Home

Колко сигурни са стабилните монети? – NIST

08.10.2022 20:55 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Колко сигурни са стабилните монети? – NIST

Националният институт по стандартизация и технологии (NIST) публикува първоначален публичен проект за стабилните монети.

Въз основа на проучването на 20-те най-големи стабилни монети през изминалата година NIST установи, че петте най-големи монети, които са задържали фиксираната си цена, представляват 87% от общата пазарна капитализация на 20-те най-големи монети. 

От тази партида петте най-големи стабилни монети по пазарна капитализация, които успяха да задържат цената си са Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD), Dai (DAI) и Frax (FRAX).

И петте токена са обвързани с щатския долар и имат средна минимална стойност от $0.9934 (-0.66% под USD) и максимална минимална стойност от $0.9871 (-1.29% под USD) през периода на проучването.

NIST също така изтъкна срива на TerraUSD (UST), който загуби обвързването си с долара през май 2022 г. 

Някои от опасенията за сигурността, повдигнати в доклада, включват неоторизирано или произволно копаене, кражба на обезпечения, уязвимости в смарт договори, оракули за данни и намиране на слабости в основната блокчейн система.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Очакваме още 6-12 месеца мечи пазар, според основателя на Solana


Като се има предвид доверието, което се гласува на емитентите на стабилни монети, NIST подозира, че създателите, поддръжниците и управителите на стабилни монети могат да използват привилегирования си статут, за да бъдат измамни или злонамерени спрямо инвеститорите и притежателите. В заключение NIST заяви:

Този анализ на сигурността установи, че две стабилни монети, които функционират почти идентично на пазарите на трети страни и дават възможност за купуване и продаване на стоки с монети на фиксирана цена, могат да имат значително различни рискови профили.

Според NIST централизираните финансови архитектури (CeFi) са по-уязвими към проблеми с доверието поради по-голямата зависимост от човешката надеждност, докато децентрализираните финансови архитектури (DeFi) обикновено са по-уязвими към проблеми със сигурността поради нарастващата сложност на кода на смарт договорите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Solana (SOL) демонстрира устойчивост – какво следва?

Solana (SOL) демонстрира силни резултати напоследък, със забележими печалби в различни времеви рамки.

19.07.2024 10:30 2мин. четене

Binance стартира нов крипто проект с мащабен airdrop

Binance представи най-новия си алткойн airdrop, предизвиквайки засилен интерес в криптовалутната общност.

19.07.2024 7:00 1мин. четене

Ето какво трябва да знаете за спот Етериум ETF-ите

От вторник, 23 юли, ще могат да се търгуват нови спот ETF-и за Етериум, които ще позволят на инвеститорите да купуват криптовалутата под формата на акции.

18.07.2024 20:30 2мин. четене

Ето кога мрежата на Polygon ще спре да използва MATIC

На 18 юли мрежата Polygon обяви плановете си да актуализира своя роден токен MATIC до криптовалута, наречена POL, като преходът ще се осъществи на 4 септември.

18.07.2024 16:30 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.