НАЧАЛО Алткойни

Колко сигурни са стабилните монети? – NIST

октомври 8, 2022 20:55 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Колко сигурни са стабилните монети? – NIST

Националният институт по стандартизация и технологии (NIST) публикува първоначален публичен проект за стабилните монети.

Въз основа на проучването на 20-те най-големи стабилни монети през изминалата година NIST установи, че петте най-големи монети, които са задържали фиксираната си цена, представляват 87% от общата пазарна капитализация на 20-те най-големи монети. 

От тази партида петте най-големи стабилни монети по пазарна капитализация, които успяха да задържат цената си са Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD), Dai (DAI) и Frax (FRAX).

И петте токена са обвързани с щатския долар и имат средна минимална стойност от $0.9934 (-0.66% под USD) и максимална минимална стойност от $0.9871 (-1.29% под USD) през периода на проучването.

NIST също така изтъкна срива на TerraUSD (UST), който загуби обвързването си с долара през май 2022 г. 

Някои от опасенията за сигурността, повдигнати в доклада, включват неоторизирано или произволно копаене, кражба на обезпечения, уязвимости в смарт договори, оракули за данни и намиране на слабости в основната блокчейн система.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Очакваме още 6-12 месеца мечи пазар, според основателя на Solana


Като се има предвид доверието, което се гласува на емитентите на стабилни монети, NIST подозира, че създателите, поддръжниците и управителите на стабилни монети могат да използват привилегирования си статут, за да бъдат измамни или злонамерени спрямо инвеститорите и притежателите. В заключение NIST заяви:

Този анализ на сигурността установи, че две стабилни монети, които функционират почти идентично на пазарите на трети страни и дават възможност за купуване и продаване на стоки с монети на фиксирана цена, могат да имат значително различни рискови профили.

Според NIST централизираните финансови архитектури (CeFi) са по-уязвими към проблеми с доверието поради по-голямата зависимост от човешката надеждност, докато децентрализираните финансови архитектури (DeFi) обикновено са по-уязвими към проблеми със сигурността поради нарастващата сложност на кода на смарт договорите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Трейдърски алгоритъм показва предпочитание за тези алткойни

Алгоритъм, който отчита изключително представяне, показва предпочитания към Етериум (ETH) и три други цифрови актива с голяма капитализация в условията на несигурна търговия.

ноември 26, 2022 22:03 1 мин. четене

Dogecoin (DOGE): Повечето инвеститори са на печалба

Фирмата за криптоанализ IntoTheBlock установи, че по-голямата част от инвестиралите в Dogecoin (DOGE) са на печалба.

ноември 26, 2022 19:43 1 мин. четене

Cardano (ADA): Броят на новите адреси продължава да расте

Броят на портфейлите в мрежата на Cardano (ADA) е нараснал с над 100,000 досега през последния месец след срива на FTX.

ноември 26, 2022 18:53 1 мин. четене

Цената на XRP завършва седмицата с близо 17% скок

Услугата за проследяване на големи крипто транзакции Whale Alert сподели, че през последните петнадесет часа най-активните китове са прехвърлили близо 400 милиона XRP, както между неизвестни адреси, така и от борси.

ноември 26, 2022 16:00 1 мин. четене