив на криптовалути бяха спрени всички операции на територията на страната.

 

 kyrgyzstan Киргизстан

 

Според регулаторните закони Биткойн се счита за стока (а не за ценна книга или валута) и е разрешено законно да се добива, купува, продава и търгува на местни борси.

 

 lebanon Ливан

 

Въпреки предупрежденията на Ливанската централна банка, ливанските закони не забраняват притежаването, използването и търговията с Биткойн или други криптовалути.

 

 lithuania Литва

 

Биткойн и други криптовалути са законни за търговия и притежание в Литва.

 

Доходите, получени от индивидуални покупки и продажби на криптовалути, се облагат с фиксирана 15% ставка на данъка върху доходите на физическите лица.

 

 luxembourg Люксембург

 

Търговията и притежаването на Биткойн, както и на други криптовалути, е законно в Люксембург.

 

През 2018 г. Комисията за наблюдение на финансовия сектор на Люксембург публикува изявление, в което предупреждава гражданите за рисковете от инвестиране в криптовалути. За данъчни цели криптовалутите не се признават за законни валути, а се считат за нематериални активи.

 

 macedonia Македония

 

Македония е единствената европейска държава досега, в която има официална забрана на криптовалути като Биткойн.

 

През 2014 г. Димитър Богов, управител на Националната банка на Македония, заяви: “В Македония юридическите средства за кешови  и безкешови плащания са денарите. Международните платежни операции се извършват от банките. Следователно търговията и използването на Биткойн са незаконни”.

 

 malaysia Малайзия

 

През 2014 г. Централната банка на Малайзия публикува изявление, в което пояснява, че не регулира операциите с Биткойн. Търговията с Биткойн е законна, въпреки че не е законно платежно средство.

 

 malta Малта

 

Търговията с Биткойн и други криптовалути е законна в Малта.

Малта е в челните редици на приемането на транзакции с BTC, поради което е наречена “Островът на блокчейн”. Освен че предвижда усъвършенстван регулаторен режим за дигиталните активи, през 2018 г. Малта въведе и данъчни насоки за сделките с дигитални активи, включително криптовалути.

 

 mauritius Мавриций

 

Комисията за финансови услуги на Мавриций счита, че криптовалутите са регулирани като дигитални активи съгласно Закона за финансовите услуги от 2007 г., и макар да предупреждава инвеститорите, че те не са защитени от никакви законови споразумения за компенсация, те са законни.

 

 mexico Мексико

 

Биткойн е законен в Мексико от 2017 г., като се планира да бъде регулиран като виртуален актив от Закона за финансовите технологии.

 

 morocco Мароко

 

На 20 ноември 2017 г. беше публикувано публично изявление, в което се заявява: “Office des Changes желае да информира широката общественост, че транzакциите чрез виртуални валути представляват нарушение на борсовите разпоредби, подлежащо на санкции и глоби, предвидени в [съществуващите закони] в сила.

 

 namibia Намибия

 

През септември 2017 г. Банката на Намибия издаде документ със становище относно виртуалните валути, в който обяви, че обменът на криптовалути не е разрешен и криптовалутите не могат да се приемат като плащане за стоки и услуги.

 

 nepal Непал

 

От 2017 г. насам централната банка на страната поддържа становището, че всички транзакции, свързани с или отнасящи се до Биткойн, са незаконни.

 

 the-netherlands Нидерландия

 

Търговията и притежаването на Биткойн, както и на други криптовалути, е законно в Нидерландия.

 

Няма нормативни актове, които да забраняват използването на криптовалути.

 

 new-zealand Нова Зеландия

 

Биткойн и другите криптовалути не са регулирани в Нова Зеландия и са законни за търговия и притежание.

 

Към настоящия момент в Нова Зеландия няма изрично законодателство, регулиращо криптовалутите, но за тях се прилагат договорни и данъчни закони.

 

 nicaragua Никарагуа

 

Редица доклади на медиите показват, че в страната се използват Биткойн.

 

 nigeria Нигерия

 

От 17 януари 2017 г. Централната банка на Нигерия (ЦБН) издаде писмо, с което информира всички нигерийски банки, че банковите транзакции с Биткойн и други виртуални валути са забранени в Нигерия.

 

На 5 февруари 2021 г. Централната банка на Нигерия издаде писмо, с което информира финансовите институции в Нигерия, че продължението на писмото от януари 2017 г., сделките с криптовалута или улесняването на плащания за същата остават забранени и ще бъдат подложени на строга санкция.

 

 norway Норвегия

 

Биткойн и е признат от норвежкото правителство като актив и е законно да се търгува и държи.

 

Доходите, получени от индивидуални покупки и продажби на криптовалути, се облагат с фиксирана 15% ставка на данъка върху доходите на физическите лица.

