НАЧАЛО Други

Какво може да окаже натиск върху щатския долар (USD)?

декември 20, 2022 22:47 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво може да окаже натиск върху щатския долар (USD)?

Щатския долар (USD) е на фокус през последните години, поради опасения относно въздействието му върху икономиката и финансовите пазари. 

Въпреки че има много фактори, които могат да повлияят на стойността на дадена валута, важно е да се разберат потенциалните причини за слабостта на долара, за да се оценят ефективно потенциалните последици от нея. 

В тази статия ще разгледаме някои от основните фактори, които влияят на стойността на USD. Те са особено важни в момента, тъй като доларът демоснтрира сила, но съдейки по движенията на доларовият индекс, може да видим продължение на низходящ тренд, започнал в началото на октомври.

dxy

Като разгледаме тези и други потенциални причини, можем да придобием по-задълбочено разбиране за силите, които стоят в основата на слабостта на долара и как те могат да оформят икономическия пейзаж в бъдеще.

1 – Инфлация 

Инфлацията е показател за това, колко се повишават цените на стоките и услугите с течение на времето. Обикновено тя се изразява в проценти и се изчислява чрез сравняване на цените на кошница от стоки и услуги в два различни момента във времето. 

Когато процентът на инфлация е висок, това може да доведе до отслабване на валутата, тъй като означава, че покупателната ѝ способност намалява. Например, ако цената на галон мляко се повиши от $3 на $4, това означава, че с дадена сума пари можете да купите по-малко стоки и услуги. Това би могло да накара някои хора да се опитат да се отърват от доларите си и да ги обменят за друга валута, която е по-стабилна.

Федералният резерв, централната банка на Съединените щати, има за цел да поддържа инфлацията на 2% годишно. Целта е да се поддържа стабилност в икономиката. 

2 – Лихвени проценти

Лихвените проценти се отнасят до сумата, която кредиторът начислява на кредитополучателя за използването на парите. Когато централната банка на дадена държава повиши лихвените проценти, това може да направи валутата по-привлекателна за инвеститорите, тъй като те могат да получат по-висока възвръщаемост на парите си. 

Това може да доведе до увеличаване на търсенето на валутата, което да увеличи нейната стойност. От друга страна, когато лихвените проценти са ниски, това може да направи валутата по-малко привлекателна за инвеститорите, което може да доведе до намаляване на търсенето и до отслабване на валутата.

Федералният резерв определя референтния лихвен процент в САЩ, известен като лихвен процент или ставка на федералните фондове. Този лихвен процент се използва като референтен за други в икономиката, като например тези по ипотечни кредити и кредитни карти. 

Ако Федералният резерв повиши ставката на федералните фондове, това може да направи долара по-привлекателен за инвеститорите, което може да доведе до увеличаване на търсенето и до по-силна валута. 

От друга страна, ако Федералният резерв понижи лихвения процент по федералните фондове, това може да направи долара по-малко привлекателен за инвеститорите, което може да доведе до намаляване на търсенето и до по-слаба валута.

3 – Политическа и икономическа нестабилност 

Политическата и икономическата нестабилност също могат да окажат влияние върху стойността на дадена валута. 

Когато в една страна има политически сътресения или икономически проблеми, това може да доведе до несигурност и липса на доверие във валутата. 

Например, ако в САЩ има политическа криза, като например импийчмънт или голям скандал, това може да доведе до опасения относно стабилността на правителството и икономиката – което от своя страна да доведе до разпродажба на долара. 

По същия начин, ако Съединените щати изпитват икономически проблеми, като рецесия или висока безработица, това може да доведе до опасения относно стабилността на икономиката и USD. Това също може да накара хората да се опитат да се отърват от доларите си в търсене на по-стабилна валута.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 2024 г. ще е изключително добра за Биткойн и Етериум – Раул Пал


4 – Търговски дисбаланси 

Търговският баланс между държавите също може да окаже влияние върху стойността на долара. Когато дадена страна внася повече стоки и услуги, отколкото изнася, това може да доведе до търговски дефицит, който може да окаже натиск върху валутата. От друга страна, когато една държава изнася повече, отколкото внася, това може да доведе до търговски излишък, който да я подсили.

В продължение на много години Съединените щати са имали търговски дефицит, което означава, че са внасяли повече стоки и услуги, отколкото са изнасяли. Това може да окаже натиск за намаляване на стойността на долара, тъй като означава, че на пазара има по-голямо предлагане на долари, отколкото търсене. 

5 – Пазарни спекулации 

Стойността на долара може да бъде повлияна от пазарни спекулации. Когато инвеститорите смятат, че дадена валута ще отслабне, те могат да разпродадат притежаваните от тях активи, което може да доведе до намаляване на търсенето. 

Обратно, когато инвеститорите вярват, че дадена валута ще се засили, те могат да купуват повече от нея, което може да доведе до увеличаване на търсенето. Пазарните спекулации могат да бъдат предизвикани от различни фактори, включително икономически показатели, политически събития и дори слухове или догадки. 

Когато инвеститорите не са сигурни в бъдещето на дадена валута, те може да са по-склонни да разпродадат притежаваните от тях единици в нея, което може да доведе до девалвация. От друга страна, когато инвеститорите са уверени в бъдещето на дадена валута, те биха били по-склонни да купуват повече от нея, което може да доведе до по-силна валута.

Спекулациите до голяма степен действат като катализатор на по-горните фактори.

Слабост при американския долар може да доведе до различни ефекти върху световната икономика в зависимост от обстоятелствата и мерките, предприети от други държави.

Слабост при щатския долар може да направи износа на САЩ по-евтин за чуждестранните купувачи, което може да допринесе за увеличаване на търсенето на американски стоки и услуги и да подкрепи заетостта в страната. Същевременно обаче тя може да направи вноса по-скъп за американските потребители, което може да доведе до по-високи цени и инфлация. В такъв случай, Федералният резерв може да повиши лихвените проценти с цел да противодейства на инфлацията.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Световната рецесия ще продължи до пролетта на 2024 г. – Илон Мъск


Друг потенциален ефект е, че покупката на американски активи, като акции, облигации и недвижими имоти, може да стане по-привлекателна за чуждестранните инвеститори, което може да подпомогне цените на активите и да стимулира икономическия растеж. Същевременно обаче това може да направи покупката на чуждестранни активи по-скъпа за американците, което може да доведе до спад в търсенето на чуждестранни активи.

Слабият долар може да доведе до повишена несигурност и нестабилност на финансовите пазари, което може да се отрази на стабилността на глобалната финансова система.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Binance блокира клиентски сметки свързани с Bitzlato

Потребители на криптоборсата Binance споделиха, че гиганта в индустрията е блокирал множество сметки в платформата си във връзка с разследването на Bitzlato.

януари 31, 2023 8:02 2 мин. четене

Какво се случва с имота на Ружа Игнатова в Лондон?

Основателката на OneCoin Ружа Игнатова, известна още като „криптокралицата“, е свързана с британско правителствено досие за имот в Лондон.

януари 30, 2023 17:02 3 мин. четене

Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да влияе на свидетели

Бившият главен изпълнителен директор на сриналата се криптоборса FTX, Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да повлияе на потенциален свидетел.

януари 29, 2023 20:24 2 мин. четене

Гари Генслер коментира рисковете свързани с крипто инвестициите

Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ Гари Генслeр публикува в Twitter дискусия между него и комисар на SEC, в която обсъждат рисковете от крипто инвестициите.

януари 29, 2023 18:00 2 мин. четене