НАЧАЛО Други

Принтирането на долари ще се засили, докато дълга на САЩ не спира да расте

септември 20, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Принтирането на долари ще се засили, докато дълга на САЩ не спира да расте

Милиардерът инвеститор Рей Далио прогнозира, че Съединените щати вероятно ще прибягнат до засилено печатане на пари, тъй като трупат все повече дълг.

Далио изрази опасения, че САЩ може да се сблъскат с предизвикателства при изпълнението на финансовите си задължения, тъй като продължават да трупат дълг.

Тъй като нивата на дълга на страната продължават да нарастват, Далио предполага, че рецесията може да принуди правителството да възстанови количествените облекчения – парична политика, насочена към увеличаване на предлагането на долари във финансовата система:

“Същността на въпроса е, че когато дългът се увеличава спрямо доходите, плащанията по обслужването на дълга се увеличават спрямо доходите, което води до свиване на потреблението поради нарастващия дълг.

Това в крайна сметка води до осъзнаването, че ще трябва да се генерира повече валута. Предвиждам, че при следващия икономически спад ще станем свидетели на още една стъпка към увеличаване на паричното предлагане.”

По данни на Министерството на финансите на САЩ националният дълг в момента възлиза на малко над $33 трилиона.

Далио също така подчерта един значителен риск, пред който са изправени Съединените щати. Той изтъкна, че притежателите на американски облигации могат да решат да се освободят от своите авоари, ако стойността на техните облигации намалее поради прекомерното печатане на пари.

Когато правителството на САЩ се ангажира със засилено производство на валута, стойността на долара се понижава поради притока на допълнително предлагане. Това обезценяване на долара обикновено води до намаляване на стойността на американските облигации, тъй като инвеститорите осъзнават, че възвръщаемостта от тези обезпечени от правителството активи ще им позволи да купуват по-малко.

Далио поясни:

Ключовият риск се появява, когато [инвеститорите] вече не желаят да държат тези облигации, водени от промени в динамиката на търсенето и предлагането. Когато една държава има дефицит, тя трябва да вземе заем и впоследствие емитира облигации.

Кой купува тези облигации и по каква причина? Купувачите инвестират, защото очакват привлекателна възвръщаемост. Когато обаче започнат да разпознават, че възвръщаемостта на тези облигации не е благоприятна, те могат да решат да ги продадат.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.