 

 pakistan Пакистан

 

Пакистан все още не е установил регулация на Биткойн или друга форма на криптовалути.

 

 panama Панама

 

В Панама няма разпоредби, които да забраняват използването на криптовалути.

 

Един ден след като Салвадор прие Биткойн като законно платежно средство, панамският конгресмен Габриел Силва представи законопроект, чиято цел е да осигури “правна, регулаторна и фискална сигурност за използването, притежаването и емитирането на дигитална стойност и криптоактиви в Република Панама”.

 

 peru Перу

 

В Перу няма разпоредби, които да забраняват използването на криптовалути.

 

 the-philippines Филипините

 

Биткойн и другите криптовалути са регулирани и законни за притежаване и търговия. Въпреки това Bangko Sentral ng Pilipinas са публикували изявления, в които обясняват възможните рискове, свързани с търговията и използването на Биткойн.

 

 poland Полша 

 

Притежаването и търговията с Биткойн и криптовалути в Полша са законни.

 

През ноември 2020 г. полските власти пуснаха новия формуляр PIT-38 (данък върху доходите на физическите лица), който улеснява полските жители да отчитат данъците си върху криптовалутите.

 

 portugal Португалия

 

Португалия е известна като “данъчен рай за криптовалути”, тъй като е една от малкото юрисдикции в Европа с 0% данък върху доходите, получени от Биткойн.

 

qatar Катар 

 

Централната банка на Катар обяви, че е незаконно да се търгува с Биткойн в страната.

 

 romania Румъния

 

Биткойн и криптовалутите са законни за притежаване и търговия в Румъния. Подобно на повечето държави от ЕС, криптовалутите не се считат нито за законно платежно средство, нито за електронни пари, а по-скоро за дигитални активи или стоки.

 

 russia Русия

 

Банката на Русия многократно е предупреждавала инвеститорите, че пазарите на криптовалути са изключително волатилни и не е разрешено дигиталните валути да се използват като метод за плащане в страната.

 

Въпреки това руският президент Владимир Путин показа, че приема алтернативните валути, като заяви в интервю през 2021 г., че криптовалутата “има право да съществува и може да се използва като платежно средство”.

 

saudi-arabia Саудитска Арабия

 

Потребителите могат законно да търгуват с Биткойн и други криптовалути в Саудитска Арабия, но без финансова защита за евентуални загуби, свързани с използването на такива криптовалути.

 

Финансовите институции, като например банките, нямат право да търгуват с криптовалути, освен ако нямат разрешение от SAMA.

 

singapore Сингапур

 

Сингапур разрешава както търговията, така и притежаването на Биткойн и други криптовалути. Заемайки много прагматична позиция по отношение на регулирането на криптовалутите, страната се превърна в изключително популярно място за криптокомпаниите.

 

 slovakia Словакия

 

В Словакия няма закони, които изрично да забраняват или регулират използването на Биткойн, поради което е законно да се държи и търгува с него.

 

На 23 март 2018 г. Министерството на финансите публикува насоки, в които се изразява мнението, че всички приходи, произтичащи от криптовалути, трябва да се облагат с данък.

 

 slovenia Словения

 

В Словения няма закони, които изрично да забраняват или регулират използването на Биткойн, поради което е законно да се държи и търгува с него.

 

В началото на 2017 г. Финансовата администрация на Словения (FURS) предостави някои насоки относно данъчното облагане на криптовалутите.

 

 south-africa Южна Африка

 

През декември 2014 г. Резервната банка на Южна Африка издаде документ с позиция относно виртуалните валути, в който заяви, че виртуалните валути “нямат правен статут или регулаторна рамка”. Южноафриканската служба по приходите класифицира Биткойн като нематериален актив.

 

south-koreaЮжна Корея 

 

Биткойн и други криптовалути са законни за покупка, продажба и търговия в Южна Корея.

 

spain Испания

 

В Испания е законно да търгувате и притежавате Биткойн, както и други криптовалути.

 

Биткойн е до голяма степен нерегулиран, тъй като криптовалутите не се считат за финансови инструменти съгласно испанското законодателство.

 

 sweden Швеция

 

Криптовалутите се разглеждат като собственост в Швеция и са законни за търговия и притежание.

 

Регулаторната среда в Швеция като цяло е приемлива и няма изрично законодателство срещу търговията или добива.

 

switzerland Швейцария

 

Биткойн и криптовалутите са законни за притежаване и търговия в Швейцария.

 

Швейцария има много благоприятна и привлекателна регулаторна рамка. Цуг, Швейцария, е наречен “Крипто долината” заради многото компании, базирани на блокчейн, привлечени в юрисдикцията заради приятелската ѝ крипторегулация.

