НАЧАЛО Други

Китай предполагаемо държи криптовалути за милиарди долари

ноември 14, 2022 18:23 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай предполагаемо държи криптовалути за милиарди долари

Въпреки широко разпространената забрана за дигитални активи, Китай неволно се превърна в крипто кит с толкова много власт в ръцете си, че може сериозно да повлияе на пазарните движения ако реши.

Всъщност, след като конфискува голямо количество Биткойн (BTC) и Етериум (ETH) от схемата Plus Token през 2019 г., китайското правителство предполагаемо сега притежава повече токени, отколкото MicroStrategy или Tesla, Inc. на Илон Мъск.

Китай притежава 194,000 BTC и 833,000 ETH

Тази информация беше първоначално публикувана на 2 ноември от основателя и главен изпълнителен директор на платформата за анализ на блокчейн данни CyptoQuant Ки Йонг Джу, който също така публикува таблица със списъка на публичните компании с най-големи Биткойн притежания.

Както той обясни:

През 2019 г. китайските власти иззеха 194,000 BTC, 833,000 ETH и други от измамата PlusToken. Те конфискуваха тези активи на стойност $6 милиарда в полза на държавната хазна. За сравнение MicroStrategy притежава 130,000 BTC.

Според отделен коментар на Йънг Джу в Twitter, Китай не е единствената държава, която държи криптовалути, тъй като той подчерта, че „правителството на България предполагаемо има над 200,000 биткойна“, конфискувани от престъпна група през 2017 г.

Коментирайки тези данни в директното съобщение до Fortune в Twitter, Йънг Джу подчерта, че:

Ликвидността от страна на продажбите от миньори, институционални инвеститори и инвеститори на дребно е почти нищо, ако сравнявате правителствата.

Контрол над пазара на криптовалути

Правейки паралели със срива на платформата Terra (LUNA), Йънг Джу обясни, че „Биткойн падна от $30,000 на $17,000 заради ликвидността от разпродажбата на LUNA. Това бяха около 80,000 BTC, така че на практика е два пъти повече [от срива на Terra Luna]“, отрази Business Insider.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Binance стартира нов фонд за крипто индустрията


Реално погледнато ако Китай започне да продава конфискуваните 194,000 BTC, това може да нанесе сериозни щети на криптопазара.

Интересно е, че Китай е на кръстоносен поход срещу криптовалутите от средата на 2021 г. като налага забрана на цялата територия на държавата за всички услуги, свързани с крипто, но това не попречи на страната да се нареди сред десетте водещи държави по приемането на дигитални активи.

На всичкото отгоре дейностите по добив в Китай са продължили след негативния период, който последва въвеждането на забраната, като към 11 ноември са преброени 65 достижими Биткойн нода, според данни на платформата за криптоанализ Bitrawr.

Междувременно, след като крипто пазарът изтри $180 милиарда от пазарната си капитализация като според техническият анализатор Матю Хайланд кризата с ликвидността на FTX се е пренесла върху останалата част от индустрията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Закупилите NFT на Porsche могат да ги върнат в срок от 14 дни

Porsche създаде прецедент в сферата на NFT с включването на 14-дневен срок за връщане в условията на дебютната си колекция.

януари 28, 2023 11:00 2 мин. четене

FTX: Банкман-Фрийд може да е използвал клиентски средства, за да инвестира в неясна фирма

Американските прокурори твърдят, че инвестицията на Сам Банкман-Фрийд (SBF) в Modulo вероятно е била направена с помощта на незаконно присвоени пари от депозити на клиентите.

януари 27, 2023 16:21 2 мин. четене

Yuga Labs няма регистрирани авторски права за Bored Ape Yacht Club

Според информацията от съдебни документи по делото между Райдър Рипс и Yuga Labs, компанията майка на Bored Ape Yacht Club (BAYC) няма регистрирани авторски права за изображенията в NFT колекцията си.

януари 27, 2023 14:17 2 мин. четене

Роднините на Сам Банкман-Фрийд не сътудничат на FTX за разследването

Някои от близките роднини на Сам Банкман-Фрийд не сътрудничат на разследването свързано с FTX и според адвокатите на компанията трябва да бъдат разпитани в съда.

януари 27, 2023 12:30 2 мин. четене