НАЧАЛО Други

САЩ и Европа отговарят на разширяването на БРИКС

октомври 2, 2023 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ и Европа отговарят на разширяването на БРИКС

Срещата на върха на БРИКС завърши с положителен резултат през август, отбелязвайки исторически етап, тъй като в алианса бяха приети шест нови държави.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Иран, Египет и Етиопия вече се присъединиха към редиците на групата БРИКС, с което членството в нея се увеличи до единадесет държави. Това развитие привлече значително внимание в западния свят, особено от страна на САЩ, Германия и Европейския съюз, тъй като представлява предизвикателство за установения финансов ред.

В отговор на разширяването на БРИКС се появиха реакции от страна на западните сили, включително САЩ, Германия и Европейския съюз. На първо място, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Съединените щати няма да пречат на други държави при избора им на търговски партньори. Тя подчерта ангажимента на САЩ да участват в търговията с големите държави и изрази позицията си да не се занимават с техните вътрешни икономически дела.

На второ място, министърът на външните работи на Германия, Аналена Бербок, предаде, че страната не се опасява от новото разширяване на БРИКС. Тя изрази мнение, че всяка нация има прерогатив да сключва търговски споразумения въз основа на индивидуалните си национални интереси.

Накрая, в заключение, Райнхард Бутикофер, министър на Европейския съюз от Германия, предупреди, че разширяването на БРИКС представлява предизвикателство за господството на Запада. Той предупреди, че с течение на времето държавите от БРИКС могат да придобият по-голямо влияние върху световните финанси, което потенциално да измести баланса на силите от Запада на Изток.

Срещата на върха на БРИКС затвърди историческите реалности. Това развитие значително ще засили глобалния авторитет на БРИКС, независимо от значителните различия между държавите членки. Това разширяване ще промени характера на БРИКС. Превесът на Китай ще нарасне, а БРИКС ще се превърне в по-ясно изразена авторитетна коалиция“, заяви той.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.