НАЧАЛО Други

2024-та ще е силна година за фондовия пазар – какво да очакваме?

20.12.2023 13:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
2024-та ще е силна година за фондовия пазар – какво да очакваме?

Предвиждането на посоката на пазара не е точна наука, поради което много икономисти и анализатори подхождат предпазливо при прогнозиране на бъдещето. 

През последните години се наблюдават силни реакции от страна на инвеститорите: през 2022 г. S&P 500 се понижи с 18% поради излизането на инвеститорите от акциите на фона на агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, целящо да ограничи рязко покачващата се инфлация.

През тази година на пазара преобладаваше по-оптимистичен подход, тъй като инфлацията се забави, което позволи на Фед да смекчи подхода си, намеквайки за потенциално контролирано икономическо забавяне с цел ограничаване на инфлацията, без да се предизвиква рецесия. В отговор на това S&P нарасна с около 25%, като до края на годината остават малко по-малко от две седмици.

Какви са прогнозите на експертите за предстоящата година?

Очаквайки намаляване на лихвените проценти от страна на Фед през 2024 г., мнозина прогнозират стабилни икономически и борсови резултати, макар и с различна степен на ентусиазъм.

Кристина Хупър, главен глобален пазарен стратег в Invesco, прогнозира “неравномерно приземяване“, признавайки потенциалните икономически последици, въпреки че се стреми към меко приземяване. Бързото покачване на лихвените проценти може да причини някои икономически вреди, въпреки че Хупър предвижда последващо възстановяване както на пазарите, така и на икономиката през 2024 г. 

Джей Хатфийлд, главен изпълнителен директор на Infrastructure Capital Advisors, сподели подобни нагласи, като очаква година на намаляване на лихвените проценти през 2024 г. и бича позиция за акциите.

Въпреки това, ако погледнем настоящия икономически пейзаж, опасенията остават. Продължителната инфлация свива потребителските разходи, което води до по-претенциозен подход при вземането на решения за покупка. Хупър отбеляза увеличение на броя на фалитите, особено сред по-малките компании, които изпитват затруднения с финансирането – тенденция, която вероятно ще продължи и през следващата година.

Безработицата може да се повиши незначително, тъй като предприятията се приспособяват към лихвената политика на Фед – последица, която Хупър очаква да се задържи в икономиката.

Хатфийлд остава уверен в отсъствието на предстояща рецесия, позовавайки се на силата на жилищния пазар. Според него недостигът на жилища е значителен фактор, който в исторически план е рядкост в периодите, предшестващи рецесии.

В обобщение, Хатфийлд очаква по-ниските лихвени проценти да улеснят бизнес операциите в световен мащаб, в съчетание с устойчивата американска икономика и напредъка в областта на изкуствения интелект, което да тласне пазарите нагоре през 2024 г.

Що се отнася до инвестиционните стратегии за 2024 г., финансовите консултанти съветват инвеститорите да не правят драстични промени в портфолиото си въз основа на краткосрочни пазарни прогнози. Въпреки това те предлагат ребалансиране на портфейлите чрез съкращаване на позициите, които са се представили добре, и добавяне на позиции, които не са се представили добре.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Байдън срещу Тръмп – кой ще спаси икономиката на САЩ?

Когато се разглежда въпросът кой може да спаси икономиката на САЩ между Байдън и Тръмп, е важно да се разгледат съответните им икономически политики, постижения и потенциални траектории.

22.02.2024 13:00 3 мин. четене

SEC вече са загубили делото за XRP според директора на Ripple

В неотдавнашен разговор с Bloomberg главният изпълнителен директор на Ripple Брад Гарлингхаус навлезе в сложността на продължаващата съдебна битка между Ripple и Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC).

22.02.2024 12:00 2 мин. четене

Бивши директори на FTX и Alameda стартират нова крипто борса

Сривът на FTX остави криптовалутната общност неспокойна, като промени облика на пазара за години напред.

22.02.2024 11:00 1 мин. четене

БРИКС: Поредната държава готова да се присъедини към съюза през 2024 година

След съобщението за разширяване, направено по време на годишната среща на върха през 2023 г., международната общност наблюдава отблизо потенциалните нови членове на алианса БРИКС.

22.02.2024 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.