НАЧАЛО Биткойн

Криптовалутите ще променят световната финансова система – Morgan Stanley

23.01.2024 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалутите ще променят световната финансова система – Morgan Stanley

Morgan Stanley очаква трансформиращо въздействие на криптовалутите върху глобалната финансова система, което се дължи на бързия технологичен напредък и развиващата се геополитическа динамика.

Традиционното господство на щатския долар, който съставлява близо 60% от световните валутни резерви, въпреки че САЩ допринасят само с около 25% за световния БВП, е изправено пред предизвикателствата на нововъзникващите криптовалути като Биткойн (BTC).

В своя анализ за 2024 г. Morgan Stanley предоставя нюансирана перспектива за бъдещето на криптовалутите на фона на новите финансови тенденции. Забележително е, че държавите диверсифицират паричните си резерви в отговор на паричните политики на САЩ и стратегическото използване на икономически санкции.

Европейският съюз и Китай са начело на тази промяна, като се стремят да засилят ролята на еврото и юана в международната търговия.

Едновременно с това пазарът на криптовалути преживява експоненциален растеж. Биткойн, еволюирал от концепция за интернет форум до държавен резервен актив, получи признание в лицето на пазарната си капитализация, съперничеща на големи икономики като Швейцария.

Освен това приемането му като законно платежно средство в държави като Салвадор и Централноафриканската република подчертава влиянието му на световната финансова сцена.

Стабилните монети, особено тези, които са обвързани с щатския долар, станаха свидетели на зашеметяващо приемане, като през 2022 г. ще обработят транзакции за близо $10 трилиона. Интегрирането на стабилната монета USDC на Circle от Visa е сигнал за значителна промяна към възприемане на блокчейн технологията.

От Morgan Stanley твърдят, че тези постижения в областта на криптовалутите – Биткойн, стабилни монети и CBDC – променят формата на финансовата система.

Широкото приемане на BTC и признаването му за законно платежно средство отразяват нарастващата му легитимност, докато полезността на стабилните монети при трансгранични транзакции ги поставя в позиция да повлияят на глобалното движение на пари.

Перспективите за 2024 г. подчертават решаващата роля на флагманската криптовалута и стабилните монети в прекрояването на глобалната финансова система. Разбирането на взаимодействието между традиционните фиатни валути, Биткойн, електронните пари и стабилните монети е от съществено значение, тъй като светът се адаптира към тези технологични постижения.

В заключение, анализът на Morgan Stanley обрисува нюансиран сценарий, в който криптовалутите играят ключова роля в преоформянето на глобалната финансова система. Ключово за използването на възможностите, предоставени от тези трансформиращи се финансови технологии, ще бъде да останем информирани и адаптивни.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Прогноза за пазарите на петрол – какво да очакваме?

Миналата седмица промените на пазара на суров петрол бяха силно повлияни от дискусиите около лихвените политики на Федералния резерв на САЩ.

26.02.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

Биткойн ще задмине Visa според Сатоши Накамото

Наскоро разкритите кореспонденции хвърлят безценна светлина върху генезиса на биткойн и визионерските прозрения на неговия енигматичен създател Сатоши Накамото.

26.02.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.