НАЧАЛО Други

Как влияе блокчейн на фермерството и храните?

юли 1, 2018 14:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как влияе блокчейн на фермерството и храните?

1. Възможно ли е да се проследи откъде произхожда храната?

Няколко компании пуснаха услуги, позволяващи на купувачите да видят пътуването на даден продукт от фермата до вилицата, но те често зависят от това търговците да се съгласят да бъдат прозрачни със своите действия.

Когато влезете в магазин, за да купите пресни плодове, зеленчуци или месо, е обичайно опаковката да разкрива от коя държава идва. Някои от най-добрите марки продължават да предлагат истории за фермата и условията, при които се е отгледала храната.

Проследяването на продукт поетапно през производствения процес може да бъде трудно – и понякога дори производителите и търговците на дребно сами не са сигурни за това откъде идва продукта.

Това е част от причината, поради която последните заплахи за безопасността на храните са толкова широко разпространени: трудно е, даже почти невъзможно, да се проследи къде започват проблемите. Въпреки това, интегрирането на блокчейн в хранителната верига може да означава, че проблемите се откриват незабавно.

2. Заплахи за безопасността на храните

През последните години е имало няколко:

През 2018 г. смъртоносна епидемия от ешерихия коли е свързана с ромската маруля, отглеждана в Аризона. Епидемията засяга 35 държави в САЩ, като пет души умират и има общо около 200 случая.

През 2013 г. скандал с конското месо завладя Европа: продукти, рекламирани като говеждо месо, всъщност са открили, че съдържат конско. Достигна и до някои от най-големите супермаркети на континента. Те обвиняват доставчиците си, които от своя страна обвиняват техните доставчици. Фурорът разтърси доверието и остави някои хора да откажат да купяват месо като цяло.

Блокчейн може да играе важна роля за премахването на измамите с хранителни продукти, тъй като всеки компонент в крайния продукт ще стане по-лесен за идентифициране – ускоряване на изтеглянето и позволяване на потребителите да намират информация, на която те могат да се доверят за даден артикул, секунди след като са го взели от рафта.

3. Примери за това как ще работи

Умни решения за земеделието, които повишават производителността и се справят с търсенето на храни – процъфтяват и се предвижда, че тази индустрия може да струва до 26,76 млрд. долара до 2020 г.

Фермерите, които вече използват блокчейн, го описват като „нещо, което променя играта, също като интернет.“ Например компания за месо казва, че привидно незначителният блокчейн за статистиката предвижда, като например, пристигането на свине във фабрика и как може да има огромен ефект върху крайния продукт, който те доставят на клиентите. Те показват блокчейн резултати в „подробен паспорт“, при който потребителите могат да бъдат сигурни, че месото, което консумират, отговаря на строги стандарти за хигиена и благосъстояние, като всички въпроси, възникващи в производствения процес, се идентифицират след 30 секунди.

В същото време правителството на Керала планира да въведе блокчейн в процеса на доставка на хранителни стоки, с надеждата да гарантира, че системата ще се използва винаги, когато храната се доставя до магазините в цялата страна. Надяваме се, че това ще спомогне за по-ефикасно предоставяне на продукти на милиони хора ежедневно, както и за осигуряване на „застраховка на културите“. Това гарантира, че фермерите могат да бъдат компенсирани бързо, когато непредвидени обстоятелства окажат влияние върху дохода им.

Сертификацията на плодове и зеленчуци би могла да бъде подобрена и чрез блокчейн – да се гарантира, че информацията не се губи и да се рационализира работната сила, необходима за потвърждаване на произхода на продукта. Всяка пратката от плодове и зеленчуци се придружава от сертификати на хартиен носител, показващи откъде произхожда храната, валидирайки неговото качество и обявявайки го за незасегнато от заболяване. В Белгия работата започна да дигитализира някои от тези сертификати, така че те да бъдат поставени в блокчейн.

4. Безопасността на храните е много добра, но какво да кажем за цените на храните, които постоянно се покачват?

Блокчейн може да елиминира хартиените процеси и да намали разходите, като тези спестявания се прехвърлят върху вас.

