НАЧАЛО Други

Китай предполагаемо държи криптовалути за милиарди долари

ноември 14, 2022 18:23 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай предполагаемо държи криптовалути за милиарди долари

Въпреки широко разпространената забрана за дигитални активи, Китай неволно се превърна в крипто кит с толкова много власт в ръцете си, че може сериозно да повлияе на пазарните движения ако реши.

Всъщност, след като конфискува голямо количество Биткойн (BTC) и Етериум (ETH) от схемата Plus Token през 2019 г., китайското правителство предполагаемо сега притежава повече токени, отколкото MicroStrategy или Tesla, Inc. на Илон Мъск.

Китай притежава 194,000 BTC и 833,000 ETH

Тази информация беше първоначално публикувана на 2 ноември от основателя и главен изпълнителен директор на платформата за анализ на блокчейн данни CyptoQuant Ки Йонг Джу, който също така публикува таблица със списъка на публичните компании с най-големи Биткойн притежания.

Както той обясни:

През 2019 г. китайските власти иззеха 194,000 BTC, 833,000 ETH и други от измамата PlusToken. Те конфискуваха тези активи на стойност $6 милиарда в полза на държавната хазна. За сравнение MicroStrategy притежава 130,000 BTC.

Според отделен коментар на Йънг Джу в Twitter, Китай не е единствената държава, която държи криптовалути, тъй като той подчерта, че “правителството на България предполагаемо има над 200,000 биткойна”, конфискувани от престъпна група през 2017 г.

Коментирайки тези данни в директното съобщение до Fortune в Twitter, Йънг Джу подчерта, че:

Ликвидността от страна на продажбите от миньори, институционални инвеститори и инвеститори на дребно е почти нищо, ако сравнявате правителствата.

Контрол над пазара на криптовалути

Правейки паралели със срива на платформата Terra (LUNA), Йънг Джу обясни, че “Биткойн падна от $30,000 на $17,000 заради ликвидността от разпродажбата на LUNA. Това бяха около 80,000 BTC, така че на практика е два пъти повече [от срива на Terra Luna]”, отрази Business Insider.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Binance стартира нов фонд за крипто индустрията


Реално погледнато ако Китай започне да продава конфискуваните 194,000 BTC, това може да нанесе сериозни щети на криптопазара.

Интересно е, че Китай е на кръстоносен поход срещу криптовалутите от средата на 2021 г. като налага забрана на цялата територия на държавата за всички услуги, свързани с крипто, но това не попречи на страната да се нареди сред десетте водещи държави по приемането на дигитални активи.

На всичкото отгоре дейностите по добив в Китай са продължили след негативния период, който последва въвеждането на забраната, като към 11 ноември са преброени 65 достижими Биткойн нода, според данни на платформата за криптоанализ Bitrawr.

Междувременно, след като крипто пазарът изтри $180 милиарда от пазарната си капитализация като според техническият анализатор Матю Хайланд кризата с ликвидността на FTX се е пренесла върху останалата част от индустрията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.