НАЧАЛО Други

Кои са финансовите гиганти, водещи войната за дигитални портфейли?

02.02.2024 11:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кои са финансовите гиганти, водещи войната за дигитални портфейли?

Големите технологични компании като Apple, Alphabet, and Amazon.com не се стремят да бъдат банки, но със сигурност искат да получат част от техния бизнес.

Въпреки че нямат изрична цел да станат банки, тези технологични гиганти се стремят да получат дял от бизнеса на финансовата индустрия. Тъй като според прогнозите на Juniper Research дигиталните транзакции ще нараснат от $9 трилиона през 2023 г. до приблизително $16 трилиона през следващите пет години, конкуренцията се засилва.

В отговор традиционните банки и финансови институции пускат свои собствени приложения, като всички се борят за доходоносен пазар, който може да генерира милиарди долари под формата на такси и приходи.

Тази битка за господство на арената на дигиталните портфейли се простира отвъд бизнес стратегиите, проявявайки се в правни спорове и регулаторни конфликти във Вашингтон. По-специално, коалиция от кредитни съюзи е подала съдебен иск срещу Apple, твърдейки, че са нарушени антитръстовите правила, свързани с нейния дигитален портфейл.

Междувременно банките се застъпват за регулаторни мерки, които да третират технологичните компании като банки, ако те предоставят услуги, наподобяващи традиционното банкиране.

Мотивите за навлизането на технологичните гиганти в областта на плащанията и банковото дело се простират отвъд преките финансови ползи.

Например налагането от страна на Apple на такса от 0.15% за банките за обработка на транзакции с кредитни карти чрез Apple Pay едва ли ще повлияе значително на годишните ѝ продажби в размер на $400 милиарда.

Дори при очаквани $700 милиарда транзакции, обработени през 2022 г., според MoffettNathanson, получените приходи ще възлизат само на около $1 милиард.

Технологичните компании отдават приоритет на монетизирането на потребителски данни и изграждането на мрежови ефекти, за да задържат клиентите си, като потенциално подбиват цените на банките поради по-малките регулаторни ограничения.

Преходът към плащания и банкиране се обуславя от необходимостта да се допълват постепенните хардуерни подобрения с критичните роли, които играят услугите и приложенията.

Компаниите за разплащания като PayPal и Block са изправени пред предизвикателства, тъй като технологичните компании навлизат в тяхното пространство. Акциите на PayPal спаднаха със 73%, а тези на Block – с 69%, поради опасения, че ще бъдат засенчени от Apple Pay. И двете компании реагират с нововъведения, като например “Smart Receipts” на PayPal и разширяването на дейността на Block в областта на продуктите “купи сега, плати по-късно” и Биткойн (BTC).

Технологичните дружества избягват да се превръщат в пълноправни банки, за да избегнат регулаторния надзор, а предпочитат партньорства. Дупката в закона за индустриалните кредитни компании (ILC) позволява на регистрирани от държавата субекти да се занимават с банкови дейности без задълбочен надзор. Законодателите внасят законопроекти за затваряне на тази вратичка, очаквайки големите технологични дружества да кандидатстват за статут на ILC.

Регулаторните органи, включително Бюрото за финансова защита на потребителите (CFPB), засилват надзора, което може да подложи технологични гиганти като Apple, Amazon и Google на редовни проверки и санкции. Опасенията за нарушаване на антитръстовите правила и задушаване на конкуренцията предизвикват разследвания и правни действия както в САЩ, така и в Европа.

В обобщение, експанзията на технологичната индустрия във финансовите услуги предизвиква регулаторни опасения, което подтиква законодателите и регулаторните органи да реагират, за да балансират между иновациите и надзора.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как войната в между Израел и Хамас се отразява на икономиката на Египет

Конфликтът между Израел и Газа има дълбоки икономически последици за Египет, като засилва и без това несигурното състояние на икономиката му.

29.02.2024 16:00 2 мин. четене

Биткойн ETF е само началото според създателя на Chainlink (LINK)

Сергей Назаров, създател на Chainlink (LINK), смята, че неотдавнашното въвеждане на спот Биткойн (BTC) борсово търгуваните фондове (ETF), е ключов момент за индустрията, който може да доведе до значителен приток на капитали от световния финансов сектор.

29.02.2024 14:30 2 мин. четене

БРИКС: 25 държави чакат да бъдат приети в съюза

През 2024 г. алиансът БРИКС разшири членството си от 5 държави до 9. Съюзът предвижда значителна промяна в световния финансов пейзаж, като цели да установи нов световен ред, в който развиващите се държави да играят централна роля.

29.02.2024 12:00 1 мин. четене

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

29.02.2024 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.