Избягването на посредниците би намалило таксите за транзакции, а децентрализацията ще улесни и по-малките ферми да се конкурират с по-големите корпорации.

Например, концепции за блокчейн като PavoCoin навлизат в бизнеса – давайки на по-малките земеделски производители достъп до постижими финансови услуги, като например способността да продават предварително култури чрез интелигентни договори, като им помага да подобрят качеството и количеството на своите реколти и да предоставят на потребителите с по-голямо количество информация за храната, която купуват. Компанията казва, че фермерите в Стоктън и в Диксън, Калифорния, наскоро са започнали да използват системата. Трета инсталация е планирана в Merced скоро.

Оптимизирането на земеделието би дало възможност на фермерите от всички мащаби да разполагат с информацията, ресурсите и сигурността, от които се нуждаят, за да имат по-високи добиви и по-доходоносни култури. Това ще доведе до намаляване на цените за средния потребител и ще увеличи достъпа до стоки с по-високо качество. По-високите добиви също поглъщат повече пари в селскостопанската екосистема, като увеличават наличността на селскостопански стоки.

5. Но нямаше ли фермерите да бъдат ощетени от по-ниски цени?

Напротив, интелигентните договори биха могли да гарантират, че ще им бъде платено справедливо за упоритата им работа без забавяне – и по-малките ферми ще имат по-голям пазар за продажба на прясна продукция.

Овластяването на блокчейн има потенциала да премести фермерите, които вършат най-трудната работа, от това, че да получават цените до това да поставят те цените, които налагат намаляване на разходите надолу по веригата.

Блокчейн ще позволи също така премиум марки да се открояват от тълпата – и да оправдаят защо тяхната свободна гама или биологична продукция струва допълнителните пари. Това е така, защото произходът на техните стоки може лесно да бъде проследен, като се даде на потребителите увереност, че получават добавена стойност от висококачествен продукт.

Селскостопанският сектор също би улеснил разбирането на това, колко струват техните култури, сравнявайки парите, предлагани от дистрибутора, на сумите, изплатени на техните конкуренти при по-ранни покупки, давайки възможност на всички фермери да спечелят парите, които заслужават.

6. Има ли начин да получите по-бързо прясна храна на рафтовете на магазините?

Неефективността във веригата на доставки често може да означава забавяне, преди производството да е готово за продажба, но автоматизираните процеси чрез блокчейн могат да ускорят нещата добре.

Също така може да има по-малък шанс храната да се развали, тъй като селскостопанските предприятия и търговците на дребно биха могли да преценят търсенето на определени продукти и съответно да коригират доставките. Този свободен капацитет може да бъде отделен за други култури – премахване на хранителните отпадъци.

Способността на блокчейн да се справи с разхищаването на хранителни продукти и способността, която интелигентните договори имат за гарантиране на справедливо заплащане на фермерите да не излизат от бизнеса, биха могли да помогнат на света да се справи с нарастващите нива на търсене – да помогне за изкореняването на проблемите на безопасността на храните, бедността и политическата нестабилност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

„Играта е нагласена“, твърди Джералд Селенте

Рисковите активи реагираха положително на новините, че индексът на потребителските цени (CPI) за юли излезе по-благоприятен от очакваното.

август 12, 2022 20:24 1 мин. четене

76% от институционалните инвеститори очакват да използват крипто до 3 години

Нов доклад на Ripple, в който се разглежда какъв процент от финансовите институции се интересуват от използването на блокчейн за плащания, показва, че повече от три четвърти от тях планират да използват криптовалути до 2025 г.

август 12, 2022 18:21 1 мин. четене

Основателят на Huobi търси да продаде дяловете си в борсата

Според неотдавнашен доклад на Bloomberg основателят на Huobi Леон Ли в момента води преговори с няколко инвеститори за продажба на по-голямата част от дела си в крипто борсата Huobi на цена от близо $1 милиард.

август 12, 2022 17:02 1 мин. четене

Robinhood изправени пред дело за пазарна манипулация

Окръжният съдия на САЩ постанови, че Robinhood трябва да заведе съдебно дело, в което се оплаква от манипулиране на пазара във връзка с ралито на меме акциите, което се състоя миналата година.

август 12, 2022 15:33 1 мин. четене