НАЧАЛО Финтех

Лаос проучват издаването на дигитална валута на централната банка

ОКТ. 4, 2021 21:32 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Лаос проучват издаването на дигитална валута на централната банка

Централната банка на Лаос работи с японския финансов стартъп Soramitsu, за да проведе проучване за осъществимостта на дигитална валута на централната банка (CBDC).

Лаос е следващата държава, която разглежда дигитална валута на централната банка, според доклад на Nikkei Asia. Страната от Югоизточна Азия сключи сделка с японската стартираща компания Soramitsu, която преди това е работила по подобна инициатива с Камбоджа. Последният вече пусна CBDC, който е класиран до пясъчния долар на Бахамите в доклад на PwC за най-добрите CBDC.


Централната банка на Лаос и Soramitsu изучава осъществимостта на CBDC в страната. Първоначалното проучване ще стартира до края на месеца, тъй като страната се надява да дигитализира икономиката си. Nikkei казва, че Банката на народно-демократичната република е подписала меморандум за разбирателство с Японската агенция за международно сътрудничество относно изучаването на развитието на CBDC.


Подобно на други по-големи нации, работещи по CBDC, очакванията са, че национална дигитална валута би помогнала да се разбере как работи икономиката, предлагайки ценни данни. Освен това, тя ще стимулира финансовото включване, ключов мотиватор за много страни. Soramitsu ще ръководи проучването, за да види как могат да бъдат включени банките и посредниците.


Новината за още една страна, обсъждаща CBDC, не е нищо ново за пазара, който в последно време наблюдава нарастване на интереса. Тъй като крипто пазарът сега е малко или много приет клас активи, банките биха искали да използват технологията за своите валути. Ползите са ясни и те не могат да си позволят да бъдат изоставени и узурпирани.


CBDC в полезрението на банките


CBDC бяха първоначално отхвърлени от много нации, като малцина, особено Китай, виждаха потенциал в тях. До известна степен централните банки и правителства внедряват дигитални валути, за да се борят с непрекъснато нарастващото присъствие на криптовалути. Отново Китай е отличен пример за това, като напълно забранява криптовалутите и настоява за бързо и широкомащабно приемане на нейния дигитален юан.


ПРОЧЕТИ ОЩЕФедералният резерв скоро ще сподели значително проучване


По-специално, стабилните монети бяха болезнена точка за властите, като държави като САЩ се стремят да ги регулират, за да поддържат суверенитета на щатския долар. Развиващите се страни са склонни да следват примера им, следвайки начина, по който големите икономики се справят с класа активи.


Тези фактори доведоха до ускорен фокус върху разработването на CBDC и броят на нациите, които го правят, се увеличи значително през последната година. Русия, Индия и Швеция са само няколко държави от този дълъг списък. За разлика от Китай обаче, тези страни не се стремят да забранят изцяло криптовалутите. Индия например обмисля категоризирането на криптовалутите като комодити.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Франция със сериозни планове за CBDC

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (4)
Изкажете мнение
Още Финтех новини

Франция със сериозни планове за CBDC

Над 500 институции във Франция са участвали в 10-месечен експеримент за тестване на CBDC, издаденa от Banque de France за сделки с държавни облигации, съобщи The Financial Times на 19-ти октомври.Проц...
ОКТ. 20, 2021 10:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

TradingView набира $298 милиона при оценка от $3 милиарда

Набирането оценява TradingView на $3 милиарда. Базираната в Лондон компания е събрала малко над $40 милиона преди най-новата си капиталова инжекция, като последното ѝ набиране беше през май 2018 г.Ста...
ОКТ. 17, 2021 10:47 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

България е лидер в плащането с криптовалути

Това се вижда от доклад на Skrill, компания за дигитални плащания, която е част от Paysafe.38% от респондентите на проучване заявиха, че са инвестирали или купили криптовалута, а 84% са казали, че са ...
ОКТ. 13, 2021 16:13 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

MoneyGram ще си партнира с най-големия конкурент на Ripple

Партньорството ще позволи на MoneyGram да използва USDC на Circle за уреждане на плащания и конвертиране на изплащания в местната валута на потребителя. Мрежата на MoneyGram ще бъде интегрирана с блок...
ОКТ. 7, 2021 13:10 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света