НАЧАЛО Други

Какво да очакваме на днешното заседание от Федералния резерв

септември 20, 2023 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво да очакваме на днешното заседание от Федералния резерв

Септемврийската среща на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) е на път да привлече повече внимание към икономическите перспективи на политиците, отколкото към позицията им по отношение на лихвените проценти. 

Според широките очаквания Федералният резерв ще запази референтния лихвен процент по федералните фондове в целевия диапазон от 5.25% до 5.50%. Икономистите и инвеститорите са особено нетърпеливи към публикуването на най-новото резюме на икономическите прогнози (SEP) в края на заседанието на 20 септември.

Тази SEP ще даде представа за това как участниците във FOMC си представят представянето на икономиката не само до края на годината, но и, което е от решаващо значение, през 2024 г.

Като се има предвид смесицата от икономически данни и изявления на служители на Фед, тя съответства на пазарните очаквания за спиране на повишаването на лихвените проценти по време на септемврийската среща, както отбеляза Джеймс Найтли, главен международен икономист на ING. Според инструмента на CME FedWatch Tool трейдърите възлагат 99% вероятност да няма промяна в лихвените проценти.

Въпреки това, на фона на продължаващите опасения за инфлацията и демонстрираната устойчивост на икономиката, Найтли очаква, че Фед може да посочи, чрез своя “точков график” на прогнозите за лихвените проценти, възможността за още едно увеличение на лихвите на срещата си през ноември или декември. 

Това означава, че лихвеният процент по федералните фондове потенциално би могъл да достигне диапазон от 5.5% до 5.75% до края на годината. През юни представителите на централната банка вече сигнализираха за очакванията си за допълнително повишение на лихвения процент преди края на 2022 г.

Стив Енглендър, ръководител на отдел “Глобални валутни изследвания G10 и макростратегии за Северна Америка” в Standard Chartered Bank, отбелязва предполага, че от пазарна гледна точка запазването на сегашната траектория с още едно повишение е по-простият курс, което прави трудно отхвърлянето на премахването на последното прогнозирано повишение през 2023 г. като несъществено.

Може би по-голямо значение обаче имат прогнозите за лихвените проценти за 2024 г., според Блерина Уручи, главен икономист за САЩ в T. Rowe Price. Макар че тя очаква точкова диаграма да покаже четири намаления на лихвените проценти с по четвърт процентен пункт, тя смята, че представителите на Фед може да използват тази прогноза като инструмент за предаване на посланието на председателя Джером Пауъл, че лихвените проценти ще останат повишени по-дълго от очакваното.

Енглендър от Standard Chartered очаква FOMC да премахне едно от предвидените намаления на лихвените проценти от прогнозата си за 2024 г. Той предвижда Фед да осъществи намаление на лихвите през първото тримесечие на следващата година, тъй като икономиката на САЩ се забавя.

От друга страна, старши икономистът на Vanguard Джош Хирт изказва предположение, че Фед вероятно ще се въздържи от намаляване на целевия си лихвен процент до втората половина на 2024 г.

Много икономисти очакват леко подобрение на икономическите перспективи през следващата година. Очаква се прогнозите на Фед за растежа на брутния вътрешен продукт да бъдат ревизирани нагоре, докато прогнозите за равнището на безработица вероятно ще бъдат коригирани надолу спрямо данните от юни. 

В обобщението на икономическите прогнози от юни се предвиждаше увеличение на безработицата до 4.1% в края на годината. Към август обаче тя възлиза на 3.8%, поради което е вероятно прогнозите за септември да посочат стойност под 4%.

Предвижда се Федералният комитет по операциите на открития пазар да публикува изявлението си в 21:00 ч. българско време, последвано от пресконференция с председателя Джером Пауъл в 21:30 ч.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.