НАЧАЛО Други

Какво да се очаква на фондовия пазар след срещата на Федералния резерв в сряда

септември 18, 2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво да се очаква на фондовия пазар след срещата на Федералния резерв в сряда

През последните шест седмици инвеститорите се оказаха в състояние на несигурност относно бъдещето на паричната политика на САЩ и нейните последици за финансовите пазари.

Въпреки че се очаква Федералният резерв да запази сегашните си лихвени проценти по време на заседанието в сряда, съществува потенциал председателят Джером Пауъл да повлияе на пазарите чрез прозрения за начина на мислене на централната банка.

Очаква се изявлението на Пауъл да съответства на предишните му изказвания на симпозиума в Джаксън Хоул през август и на пресконференцията през юли. Пазарните анализатори обаче подчертават, че сесията за въпроси и отговори с репортери, заедно с актуализирания “точков график” на прогнозите на политиците за лихвените проценти, може да внесе значителна информация, която да повлияе на пазара.

Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers, подчерта важността на тази среща, заявявайки:

Това, че тази среща не се смята за широко разпространена, не означава, че е незначителна.

Той изтъкна, че сегашното ниско отчитане на индекса на волатилността на Cboe (VIX), често наричан “измерител на страха“, предполага спокоен, ако не и самодоволен пазар, който може да бъде по-уязвим към негативни изненади.

VIX завърши под 14 в петък, въпреки че Nasdaq Composite (COMP) и S&P 500 (SPX) отбелязаха последователни седмични загуби. Неотдавнашните пазарни колебания бяха обусловени от възраждането на инфлацията наред със забавянето на пазара на труда в САЩ и на икономиката като цяло.

Инвеститорите внимателно следят за сигнали, които биха могли да оспорят очакванията им за потенциално намаляване на лихвените проценти до средата на следващата година. Всяка информация, противоречаща на тези очаквания, може да окаже негативно влияние върху акциите на САЩ, като същевременно потенциално повиши доходността на държавните ценни книжа и стойността на щатския долар.

От началото на август се появиха признаци, че икономиката на САЩ може би реагира на агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, най-силното от 80-те години насам.

Увеличиха се както корпоративните, така и личните фалити. Сигналите също така сочат, че разпаленият след пандемията пазар на труда може би се охлажда, като докладът на Министерството на труда за работните места за август разкри създаването на по-малко от 200,000 работни места, наред с низходящите ревизии за предходните два месеца, и леко повишение на равнището на безработица до 3.8%.

Едновременно с това инфлацията на потребителските цени отбеляза поредно месечно ускорение. Появиха се опасения за стагфлация, а финансовите пазари вече оценяват еднаква вероятност Фед да запази лихвените проценти.

Последните данни показаха 3.7% нарастване на потребителските цени през 12-те месеца до август, като за самия месец увеличението беше забележително – 0.6%, което представлява най-значителното покачване от 14 месеца насам.

Допълнителни усложнения произтичат от предстоящото възобновяване на плащанията по студентските заеми през октомври, което отново поражда опасения относно потребителските разходи въпреки сравнително стабилните данни за продажбите на дребно, публикувани по-рано през седмицата.

Освен това стачката на автомобилните работници, в която участват и трите основни американски автомобилопроизводители, и надвисналата заплаха от спиране на работата на правителството засилват опасенията за потенциалните икономически последици.

Пауъл може да бъде призован да се заеме с някой от тези проблеми или с всички тях. Освен това той може да бъде запитан директно за очакванията на инвеститорите относно времето на първоначалната корекция на лихвените проценти от страна на Фед в този цикъл.

Преждевременните очаквания за промяна на политиката миналото лято доведоха до кратко, но силно рали на мечия пазар, което се разпадна. Повтарянето на този сценарий може да създаде проблеми за акциите, както отбеляза Сосник:

Нека видим дали Фед се съгласява с предположенията на пазара за намаляване на лихвените проценти.

Трейдърите очакват, че централната банка ще запази лихвените проценти по време на заседанието в сряда, като според инструмента FedWatch на CME, който измерва очакванията въз основа на търговията с фючърси върху федералните фондове, пазарните вероятности сочат паузата като почти сигурна. Очакванията за още едно повишение по-късно през годината са приблизително разделени.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.