НАЧАЛО Финтех

Катар официално стартира проекта си за CBDC

03.06.2024 14:31 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Катар официално стартира проекта си за CBDC

Катарската централна банка (QCB) успешно завърши инфраструктурата за своя проект за дигитална валута на централната банка (CBDC), отбелязвайки ключов етап в развитието на дигиталната икономика на страната.

Банката е готова да създаде персонализирани приложения и да тества CBDC за извършване на мащабни платежни транзакции с местни и международни банки.

Това постижение е в съответствие с Третата стратегия за финансовия сектор на Катар, Стратегията за финтех и Националната визия на Катар до 2030 г. Разработването на CBDC има за цел да повиши ликвидността в рамките на катарската икономика и да увеличи участието на страната на финансовите пазари.

След задълбочени проучвания по проекта QCB ще продължи с тестването и разработването на конкретни приложения за CBDC. Тези приложения ще се използват за уреждане на големи преводи с избрани местни и международни банки в тестова среда, оборудвана с най-новите съвременни технологии.

В съобщение в X (Twitter) Катарската централна банка подчерта, че проектът ще се съсредоточи върху приложенията на CBDC за подобряване на достъпа до капиталовите пазари за оперативните банки в страната, за развитие на вътрешните разплащания и за повишаване на ефективността на транзакциите с ценни книжа.

Експерименталната фаза на CBDC проекта ще започне през октомври тази година, като ще се използват технологии като изкуствен интелект, технологии за разпределена счетоводна книга (DLT) и други нововъведения.

Резултатите от този експеримент ще формират основата за идентифициране на различни случаи на употреба, които QCB ще приеме в бъдеще, допринасяйки за усъвършенстване на настоящите системи и улесняване на незабавните разплащания“, заяви Катарската централна банка.

С навлизането на Катар в експерименталния етап на своя проект за CBDC той се присъединява към ОАЕ като втората арабска държава, достигнала до тази фаза. В историческа транзакция в края на януари 2024 г. ОАЕ използва мрежата за трансгранични преводи mBridge, за да изпрати дигитални дирхами на стойност $13.6 милиона в Китай – мрежа, която понастоящем свързва централните банки на Тайланд, Китай, Хонконг и ОАЕ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Правителството на Грузия си партнира с Ripple за дигитализиране на икономиката

Грузия направи значителни крачки в модернизирането на своя финансов сектор чрез иновативно партньорство с Ripple.

10.06.2024 22:00 1 мин. четене

Telegram стартира собствена платежна система

Telegram въведе нова функция, наречена Telegram Stars, за да подобри методите за плащане, особено за разработчиците на приложения в платформата.

07.06.2024 15:30 1 мин. четене

Портфейлът на Coinbase добавя функция “аларма”

Потребителите на мобилния крипто портфейл на Coinbase вече могат да получават автоматични предупреждения за дейности в блокчейн чрез услугата за изпращане на съобщения Notifi.

07.06.2024 13:00 1 мин. четене

Ripple обяви ново партньорство за подобрени международни разплащания

Ripple, водеща компания за крипто и блокчейн решения, обяви стратегическо партньорство с Clear Junction, глобален доставчик на решения за трансгранични плащания за регулирани институции.

06.06.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.