НАЧАЛО Други

Китай иска да създаде най-бързата интернет мрежа в света

ноември 18, 2023 16:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай иска да създаде най-бързата интернет мрежа в света

Китай наскоро въведе най-модерната интернет мрежа в света, която се отличава с няколко пъти по-висока скорост от сегашните мрежи.

Тази мрежа, способна да предава данни със скорост около 1.2 терабита в секунда, има потенциала да прехвърли данни от 150 филма само за секунда, както твърди китайският производител на технологии Huawei.

Въпреки тези впечатляващи скорости, практическото прилагане на такива бързи връзки в домакинствата остава далечна перспектива. Макар появата на по-стабилни и високоскоростни интернет услуги има значителни последици за различни сектори, включително ускорен обмен на информация, предимства в борсовата търговия и по-широки съображения за националната сигурност.

В сътрудничество с пекинския университет Цинхуа и Cernet, финансирана от правителството образователна и изследователска мрежа, Huawei и China Mobile официално пуснаха в експлоатация основната мрежа от следващо поколение в Китай. Тази опорна инфраструктура обработва интернет трафика в различни географски точки, като поддържа технологии с интензивно използване на данни като 5G и електрически превозни средства.

Простираща се на 1,800 мили оптични кабели между Пекин и южния регион, новосъздадената мрежа е значително технологично постижение. Подробности относно плановете за разширяване в цялата страна обаче остават неразкрити.

Въпреки че тази разработка не оказва пряко въздействие върху скоростта на домашния интернет, нейното значение се състои по-скоро в укрепването на интернет инфраструктурата, отколкото в отправянето на пряко предизвикателство към САЩ в области като изкуствения интелект, полупроводниците или технологиите за безжични мрежи. Независимо от това, то може да осигури солидна основа за китайските предприятия, които зависят от значителна широчина на честотната лента.

У Джианпин, който ръководи проекта за опорния интернет в университета “Цинхуа“, подчерта, че цялата система, включваща както хардуер, така и софтуер, е разработена, произведена и контролирана в страната. Той я определи като най-модерната мрежа в света.

Този важен технологичен старт е отражение на предишни случаи, в които значими технологични разкрития са съвпадали с дипломатически посещения. Например Huawei представи своя смартфон “Mate 60 Pro“, който включваше революционен 5G чип, произведен в Китай, в период, когато някои американски дипломати бяха на посещение в Китай.

Това предизвика последващи разследвания от страна на американското правителство относно начина, по който Huawei се е сдобила с такава усъвършенствана чип технология, на фона на засилените усилия за ограничаване на достъпа на Китай до чуждестранни чип технологии.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.