НАЧАЛО Биткойн

Квантовите компютри са сериозна заплаха за Биткойн

20.03.2024 11:22 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Квантовите компютри са сериозна заплаха за Биткойн

Квантовите изчисления представляват революционна сила, която има потенциала да промени различни индустрии, включително пазара на криптовалути.

Този трансформиращ потенциал поставя Биткойн, водещата криптовалута с пазарна капитализация от $1.23 трилиона, в критичен момент.

Зависимостта на Биткойн от консенсусния протокол, познат като доказателство за работа (Proof-of-Work, POW) и криптографията с елиптична крива (ECC) за криптиране го прави уязвим за напредъка на квантовите изчисления.

POW механизмът, който е от основно значение за функционалността на Биткойн, разчита на миньори, които решават сложни математически пъзели, за да потвърждават транзакциите и да поддържат сигурността на мрежата. Бързите изчислителни възможности на квантовите компютри обаче представляват значителна заплаха за тази система.

Квантовите алгоритми, като например този на Гроувър, имат теоретичната възможност да решават тези пъзели много по-ефективно от класическите компютри. Следователно квантовите компютри могат потенциално да концентрират мощта на добива, подкопавайки децентрализирания характер на Биткойн.

Дан А. Бард от университета в Кент вярва, че при сегашната траектория на развитие на квантовите изчисления на един квантов компютър биха му били необходими около 27 години, за да надделее над останалата част от мрежата и по този начин да поеме контрола.

Освен това ECC криптирането на Биткойн, което е от решаващо значение за защитата на адресите на портфейлите, е застрашено. Квантовите компютри биха могли да използват алгоритми като алгоритъма на Шор, за да компрометират ECC, рискувайки да нарушат сигурността на транзакциите с Биткойн.

Тази уязвимост е особено важна за старите адреси, включително тези, свързани със създателя на Биткойн Сатоши Накамото.

Експертите от Acheron Trading твърдят, че след като публичният ключ бъде разкрит, алгоритъмът на Шор, оптимизиран за ECDSA, потенциално би могъл да намери публичния ключ за полиномиално време, за разлика от свръхполиномиалното време, което би отнело по принцип.

Въпреки тези надвиснали заплахи обаче непосредствената опасност остава теоретична. Настоящите възможности на квантовите изчисления, пример за които е най-голямото търсене на Гроувър, използващо шест кюбита, са недостатъчни, за да се наруши добивът на Биткойн или да се пробие ефективно ECC криптирането. Въпреки това перспективата за квантово предимство, при което квантовите компютри превъзхождат класическите в конкретни задачи, остава на хоризонта.

Въпреки дискусиите в общността на Биткойн относно алтернативни консенсусни механизми, като например доказателство за залог (Proof-of-Stake, POS), съпротивата срещу такива промени продължава. Криптографът Адам Бак твърди, че на PoS криптовалутите липсват основните характеристики на Биткойн, включително неизменност, децентрализация и проверими производствени разходи.

Съпротивата срещу промените подчертава необходимостта от проактивни мерки за укрепване на мрежата срещу потенциални квантови заплахи. Това предполага постигането на деликатен баланс между поддържането на основополагащите принципи на Биткойн и възприемането на постижения като квантовите изчисления.

Прилагането на усъвършенствани методи за криптиране и проучването на алгоритми, устойчиви на квантовите технологии, са ключови стъпки за укрепване на устойчивостта на Биткойн. Преминаването към квантово-безопасна криптография не само ще намали непосредствените заплахи, но и ще предпази мрежата от бъдещи постижения в областта на квантовите изчисления.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Новите Биткойн китове държат почти 10% от предлагането

Докладите сочат, че значителен брой наскоро създадени Биткойн китове вече притежават значително количество BTC, възлизащо на около 9% от общото предлагане на монети.

18.04.2024 8:00 2 мин. четене

Биткойн халвингът може да е добра новина за майнинг сектора – ето защо

Предстоящото халвинг събитие на Биткойн е на път да катализира преход към по-екологично устойчива екосистема за добив на BTC, тъй като миньорите се стремят да смекчат очакваното намаляване на рентабилността, като използват по-екологични източници на енергия.

17.04.2024 22:00 2 мин. четене

Икономистът Питър Шиф нападна пазара на Биткойн ETF

Привърженикът на златото Питър Шиф изрази съмнения относно прогнозите на анализаторите за целева цена от $100,000 за Биткойн (BTC) през настоящата бича фаза.

17.04.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн скоро ще ликвидира мечките според крипто анализатор

Известен блокчейн анализатор предполага, че Биткойн (BTC) мечките ги очакват трудни времена след неотдавнашната корекция на криптовалутата.

17.04.2024 13:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.