НАЧАЛО Други

Пазарът на злато през 2024 година: Какво прогнозират експертите?

20.12.2023 15:35 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарът на злато през 2024 година: Какво прогнозират експертите?

Потенциалът на златото да задмине цветните метали през 2024 г. се засилва, както отбеляза Майк Макглоун, старши стратег по суровините в Bloomberg Intelligence.

Златото, благороден метал, демонстрира значителна сила, подсказвайки възможността за засилване на доминацията му през следващата година, особено на фона на опасенията за потенциални икономически спадове.

Наскоро Макглоун сподели прозрения за развиващата се динамика между индустриалните метали и златото. Той изтъкна контрастните тенденции между отслабващия пазар на цветни метали и засилващия се пазар на злато, наблюдавани през изминалата година.

Стратегът предположи, че тази дивергенция може да се засили, ако политиката на Федералния резерв продължи да служи като надежден индикатор. Макглоун се позова на исторически данни, като посочи тенденцията, наблюдавана от 1991 г. насам, при която съотношението на Bloomberg Industrial Metals Spot Subindex към златото има тенденция да се разширява по време на затягане на паричната политика и да се свива по време на облекчаване.

Настоящото състояние на пазара на метали, анализирано от Макглоун, разкрива значително ниско съотношение на базовите метали към златото, малко над най-ниската точка, наблюдавана през 2020 г.

Въпреки индикациите от страна на Фед за потенциално намаляване на лихвените проценти през март, насоките предполагат възможно забавяне на усилията на централната банка за стимулиране на икономиката.

Това забавяне е на фона на предстояща глобална рецесия, като централните банки обмислят облекчаване на политиките като средство за защита. Ефективността на тези мерки обаче остава несигурна и може да е свързана със значителни времеви забавяния. Макглоун последователно подчерта тази загриженост, посочвайки Биткойн (BTC) като водещ индикатор.

Старши стратегът прогнозира, че златото може да достигне $3,000 за тройунция през 2024 г., изразявайки мечи настроения към Биткойн и акциите.

Като се имат предвид всички тези аспекти, Макглоун заема предпазлива позиция. Въпреки устойчивата фискална среда в САЩ той предположи, че относително слабото представяне на индустриалните активи в сравнение със златото подсказва за по-широки икономически предизвикателства.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ 5 ключови стратегии за инвестиция от Уорън Бъфет

Уорън Бъфет, известен с проницателните си инвестиционни стратегии и филантропските си начинания, е натрупал богат опит в преодоляването на различни икономически условия, включително периоди на висока инфлация. 

12.04.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Китайският юан официално задмина долара в Русия

На фона на инициативите на БРИКС за дедоларизация китайският юан официално изпревари щатския долар като основна търгувана валута в Русия.

12.04.2024 17:00 2 мин. четене

Бизнесдама бе осъдена на смърт заради историческа измама за милиарди

В знаков съдебен процес в правната история на Виетнам 67-годишна виетнамска строителна предприемачка е изправена пред кулминацията на десетгодишната си разхитителна дейност.

12.04.2024 15:00 2 мин. четене

Федерални регулатори започват разследване срещу топ американска банка

Множество федерални регулатори, включително Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Службата на валутния контрольор (OCC) и различни служби на Министерството на финансите, разследват процедурите за проверка на клиенти на Morgan Stanley в отдела за управление на богатството за потенциални рискове от пране на пари. Това разследване следва подобна проверка на Федералния резерв.

12.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.