НАЧАЛО Други

Компания, бореща се със зловредните софтуери предупреди за нова опасност

февруари 20, 2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Компания, бореща се със зловредните софтуери предупреди за нова опасност

Анти-малуер софтуерът Malwarebytes посочи две нови вирусни програми, разпространявани от неизвестни източници, които активно се насочват към крипто инвеститори в десктоп вариант.

Екипът за изследване на заплахи на Cisco Talos разкри, че от декември 2022 г. насам MortalKombat ransomware и Laplas Clipper malware – активно разузнават интернет и крадат криптовалути от непредпазливи инвеститори.

Жертвите се намират предимно в САЩ, а по-малък процент от тях са във Великобритания, Турция и Филипините.

Зловредният софтуер достигa до информацията, съхранявана в клипборда на потребителя, която обикновено представлява низ от букви и цифри, копирани от потребителя. След това открива адресите на портфейлите, копирани в клипборда и ги заменя с различен адрес.

Атаката разчита на невниманието на потребителя към адреса на портфейла на получателя, като ще изпрати криптовалутите на неидентифицирания нападател. Без конкретна цел, атаката обхваща физически лица и малки и големи организации.

Софтуерът MortalKombat се използва, за да се криптират файловете на даден потребител и след това да се предоставят инструкции за откуп, който трябва да бъде заплатен, за да си върне потребителя достъпа до файловете си.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн и Етериум демонстрират сила – ето какво може да предстои


Според Malwarebytes атаката започва с имейл на тема криптовалута, съдържащ зловреден прикачен файл. В прикачения файл има BAT файл, който помага за изтеглянето и изпълнението на задачата на зловредния софтуер при отваряне.

Към края на януари Министерството на правосъдието на САЩ сподели за акция, довела до прекратяване на действията на групата занимаваща се с крипто откупи – Hive.

Стана ясно, че към края на юли 2022 г. ФБР са успяли да проникнат в компютърните мрежи на Hive, намирали са ключовете за декриптиране и са ги връщали на жертвите по целия свят, като по този начин са предотвратили даването на откупи от страна на жервтите в размер на $130 милиона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Ще видим агресивно приемане на крипто от големите играчи – Оливър Линч

Оливър Линч, главен изпълнителен директор на Bittrex Global, е оптимист за бъдещето на крипто индустрията.

март 22, 2023 11:00 2 мин. четене

DefiLlama се разделя: Нов сайт стартира на фона на спорове за пускане на токен

DefiLlama, сайт за данни за децентрализирания финансов сектор, се сблъска със спорове относно ръководството, тъй като член на екипа се опитва да пусне токен без одобрението на по-широката група.

март 22, 2023 9:00 2 мин. четене

Емитирането на USDT продължава с пълна сила: Подкрепа за DeFi?

Tether наскоро издаде USDT на стойност $1 милиарда в мрежата TRON, добавяйки ги към $4-те милиарда в USDT, които натрупа през последната седмица.

март 21, 2023 17:00 2 мин. четене

OKX разкри нов доклад за резервите си

OKX, глобална крипто борса, публикува своя пети доклад за доказателство на резервите (PoR) като част от усилията си за повишаване на прозрачността в индустрията.

март 21, 2023 15:00 1 мин. четене