 

На март 2022 г. град Лугано, Швейцария, обяви плановете си да направи Биткойн законно платежно средство и да позволи на гражданите да плащат за такси за обществени услуги или данъци в Биткойн.

taiwanТайван 

 

CBC и Комисията за финансов надзор на Тайван все по-често предупреждават и затягат надзора върху криптовалутите. Без да има изрична забрана, Биткойн и други криптовалути продължават да се търгуват в Тайван.

 

tanzania Танзания

 

Въпреки че не е официално забранена, Банката на Танзания препоръчва да не се използва криптовалута, като подчертава, че танзанийският шилинг е единственото приемливо законно платежно средство.

 

thailand Тайланд

 

Тайланд счита търговията и притежаването на Биткойн и други криптовалути за законни, като отменя предишната забрана, въведена от Тайландската комисия по ценни книжа и борси (SEC) през 2014 г.

 

trinidad-and-tobago Тринидад и Тобаго

 

Макар че Биткойн или други криптовалути не са признати за законно платежно средство в Тринидад и Тобаго, гражданите могат законно да ги купуват, съхраняват и продават.

 

На 25 януари 2019 г. Централната банка на Тринидад и Тобаго публикува изявление, в което пояснява, че криптовалутите не се регулират или контролират от правителството в Тринидад и Тобаго.

 

turkey Турция

 

Биткойн е легален за притежаване в Турция, като използването му става все по-популярно поради инфлацията на лирата.

 

ukraine Украйна

 

На 16 март 2022 г. правителството на Украйна прие закон, който създава правна рамка за легализиране на криптовалутната индустрия в страната.

 

След руското нахлуване в Украйна през 2022 г. украинското правителство (и неправителствена организация, предоставяща подкрепа на армията) се обръща към обществеността за крипто дарения и събира над $63.8 милиона предимно в Биткойн, Етериум и други криптовалути.

 

 the-united-arab-emirates Обединени арабски емирства

Централната банка на ОАЕ не признава криптовалутите за законно платежно средство, но те са законни за търговия и транзакции, тъй като в ОАЕ няма забрана за криптоактиви.

 

Новите закони през 2020 г. изискват лицата, които се занимават с дейности, свързани с криптовалути, като предлагане, емитиране, промотиране, листване и търговия с криптовалути, да бъдат лицензирани от Органа за ценни книжа и стоки (SCA)

 

the-united-kingdom Обединеното кралство

 

Биткойн и другите криптовалути не са регулирани в Обединеното кралство и са законни за търговия и притежание.

 

В Англия няма регулаторно законодателство, което да забранява използването на криптовалути.

the-united-states Съединените щати

 

През 2013 г. Министерството на финансите на САЩ класифицира Биткойн като конвертируема децентрализирана виртуална валута. Комисията за търговия със стокови фючърси, CFTC, класифицира Биткойн като комодити през септември 2015 г. Според Службата за вътрешни приходи (IRS) Биткойн се облага с данък като собственост.

 

uzbekistan Узбекистан

 

Узбекистан легализира търговията с криптовалути през 2018 г., позволявайки на гражданите да обменят, купуват или продават.

venezuela Венецуела

 

Използването на криптовалути, както и добивът им, понастоящем са законни във Венецуела.

 

След като от 2016 г. насам венецуелската валута боливар преживява хиперинфлация, в страната се наблюдава по-широко приемане на криптовалути като Биткойн.

vietnamВиетнам 

 

Правителството не е забранило търговията или притежаването на криптовалути. Виетнам постоянно се нарежда сред най-активните държави по отношение на притежаването на криптовалути.

 

zimbabwe Зимбабве

 

Резервната банка на Зимбабве е скептично настроена към Биткойн и не е разрешила официално използването му. На 5 април 2017 г. обаче BitMari, панафриканска блокчейн платформа, получи лиценз, чрез своя банков партньор AgriBank, да оперира в страната.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Паника на пазара: Биткойн, Етериум и останалите криптовалути се сриват

Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и други основни криптовалути претърпяха внезапен срив след седмица, в която някои от най-големите крипто компании бяха разтърсени от шокиращи регулаторни действия.

юни 10, 2023 10:53 2 мин. четене

Топ 3 истории за загубени Биткойн богатства

Биткойн има потенциала да генерира значително богатство на притежателите си и историята е доказателство за това – но най-важното е да не загубиш достъпа до своя дигиталния си портфейл.

юни 10, 2023 7:00 4 мин. четене

Неактивен от 10 години Биткойн адрес се събуди и прехвърли милиони долари

След десетилетие на спящ режим беше прехвърлено значително количество Биткойн токени от портфейл на нов адрес, на обща стойност около $37.8 милиона, което се равнява на 1432.93 BTC.

юни 8, 2023 18:30 1 мин. четене

Биткойн: Анализатор предупреждава за предстоящ срив – ето защо

Популярен крипто анализатор направи прогноза за бъдещето на Биткойн, като въз основа на мечи сигнал предположи значителен спад.

юни 8, 2023 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.