НАЧАЛО Крипто Крими

Китайска групировка изпрала милиарди чрез криптовалути

декември 12, 2022 14:40 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китайска групировка изпрала милиарди чрез криптовалути

Китайските власти са арестували банда от 63 души за пране на 12 милиарда юана ($1.7 милиарда) с помощта на криптовалути.

Според съобщения в местните медии клонът Хорцин на Бюрото за обществена сигурност на град Тонглияо, Автономен Район на Вътрешна Монголия (АРВМ), успешно се е справил с бандата за пране на пари.

Бандата е била разследвана в продължение на 3 месеца

Полицията в клон Хорцин за пръв път се заинтересува от групировката, след като отделът за обществена сигурност на АРВМ предупреди за необичаен приток на капитал към строителната фирма Shi Mouyuan.

По-нататъшните разследвания показват, че бандата се е разпространила в няколко провинции и градове. Някои от членовете ѝ са били арестувани дори в Тайланд.

На оперативната група от 230 полицейски служители са били необходими три месеца, за да претърсят 17 провинции, градове и автономни области, преди да успеят да арестуват 63 заподозрени, включително лидерите Джан и Джи.

Властите разкриха също, че престъпниците са действали от май 2021 г. и са спечелили незаконните средства чрез измами, пирамиди, хазарт и други подобни дейности. След това бандата е използвала криптоактиви, за да изпере незаконното си богатство.

Преди това Китай арестува 93 заподозрени

Това не е първият път, в който китайските власти залавят престъпни банди, изпиращи средства с криптовалути. Преди няколко месеца Бюрото за обществена сигурност на окръг Хънян арестува банда, която е изпрала 40 милиона юана с помощта на криптовалути.

Бандата, която е действала от 2018 г. насам, е участвала в повече от 300 случая на електронни измами, като сред жертвите е бил и директорът на окръжното бюро за обществена сигурност Лиу Сиалун. По делото са арестувани 93 заподозрени.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цена на Биткойн: Какво да следим през следващата седмица


Изглежда репресиите на правителството не успяват напълно да заличат използването на криптовалути или добива на BTC в страната.

Използването на криптовалути за престъпни дейности е намаляло

Междувременно използването на Биткойн и други криптовалути за престъпни дейности е намаляло през тази година, според данни от Chainalysis. Незаконните дейности, включващи криптовалути, са намалели с 15% към юли 2022 г., а общите приходи от измами са намалели с 65%.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери откраднаха близо $800,000 от общността на Azuki

Акаунтът в Twitter на водещия проект за незаменяеми токени (NFT) Azuki беше компрометиран в петък, в резултат на което бяха откраднати криптоактиви на стойност малко под $800,000.

януари 28, 2023 19:03 2 мин. четене

Хакери представящи се за Robinhood се опитаха да разпространят фалшив токен

Хакери проникнаха в профилите на Robinhood в социалните мрежи с цел да разпространят фалшив токен наречен RBH в Binance Smart Chain (BSC).

януари 27, 2023 11:07 1 мин. четене

Севернокорейски хакери свързани с кражбата на $100 милиона от Harmony

В понеделник ФБР потвърди, че Lazarus Group и APT 38 стоят зад кражбата на $100 милиона от блокчейн платформата Harmony през юни миналата година и са се опитали да изперат парите чрез протокола за поверителност RAILGUN.

януари 26, 2023 21:00 1 мин. четене

Европол задържа крипто на стойност над $19 милиона свързани с Bitzlato

Като част от мерките за правоприлагане, предприети срещу криптоборсата Bitzlato – Европол заяви, че са задържани крипто портфейли, в които има дигитални активи на стойност над $19 милиона.

януари 24, 2023 16:11 2 мин. четене