НАЧАЛО Финтех

Криптовалутите могат да са ‘добра алтернатива’ на традиционните финанси

юли 26, 2022 20:25 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалутите могат да са ‘добра алтернатива’ на традиционните финанси

В ново проучване се стига до заключението, че криптовалутите могат да допълнят традиционните финанси, като действат като "добра алтернатива" на съществуващите процеси на сетълмент.

В проучването на Международната асоциация на мрежите за парични преводи (IAMTN) се посочва, че чрез блокчейн технологията, която захранва криптовалутите, паричните преводи могат да бъдат незабавни поради възможността да се елиминират посредници като банките и на свой ред да се намалят разходите.

 

Забележително е, че констатациите са подкрепени от водещи участници в индустрията, с които IAMTN проведе интервюта относно иновативните технологии с потенциал за подобряване на трансграничните плащания. Интересно е, че заинтересованите страни отбелязаха, че блокчейн и крипто притежават „безкрайни възможности“ за подобряване на трансграничния сетълмент.

 

„Използването на криптовалути за сетълмент на трансакции може да бъде добра алтернатива на традиционните процеси на сетълмент. Това се дължи на възможността, която тя дава за незабавен сетълмент на трансакциите в блокчейн, без да е необходимо да се преминава през кореспондентската банкова система с нейното ограничено работно време и дълго време за обработка“, се казва в доклада. 

 

Движещи сили за блокчейн в сферата на плащанията 

 

По-специално IAMTN заяви, че необходимостта от проучване на блокчейн технологията се налага от спада на кореспондентските банкови отношения наред с рязкото нарастване на обема на трансграничните плащания.

 

В проучването се отбелязва още, че въпреки изтъкваните предимства на блокчейн при плащанията, все още не е ясно кой е най-добрият случай на използване на технологията, който може да се използва при паричните преводи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Крипто ще стане мейнстрийм, твърди председателят на CFTC

 

Освен блокчейн, IAMTN определи отворения интерфейс за програмиране на приложения (API) и изкуствения интелект (AI) като ключови технологии, които могат да подобрят международните разплащания.

 

Регулаторна бариера

 

Струва си да се спомене, че в доклада се признава също така, че участниците в сектора се опитват да внедрят блокчейн в своите системи, но се сблъскват с различни предизвикателства, като на първо място се нареждат регулациите. Според проучването в някои региони съществуват строги закони, но в други липсват ясни насоки, които да регулират интегрирането на новите технологии, което води до несигурност.

 

Като цяло спазването на регулациите може да се превърне в скъпоструващо и предизвикателно за финансовия бизнес поради необходимостта да бъде в крак с развиващите се регулаторни пейзажи в световен мащаб. По-специално, предизвикателствата възникват, когато регулирането не е в крак с технологичния напредък„, се казва още в доклада.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

76% от институционалните инвеститори очакват да използват крипто до 3 години

Нов доклад на Ripple, в който се разглежда какъв процент от финансовите институции се интересуват от използването на блокчейн за плащания, показва, че повече от три четвърти от тях планират да използват криптовалути до 2025 г.

август 12, 2022 18:21 1 мин. четене

Global Payments придобиват конкурента EVO за $4 милиарда

Global Payments ще придобие по-малкия си конкурент EVO Payments за близо $4 милиарда в сделка, която ще разшири обхвата на компанията в B2B сектора.

август 8, 2022 17:07 1 мин. четене

Банкова платформа пусна синтетичен долар, обезпечен с Биткойн

Galoy, платформата с отворен код, която захранва салвадорския портфейл Bitcoin Beach Wallet, обяви пускането на нова синтетична стабилна монета, обвързан с долара.

август 4, 2022 8:47 1 мин. четене

Ето кои са двата основни случая на използване на стабилни монети

Макрогуруто Лин Олдън казва, че в момента стабилните монети служат за два основни случая на употреба през това десетилетие.

август 2, 2022 8:18 1 мин. четене