НАЧАЛО Алткойни

Криптовалути, икономика, фондови пазари – какво да очакват инвеститорите през 2024 година?

21.12.2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалути, икономика, фондови пазари – какво да очакват инвеститорите през 2024 година?

Ако 2023 г. беше година, в която надвисналата заплаха от повишаване на лихвените проценти не успя да доведе до прогнозирана рецесия или да спре продължаващото рали на фондовия пазар, то сега инвеститорите гледат към 2024 г. с надежда за стабилност и нормализация.

През последните години обаче определението за стабилност и нормализация се промени драстично, което изисква промяна в очакванията на инвеститорите.

Ето един по-подробен поглед към критичните фактори, които заслужават внимание:

Икономически перспективи

Изключителният ръст на БВП от 5.2%, наблюдаван през третото тримесечие на 2023 г. в САЩ, може да не се запази. Този скок беше подхранван от потребителски разходи, движени от дълг, вероятно последният скок от домакинствата, изчерпали правителствените стимули, получени между средата на 2020 г. и края на 2021 г.

Прогнозите от проучването на частни прогностици, изготвено от Банката на Федералния резерв на Филаделфия, сочат вероятен спад в растежа на БВП на САЩ до 1.3% през 2024 г. Тази прогноза отдава отслабването на кампанията на Федералния резерв срещу инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти от март предходната година насам, съчетана с геополитическа несигурност.

Въпреки това повечето икономисти очакват САЩ да избегнат рецесия, като вероятно ще постигнат “меко приземяване”, както желае Федералният резерв. Инес Макфий, главен глобален икономист в Oxford Economics, предположи по-постепенно понижение на инфлацията, предвиждайки умерено облекчаване на условията на пазара на труда, което може да подтикне Фед да започне понижаване на лихвените проценти към края на годината.

Лихвени проценти

Неотдавнашното признание от страна на Фед за потенциални намаления на референтната лихва по федералните фондове през следващата година е сигнал за промяна в усилията им за борба с инфлацията. Тази новина стимулира акциите до нови върхове, засилвайки пазарните убеждения за предстоящи и чести понижения на лихвените проценти от страна на Фед през 2024 г.

Пазар на акции

Възстановяването на фондовия пазар през 2023 г. – рали, което първоначално беше посрещнато скептично – запази инерцията си въпреки продължаващата инфлация. Макар че ралито беше оглавено най-вече от големи играчи като Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia и Tesla, инвеститорите намериха облекчение след тежките загуби през 2022 г.

Крипто навлиза в мейнстрийма

Въпреки неуспехите с крипто компании като FTX и регулаторните действия срещу платформи като Binance и Coinbase, популярните токени като Биткойн и Етериум (ETH) не се подчиниха на очакванията, като през тази година станахме свидетели на над 150% скок в цената на BTC.

Някои инвеститори възприемат крипто пазара като относително по-сигурен в момента. Предстоящото пристигане на криптовалутите на Уолстрийт през 2024 г., с очакваното одобрение на Биткойн ETF за инвеститори на дребно, привлече значително внимание. Големите играчи като Blackrock (BLK) и Fidelity, които се намесиха с планове за спот Биткойн ETF, показват разширяване на достъпа на инвеститорите на дребно до дигиталната валута.

Текущи тенденции

Въпреки че несигурността за предстоящата година продължава, много от продължаващите тенденции от края на 2023 г. вероятно ще се запазят, освен ако не бъдат нарушени от непредвидени големи събития.

Очаква се постепенното намаляване на инфлацията да окаже влияние върху доходността на облигациите и чувствителните към лихвените проценти продукти, като например ипотечните кредити, тъй като те също ще имат низходяща тенденция. Инвеститорите могат да търсят алтернативи на акциите, които може да са подложени на натиск поради високите оценки, тъй като доходността се стабилизира на относително по-високи нива в сравнение с последното десетилетие.

Въпреки това много зависи от решенията на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти и степента на техните корекции. Оптимизмът на пазара през 2023 г., изграден върху очакванията за по-благосклонно отношение на Фед през следващата година, създава предпоставки за проверка на реалността или за продължаване на съществуващите тенденции през 2024 г. за инвеститорите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

SEC отлага решението си за Етериум ETF на BlackRock

Според последните актуализации Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) е решила да забави отговорът на искането на BlackRock за спот Етериум ETF.

05.03.2024 13:00 1 мин. четене

Dogecoin: Китовете се активизират, изпращайки десетки милиони към топ крипто борсите

Whale Alert, известна компания за проследяване на значителни движения на криптовалути, идентифицира близо дузина значителни трансакции с Dogecoin на Coinbase, водещата американска борса за криптовалути.

05.03.2024 10:00 2 мин. четене

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.