НАЧАЛО Други

Китай започва да страни от долара, за да не свърши като Русия

ноември 12, 2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай започва да страни от долара, за да не свърши като Русия

Местните дигитални системи за разплащане в Китай, а именно WeChat и Alipay, са се вкоренили до такава степен, че много заведения приемат единствено тези приложения, което спомага за безкасовото и ефективно извършване на транзакции.

Тази зависимост от дигитални плащания има значителни икономически последици. Наблюдавайки въздействието на санкциите на САЩ срещу Русия, Китай предприема проактивни мерки за защита на икономиката си. Пекин се стреми да се изолира от потенциални смущения, като насърчава приемането на дигитални плащания, намалявайки зависимостта от международните финансови системи.

По-специално, подкрепяната от правителството дигитална система за разплащане в юани набира популярност, оспорвайки господството на технологични гиганти като WeChat и Alipay.

Местните настроения отразяват тази икономическа промяна, като граждани като Бао Имин, студент в Пекин, изоставят парите в брой и международните кредитни карти. Бао, емблематичен представител на поколение, което се гордее с икономическия възход на Китай, се застъпва за по-нататъшно отделяне от финансовата система на САЩ при международните търговски сделки. Това мнение е в унисон с по-широката кампания на президента Си Дзинпин за дедоларизация на световната икономика.

Усилията на Си бяха илюстрирани през април, когато Китай и Бразилия обявиха намерението си да преустановят използването на щатския долар в двустранната търговия. През август, на срещата на върха на БРИКС, Си призова повече държави да участват в пряка търговия с Китай, използвайки съответните си валути.

Това мнение е подкрепено от лидери като бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва, който поставя под въпрос глобалната зависимост от щатския долар в търговията.

Въпреки че американският долар все още представлява 88% от световните транзакции, Китай твърдо се стреми да установи свои условия за международна търговия. От улиците на Шанхай до Китайската народна банка се очертава една забележима тенденция – решителният стремеж на Китай да промени динамиката на световната търговия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Китай започва да страни от долара, за да не свърши като Русия”
  1. Големия памперс,

    И сега големият въпрос към Големия памперс Байдън е, кой губи в крайна сметка от американските провокации в Украйна и Тайван? Вместо да се договорят (както, надявам се, би направил Тръмп, щото е бизнесмен), изкукалият старец и администрацията му тръгнаха да играят силово, създавайки си нерешими проблеми. Скоро и заспалите граждани на ЕС ще започнат по-ясно да усещат “прелестите” на тази политика и ще погнат корумпираната си и наведена на САЩ върхушка.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.