НАЧАЛО Регулации

Крипто пътешествието на Китай: Преди и сега

септември 19, 2023 12:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Крипто пътешествието на Китай: Преди и сега

Някога Китай беше световният център за търговия и добив на биткойни. Въпреки това китайското правителство години наред се бореше с методите за регулиране на нарастващата популярност на криптовалутите и за предотвратяване на подкопаването на стойността на фиатната им валута.

В резултат на това през септември 2021 г. китайското правителство наложи забрана на криптовалутите, които не бяха одобрени от правителството.

Ето кратък преглед на последователността на събитията, довели до окончателното ограничаване на криптовалутите в Китай и до усилията на правителството да се адаптира към развиващата се в световен мащаб дигитална икономика.

Китай и криптовалутите 2009-2018 г.

Биткойн, представен през 2009 г., набра популярност през 2010 г., след като стана ясна неговата равностойност на фиатната валута. През следващите години популярността и стойността на криптовалутата рязко нараснаха, като донесоха възвръщаемост на ранните инвеститори, печелейки доста внимание.

Китай беше сред първите, които възприеха криптовалутите. През 2011 г. започна да функционира първата борса за криптовалути BTC China. Освен това през 2013 г. Baidu, известна китайска търсачка, започна да приема Биткойн като плащане за услуги по сигурността на уебсайтове. Скоро след това бяха създадени мащабни операции за добив на криптовалути.

До 2014 г. Китай приветства Bitmain, пионер в производството на оборудване за добив на криптовалути и операции с минни пулове. В своя зенит Bitmain контролираше по-голямата част от световните операции за добив на Биткойн и управляваше най-големия пул за добив. Тя също така се превърна във водещ производител на оборудване за добив със специфични за приложението интегрални схеми (ASIC).

През 2016 г. и 2017 г. индустрията за добив на криптовалути продължи да се разраства. Дигиталната валута набра допълнителна сила поради повишения интерес към анонимността и повишаването на стойността. В отговор на опасенията относно потенциалното изместване на криптовалутите от фиатната валута през 2017 г. китайското правителство забрани първоначалните предлагания на монети (ICO).

Криптовалутите и Китай 2019-2021 г.

През по-голямата част от 2020 г. Китай поддържаше по-голямата част от добива на Биткойн, като можеше да се похвали със среден месечен процент на хеширане от около 67%. През май 2021 г. Държавният съвет обяви засилени репресии срещу добива на Биткойн в Китай.

Впоследствие операциите по майнинг на криптовалута започнаха да намалява, като към октомври намаля до 55% от световния добив. Тази тенденция се запази до юни 2021 г., когато всички дейности по добив в Китай бяха преустановени.

През юли 2021 г. Bishijie, онлайн общност за китайски криптовалутни ентусиасти, прекрати дейността на уебсайта и приложението си в континентален Китай. Освен това BCTChina, някога най-голямата борса за криптовалути в страната, обяви пълното си излизане от предприятията, свързани с криптовалути.

След цялостната забрана на криптовалутите операторите на борсата за криптовалути Huobi Global затвориха вратите си за нови потребители в континентален Китай през септември 2021 г. Те също така инициираха изтеглянето на всички съществуващи сметки до декември 2021 г.

Криптовалута и Китай през 2023 г.

През септември 2023 г. криптовалутите все още са забранени в Китай. През същия месец страните членки на срещата на върха на Г-20 одобриха глобалните правила за криптоактивите, предложени от Съвета за финансова стабилност. Макар че Китай, като член, се съгласи с предложението, все още предстои да се наблюдава реакцията на страната.

Бъдещето на Китай в областта на криптовалутите

През ноември 2021 г. Библиотеката на Конгреса на САЩ официално призна абсолютната забрана на криптовалутите в Китай в своята ноемврийска актуализация за класа активи. Тази забрана обаче не означава край на криптовалутите в страната.

Вместо това тя проправи пътя за официално призната дигитална валута, подкрепяна от правителството. В четиринадесетия си петгодишен план правителството обсъди реформите във финансовия сектор, включително разработването на дигитална валута.

В съответствие с трайния интерес на правителството към създаването на официална стабилна монета Китайската народна банка публикува работен документ, в който очертава подхода си към напредъка на e-CNY (китайския дигитален юан).

Въпреки че няма конкретен график за пускането на e-CNY, правителството и централната банка се стремят да гарантират, че дигиталната валута отговаря на търсенето на дигиталните пари, като същевременно запазва анонимността, която осигурява.

В работния документ централната банка подчертава, че смята анонимността за изключително важна при малките транзакции. Тя обаче ще запази и капацитета си за извършване на операции срещу прането на пари и противодействие на финансирането на тероризма чрез наблюдение, докладване и разследване.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.