НАЧАЛО Други

Какво мислят ветераните от Уолстрийт за GameStop манията

16.05.2024 6:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво мислят ветераните от Уолстрийт за GameStop манията

Възходът на меме акциите, пример за което са компании като GameStop (GME) и AMC Entertainment (AMC), е значителен феномен от края на 2020 г.

Тези акции привлякоха огромно внимание от страна на търговците на дребно, задвижвани главно от влиятелни личности в социалните медии като Кийт Гил (Roaring Kitty).

Популяризирането на акциите на GameStop от страна на Гил в платформи като X, Reddit и YouTube предизвика масивен скок на цените им, което доведе до подобни ралита и при други компании, изпитващи затруднения.

Въпреки съмнителните финансови основи на GameStop и AMC, цените на акциите им се повишиха драстично, подхранвани от ентусиазма на инвеститорите, а не от основните бизнес резултати. Неотдавнашното възобновяване на активността на меме акциите, предизвикано от завръщането на Гил в социалните медии, отново разпали лудостта, като GameStop и AMC отбелязаха значителни печалби в рамките на няколко дни.

Скептиците обаче предупреждават за рисковете, свързани с инвестирането в меме акции, като сравняват явлението с предишни пазарни балони, предизвикани от спекулативна страст. Легендарни мениджъри на хедж фондове като Боаз Уайнстийн и Дъг Кас изразиха загриженост относно ирационалното преуспяване на тези акции, като предупредиха за спекулативния им характер.

Освен това сегашното рали на меме акции се различава от предишните епизоди, особено по отношение на шорт продажбите. Докато за ралито през 2020-2021 г. беше характерно изтласкването на шорт позиции, настоящата ситуация включва изтласкване на купувачи, което може да има по-сериозни последици за пазара. Освен това неопитните инвеститори, въвлечени в шумотевицата, могат да се сблъскат с неочаквани предизвикателства, което подтиква към размисъл за ефективността на пазарната теория в условията на такива волатилни движения.

По същество стремителният възход на меме акциите отразява по-широка тенденция на спекулативна търговия, задвижвана от влиянието на социалните медии, като поставя под въпрос традиционните инвестиционни принципи и повдига въпроси за стабилността на пазара и поведението на инвеститорите.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.