НАЧАЛО Други

Краят на големите 7 технологични компании дойде

26.02.2024 19:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Краят на големите 7 технологични компании дойде

Някогашната внушителна Великолепната седморка вече губи своя блясък и не представлява солидна група от седем. Тази промяна в състоянието им може да е сигнал за края на една епоха на фондовия пазар, както предполага анализаторът, който пръв ги нарече с този прякор.

Майк О’Рурк, главен пазарен стратег в Jones Trading, твърди, че доминацията на тази група над фондовия пазар отслабва.

Първоначално въведен през април 2023 г. (въпреки че някои приписват термина на Майкъл Хартнет от BofA), Великолепната седморка някога представляваше изумителните 88% от печалбите от началото на годината. Оттогава обаче влиянието им върху пазара значително намаля.

През януари Майкъл Хартнет заяви, че седемте най-големи акции – Apple, Meta Platforms, Nvidia, Tesla, Amazon и Microsoft – са допринесли за 45% от печалбите на S&P 500. Макар и все още значително, това влияние доста е намаляло спрямо предишните си нива.

Тъй като пазарното рали се разширява и отделните акции в рамките на Великолепната седморка следват различни пътища (като Nvidia срещу Tesla), инвеститорите по-лесно могат да разграничат тези членове.

О’Рурк отбеляза:

Този значителен възход на седемте имена, които помагат за ръста на всички, е към своя край. Очаквам тези седем имена вече да не се издигат в синхрон.

Интересното в ситуацията е, че Великолепната седморка сега се движи в различни посоки.

Например Nvidia се издигна нагоре благодарение на участието си в сектора на изкуствения интелект (AI), като акциите ѝ скочиха с 66% тази година, задвижвани от добрите отчети за приходите. И обратното, Tesla се сблъска с предизвикателства, като отбеляза спад от 22% на фона на несигурността около търсенето на електрически превозни средства. Дори Apple изпитва затруднения, като от началото на 2024 г. е отбелязала спад от 1.45%.

О’Рурк подчерта:

Въпреки че те остават силно влиятелни, сега вероятно ще компенсират взаимно представянето си, вместо да се движат равномерно.

Една от съществените причини за това разминаване е нарастващата значимост на изкуствения интелект, особено видима в компании като Nvidia и Meta, които инвеститорите свързват тясно с AI технологията.

Nvidia, например, се позиционира като водещ играч в областта на AI технологиите, като продажбите ѝ в центровете за данни нараснаха до $18 милиарда, което представлява 409% увеличение спрямо предходната година. Meta също изтъкна напредъка в областта на изкуствения интелект и метавселената в резултатите си за четвъртото тримесечие.

За разлика от тях, въпреки стремежите на Tesla в областта на изкуствения интелект, тя все още се възприема предимно за основния си бизнес – производството на автомобили. Освен това фактори като експозицията към китайския пазар също повлияха на различната съдба на тези компании.

О’Рурк предположи, че макар етикетът “Великолепната седморка” да се запази, може да се очаква ребрандиране, тъй като техните резултати се разминават още повече.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.