Home

Какво следва за криптовалутата на Facebook?

06.03.2020 12:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво следва за криптовалутата на Facebook?

Facebook преосмисля Libra токена, след като се сблъска с регулаторни проблеми. Новият дигитален актив може да има изцяло различна концпеция от първоначалната.

Асоциацията Libra продължава напред с мисия за пускане на портфейл, инструменти за дигитално разплащане

Асоциацията ще бъде запазена, но Facebook може да премахне плана за създаване на нова криптовалута. The Information съобщава, че гигантът на социалните медии може да се отказва от плановете си заради нарушаване на световната финансова система.

Първоначално стартирането на криптовалутата на Facebook беше планирано за първите месеци на 2020 г. Но отговорите на няколко централни банки предположиха, че Libra може и да не изпълни всички регулаторни изисквания.

От Facebook твърдят, че не са отхвърлили изцяло плановете за пускане на криптовалутата Libra.

„Съобщаването, че Facebook не възнамерява да предлага валутата на Libra в портфейла си Calibra, е напълно невярно. Facebook остава изцяло ангажиран с проекта“, заяви говорител на Facebook.

Портфейлът Calibra, основният носител на предстоящия дигитален актив, ще стартира през октомври, вместо в средата на годината, се посочва в доклада. Но портфейлът ще бъде разширен, за да съдържа версии на фиатни валути, с потенциал да носи токена на Facebook.

„Асоциация Libra не е променила целта си за изграждане на съвместима с регулаторите глобална платежна мрежа, и основните принципи на проектиране, които поддържат тази цел, не са променени, нито има потенциал тази мрежа да насърчи бъдещите иновации“, каза Данте Диспарт, ръководител на Политика и комуникации в Асоциация Libra.

Асоциацията наскоро публикува в Twitter намерението си да направи революция в глобалната платежна система с директни преводи от Facebook чат и WhatsApp.

Портфейлът Calibra е отложен до октомври

Споменаването на Libra като стабилна монета, обаче, не постигна положителна реакция от страна на централните банки и други регулатори. Страховете, че криптовалута би довела до канали за преместване на средства без достатъчен контрол остават. Освен това, Libra се разглежда като подкопаване на националния паричен суверенитет, което води до изкуствена доларизация.

Монетата Libra получи критики както от официалните организации, така и от крипто общността. Докато пускането на основна криптовалута се разглежда като положително развитие, критиците също виждат шанса да контролират и блокират средства, като по същество правят Libra още един силно контролиран актив.

Обявяването на Libra през лятото на 2019 г. тласна множество централни банки да изследват CBDC или поддържани от централната страна дигитални активи. Хипотетично, тези активи биха предложили бързината и ниската цена на криптовалутите, но извличат своята стойност от паричната политика на централната банка.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск върна “лазерните очи” на профилната си снимка в X

След като Джо Байдън обяви оттеглянето си от президентската надпревара в САЩ през 2024 г., милиардерът Илон Мъск промени профилната си снимка в X.

21.07.2024 23:09 1мин. четене

Доналд Тръмп с първи коментари след оттеглянето на Джо Байдън

След като Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, Доналд Тръмп коментира ситуацията чрез телефонно обаждане.

21.07.2024 21:44 1мин. четене

Стана ясно предложението на Джо Байдън за новия президент на САЩ

Джо Байдън реши да не продължава президентската надпревара, а да съсредоточи цялата си енергия върху задълженията си като президент до края на мандата.

21.07.2024 21:20 1мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: Джо Байдън официално се оттегля от президентската надпревара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, което изпрати изборите в неизвестна посока.

21.07.2024 20:58 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.