НАЧАЛО Други

Какво се случи на форекс пазарите в понеделник

28.05.2024 1:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво се случи на форекс пазарите в понеделник

Доларът запази стабилност в понеделник, но е на път да отбележи първия си месечен спад за годината. Вниманието на пазара е насочено към предстоящите данни за инфлацията в САЩ, Европа и Япония, които ще бъдат от решаващо значение за формиране на очакванията за бъдещето на световните лихвени проценти.

Търсенето на доходност е преобладаваща тема на валутните пазари напоследък, което благоприятства долара и оказва натиск върху валутите с по-ниска доходност. Икономическите показатели на САЩ показаха разнопосочни резултати, създавайки несигурност сред политиците по отношение на траекторията на лихвените проценти.

При валутната търговия се наблюдаваше ограничено движение на няколко ключови двойки. Еврото, след като поскъпна с 0.9% спрямо долара през миналата седмица, се търгуваше на равнище $1.0845, разположено в рамките на дългогодишен диапазон. Еврото показа слаба реакция, показващо спад на бизнес доверието в Германия през май, противно на очакванията за подобрение.

Пазарната активност в понеделник бе слабо изразена поради официалните празници във Великобритания и САЩ.

Инвеститорите с нетърпение очакват данните за инфлацията в Германия в сряда и по-широките данни за инфлацията в еврозоната в петък. Очаква се тези резултати да затвърдят пазарните очаквания за предвиденото за следващата седмица намаляване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ.

Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн отбеляза в понеделник, че темпът на намаляване на лихвените проценти от страна на банкат ще зависи от устойчивостта на базисната инфлация.

В същото време британският паунд се придвижваше към горната граница на годишния си диапазон, като се търгуваше около $1.2745.

Нараства очакването за петъчното оповестяване на основния ценови индекс на разходите за лично потребление в САЩ – предпочитаният от Федералния резерв показател за инфлацията. Анализаторите очакват индексът да остане стабилен на месечна база.

Въпреки че през април се наблюдаваШЕ забавяне на ръста на потребителските цени, общата инфлация и свързаните с нея показатели продължават да надвишават целевото равнище на Фед от 2%. Доларовият индекс, проследяващ съотношението на щатската валута спрямо шестте основни аналога, се понижи леко до 104.72 и е на път да се понижи с 1.5% през май, отбелязвайки най-значителната си месечна загуба от декември миналата година насам.

Крис Уестън, стратег от Pepperstone отбеляза: „Намаляването на лихвените проценти в САЩ с 25 базисни пункта през септември се разглежда като хипотеза, а до декември се очаква редуциране с общо 57 базисни пункта. Отклонение в данните може да промени съществено тази перспектива.“

Уестън добави: „Данни за основния PCE индекс в САЩ над 3% биха могли да повишат курса на долара, докато показания под 2.7% биха могли да донесат известно облекчение на пазарите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.