НАЧАЛО Блокчейн

Какво трябва да знаем за предстоящото ‘Сливане’ на Етериум?

септември 2, 2022 13:46 8 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво трябва да знаем за предстоящото ‘Сливане’ на Етериум?

След години на планиране Етериум се приближава към дългоочакваното обновяване на блокчейна, наречено Сливането (The Merge).

Ако приемем, че всичко върви по план, Сливането ще бъде най-големият момент в историята на Етериум, тъй като ще промени окончателно основния си консенсусен механизъм, който се използва за защита на блокчейн мрежата.

Основната цел на Сливането е да се направи преход от сегашния консенсусен механизъм на Етериум за доказателство за работа (PoW) към доказателство за залог (PoS). По този начин мрежата ще бъде по-енергийно ефективна.

Технически PoS веригата, наречена Beacon Chain, вече е в действие, но все още не е интегрирана с основната блокчейн мрежа. Когато се осъществи Сливането, тя ще вземе текущата блокчейн мрежа и ще я слее (оттам и името) с PoS веригата. След това Етериум ще работи с PoS веригата.

Защо се случва Сливането?

Причината, поради която екипът за разработване на Етериум иска да премине към PoS веригата, е преди всичко да я направи енергийно ефективна.

Сегашният консенсусен механизъм на Етериум разчита на добив, при който компютърни чипове се използват за решаване на криптографски пъзели. Макар че доказателството за работа е ефективно, то се счита за много енергоемко и добивът води до големи количества въглеродни емисии. Изчислено е, че мрежата на Етериум консумира ~75 тераватчаса годишно (TWh/yr), което е приблизително колкото годишното потребление на електроенергия в Австрия.

Това е различно при системата за доказателство за залог, където блокчейнът е защитен от валидатори, които се избират чрез стейкинг на токени. Валидаторите в Етериум трябва да заложат най-малко 32 ETH ($48,000), за да участват като валидатори. Потребителите могат също така да обединят активите си заедно, като делегират своите токени на валидатор и споделят наградите.


СВЪРЗАНИ: Етериум китовете местят токените си на борсите


Като предоставят собствените си активи като обезпечение, потребителите приемат риска, че ако действат злонамерено, техният дял може да бъде намален и те да загубят собствените си средства. Това е стимулът да бъдете добронамерен участник в мрежата. Подобно е на миньорите, които трябва да инвестират в криптодобивно оборудване и да плащат за електричество, за да добиват блокове. Идеята е, че това прави по-изгодно за мрежовите оператори да се държат позитивно, отколкото да се опитват да атакуват мрежата.

Но като се премахне процесът на добив и се замени със стейкинг, по този начин се елиминират сериозните разходи, свързани с електроенергия и придобиването на скъп хардуер. Тази актуализация има потенциала да направи проекта Етериум много по-енергийно ефективен и чувствително да намали въглеродния му отпечатък.

window.coinzilla_display = window.coinzilla_display || [];
var c_display_preferences = {};
c_display_preferences.zone = „395ce7f5212a47c712“;
c_display_preferences.width = „728“;
c_display_preferences.height = „90“;
coinzilla_display.push(c_display_preferences);

Екипът на Етериум прогнозира, че изключването на PoW механизма на Етериум в полза на PoS ще намали драстично този разход на енергия с около 99.95 %, което ще доведе до годишен разход на енергия от 0.01 TWh/год.

Кога ще се случи Сливането?

Фондация Етериум потвърди, че Сливането ще бъде финализирано между 10 и 20 септември 2022 г. Според организацията събитието ще се проведе на два етапа: Bellatrix и Paris.

Първата част на актуализацията, наречена Bellatrix, ще се случи в 14:34 ч. (българско време) на 6 септември и ще обнови Beacon Chain, за да я направи готова за Сливането.

След това, на втория етап, наречен Paris, PoW ще премине към доказателство за залог. Точното време на прехода не е известно, но Сливането ще се изпълни, когато мрежата достигне предварително зададена „крайна обща трудност“. Въз основа на оценките на веригата понастоящем се очаква това да се случи на 15 септември – но може да варира с няколко дни в двете посоки.

Какво беше направено като подготовка за Сливането?

На разработчиците на Етериум им бяха необходими години на планиране и итерации, за да подготвят мрежата за преминаване към PoS коненсусен механизъм.

Постепенното развитие към Сливането премина през два етапа. Първият беше създаването на Beacon Chain през декември 2020 г., която даде старта на началната фаза на прехода към доказателство за залог.

Beacon Chain функционираше като мрежа за доказателство за залог, която работи паралелно с Етериум и в която потребителите могат да стейкват ETH. Целта на предварителното стартиране на Beacon Chain беше да се гарантира, че в момента на преминаването към Етериум в мрежата ще има достатъчно заложени ETH. Понастоящем в Beacon Chain са заложени около 13.2 милиона ETH в 418,000 валидиращи нода.

Друга цел на Beacon Chain беше да се тества консенсусът за доказателство на залог в производството за значителен период от време, без да се засяга основната PoW мрежa на Етериум, в която се намират активи на стойност милиарди долари.

През 2022 г., при подготовката за Сливането, разработчиците на Етериум проведоха няколко генерални репетиции в тестови мрежи – специализирани клонинги на блокчейнa на Етериум, използвани за експериментални цели. Разработчиците извършват тестове, наречени ‘shadow’ форкове, и в основната мрежа.

