НАЧАЛО Крипто Крими

Крипто измамите достигнаха исторически рекорд, но в добрия смисъл

02.05.2024 6:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Крипто измамите достигнаха исторически рекорд, но в добрия смисъл

През април свързаните с криптовалути експлойти и измами отбелязаха значителен спад от 68% в сравнение с предходния месец, достигайки исторически минимум от $25.7 милиона, според компанията за блокчейн сигурност CertiK.

 

Сред инцидентите по-голямата част от загубите, възлизащи на $21 милиона, се дължат на експлойти, насочени към блокчейн протоколи. Освен това потребителите са претърпели загуби в размер на $4.3 милиона поради “exit” и “rug-pull” измами, организирани от злонамерени основатели, докато флаш заемите са допринесли със $129,000 за общата цифра.От CertiK обясняват значителното намаляване на загубите с липсата на компрометиране на частни ключове, което обикновено води до значителни загуби. През април бяха регистрирани само три такива инцидента, докато през март те бяха 11.

Въпреки това април не беше лишен от противоречия. ZKasino, децентрализирана платформа за хазартни игри, привлече вниманието, като едностранно прехвърли Етериум на стойност $33 милиона от своите потребители в ликвидния пул за стейкинг – Lido.

Според CertiK само три пробива са надхвърлили границата от $1 милион през април, което показва определено ниво на устойчивост в крипто екосистемата.

Най-забележителният инцидент се случи във FixedFloat, децентрализирана борса, която на 1 април претърпя загуба от $2.8 милиона поради експлойт в нейния горещ портфейл, базиран на Етериум. Заслужава да се отбележи, че FixedFloat преди това се сблъска с пробив през февруари, което доведе до загуба от $26 милиона, а атаката през април беше проследена до същата група.

В отделен инцидент платформата Grandbase стана жертва на кражба на стойност $2 милиона поради изтичане на частен ключ. Извършителят се е възползвал от това, за да изкопае свръхпредлагане на GB токени, като впоследствие ги е обменил за ETH.

Освен това през април станахме свидетели на 13 rug-pull измами, като най-значимото сред тях беше CondomSol. Проектът набра приблизително $933,000 в предварителна продажба, след което разпродаде токените на инвеститорите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Осъдиха бившият изпълнителен директор на FTX на 7 години и половина затвор

Във вторник бившият изпълнителен директор на FTX Райън Саламе беше осъден на седем години и половина затвор за ролята си в провала на борсата за криптовалути.

29.05.2024 8:00 2 мин. четене

Поредната криптовалута се срина след хакерска атака

Мемe криптовалутата, вдъхновена от Dogecoin (DOGE), наскоро претърпя сериозен хак, който доведе до тотален срив на цената.

29.05.2024 7:00 1 мин. четене

Криптовалути и наркотици: Арестуваха собственик на пазар в тъмната мрежа на стойност $100 милиона

Американските власти обявиха залавянето на предполагаемия организатор на известен пазар в тъмната мрежа, който е позволявал анонимно купуване и продаване на наркотични вещества.

28.05.2024 14:30 2 мин. четене

Меме криптовалута се срина с почти 100% след хакерска атака

Атака с “флаш заем”, насочена към меме криптовалутата Normie, доведе до драстичен спад на пазарната стойност от $40 милиона до по-малко от $200,000.

27.05.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.