Множество тестови мрежи, включително Kiln, Ropsten, Sepolia и Goerli, вече са преминали през Сливането и използват пълния код за доказателство за залог. Тези генерални репетиции помогнаха на основните разработчици да открият проблеми и да подобрят клиентския софтуер, използван за управление на Етериум нодове, като Nethermind, Geth и Erigon. Това е с цел преходът към новия консенсусен механизъм да премине гладко.

Ще стане ли Етериум по-мащабируем след Сливането?

Често срещано погрешно схващане сред потребителите е, че Сливането (или The Merge) ще увеличи общия капацитет на мрежата на Етериум, т.е. ще направи блокчейна по-бърз и по-евтин за използване. В действителност случаят не е такъв.

Тъй като ъпгрейдът променя само консенсусния механизъм на Етериум – как мрежата се споразумява кой да създава блокове по веригата – той няма да повлияе особено на правилата, регулиращи трансакциите и таксите. По същия начин времето за обработка на нови блокове ще се промени незначително, като ще се намали от 13 на 12 секунди.

Така че дори и след Сливането Етериум може да продължи да бъде склонен към претоварване и скокове на таксите за трансакции по време на голямо търсене. Съществуват и други планове за мащабиране чрез система от множество слоеве – включително ‘rollups’ от множество разновидности – и на мрежата ще ѝ отнеме известно време, преди да стигне дотам.

В същото време Сливането полага основите за бъдещи подобрения на мащабирането в базовия слой като „шардинг“, който позволява разделянето на блокчейна на „шардове“ и позволява паралелна обработка на трансакциите в тях.

Как Сливането ще промени токеномиката на Етериум?

Предстоящата актуализация има и икономически последици. Блокчейнът на Етериум ще се сблъска с огромно намаление на емитирането на токени, веднага след като премине към новия консенсусен механизъм. По този начин има потенциал предлагането на ETH да стане дефлационно.

window.coinzilla_display = window.coinzilla_display || [];
var c_display_preferences = {};
c_display_preferences.zone = „395ce7f5212a47c712“;
c_display_preferences.width = „728“;
c_display_preferences.height = „90“;
coinzilla_display.push(c_display_preferences);

Според текущите оценки темпът на създаване на нови етери ще спадне с близо 90% след Сливането поради факта, че възнагражденията на валидаторите ще бъдат значително по-малки от възнагражденията на миньорите, издавани при доказателство за работа (PoW) или традиционното копаене.

В неотдавнашна публикация в блога на уебсайта на общността на Етериум се посочва, че PoS веригата плаща 13,000 ETH всеки ден на миньорите. Според изчисленията на сайта след Сливането ще се изплащат около 1,600 ETH под формата на валидаторски награди, което представлява намаление от 88%.

Този спад в издаването идва малко след като Етериум въведе такса за изгаряне. Това е такса върху всяка блокчейн транзакция, която не отива при миньора (или валидатора), а се изгаря и става недостъпна. Идеята тук е бавно да се намали предлагането на Етериум с течение на времето.

Откакто е въведена таксата за изгаряне, са изгорени повече от 2.6 милиона ETH, на стойност около $3.76 милиарда при сегашната цена на Етериум.

В резултат на това мрежата на Етериум ще издава много по-малко ETH всяка година, а също така ще продължи да изгаря голямо количество ETH всяка година. Ако изгори повече, отколкото издава, тогава мрежата ще бъде дефлационна – предлагането ѝ ще намалява всяка година, вместо да се увеличава.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Броят на Биткойн китовете достигна 6-месечен връх


Това вероятно ще се случи, ако средната цена на газа – основна част от таксите за транзакции – е над 16 gwei.

Какво ще се случи след Сливането?

Ако приемем, че Сливането премине успешно, то ще премахне един от най-големите проблеми на Етериум – въздействието му върху околната среда – и ще му позволи да се съсредоточи върху другите си основни проблеми, най-вече върху мащабирането, за да позволи повече транзакции при ниски разходи.

След като проблемът с околната среда бъде отстранен, това може да окаже голямо влияние върху бъдещето на NFT (повечето от които са на Етериум). NFT имат много критици, които посочват както технологични, така и екологични проблеми.

След Сливането може да възникнат проблеми със сигурността. Актуализацията няма да окаже влияние върху договорите, пуснати на Етериум, и следователно приложенията трябва да продължат да работят нормално. Но това няма да попречи на хората да търсят потенциални проблеми, за да се опитат да ги отстранят или да се възползват от тях.

След Сливането стейкнатите етери за ETH 2.0 ще останат блокирани. Тегленето ще бъде разрешено след Shanghai ъпгрейда, който се очаква да се появи поне 6-12 месеца след Сливането.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Най-бързо растящите криптовалути за 2023 година

Най-бързо поскъпващи криптовалути през 2023 година. Всяка една от тях разполага с голям потенциал да расте по време на бичи пазар.

януари 29, 2023 14:18 7 мин. четене

Cardano: $4.5 милиарда навлизат в пазара – наплив на нови потребители

Блокчейн екосистемата на Cardano (ADA) пренесе огромния си растеж от 2022 г. в 2023 г., като още през първия месец на годината в мрежата продължиха да се наблюдават редица развития.

януари 28, 2023 17:00 2 мин. четене

Aave взе решение да изчисти дългове за милиони

DeFi протоколът Aave прие предложение за управление, което имаше за цел да премахне излишния дълг в CRV резерва на пула за ликвидност v2 на Етериум.

януари 28, 2023 12:00 2 мин. четене

Fantom може да се удвои, за Биткойн има 3 сценария, сподели топ трейдър

Крипто анализатор твърди, че един алткойн може да удвои цената си, като същевременно актуализира прогнозата си за Биткойн и още два криптоактива.

януари 28, 2023 9:02 2 мин. четене