НАЧАЛО Други

Как работи дедоларизацията и какво може да се случи с долара

септември 1, 2023 11:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как работи дедоларизацията и какво може да се случи с долара

Доларът на САЩ заема първостепенно място като световна резервна валута и се използва широко в международната търговия и финансовите транзакции.

Въпреки това господстващото му положение е несигурно, особено в светлината на продължаващата руско-украинска криза. 

Александър Уайз, който специализира в областта на стратегическите изследвания в J.P. Morgan, отбеляза, че концепцията за дедоларизация, повтаряща се тема в цялата следвоенна история, се е появила отново поради геополитически и геостратегически промени.

По същество дедоларизацията се отнася до значително намаляване на използването на щатския долар в световната търговия и финанси, което води до намаляване на търсенето на долара от страна на държави, институции и корпорации. Това би намалило доминиращата роля на долара на световния капиталов пазар, където глобалните кредитополучатели и кредитори обикновено сключват сделки в долари.

Два сценария биха могли да подкопаят статута на долара

Първият включва неблагоприятни събития, които подкопават доверието в сигурността и стабилността на долара, както и в цялостната позиция на Съединените щати като водеща икономическа, политическа и военна сила. Например засилената поляризация в САЩ може да застраши възприеманата стабилност на управлението им – ключов фактор, подкрепящ ролята им на глобално убежище.

Вторият фактор е свързан с положителни събития извън САЩ, които повишават доверието в алтернативните валути, като например икономическите и политическите реформи в Китай. Според Уайз една потенциална резервна валута трябва да се възприема като сигурна, стабилна и способна да осигури достатъчна ликвидност, за да отговори на глобалните нужди.

В основата си дедоларизацията би променила динамиката на силите между държавите, като потенциално би променила световната икономика и финансовите пазари. Най-значителното въздействие би се усетило в САЩ, където дедоларизацията би могла да доведе до широкообхватно обезценяване на американските финансови активи в сравнение с останалия свят. 

Това би могло да бъде резултат от продажбата или преразпределението на средства от американските пазари и от загуба на доверие. Освен това може да има натиск за повишаване на реалната доходност поради частично освобождаване от американски активи с фиксиран доход и диверсификация или намаляване на разпределението на международните резерви.

Ефектът от дедоларизацията

Въпреки това ефектът от дедоларизацията върху икономическия растеж на САЩ остава несигурен. Макар че структурно по-слабият долар би могъл да повиши конкурентоспособността на САЩ, той може също така да обезкуражи чуждестранните инвестиции в САЩ. Освен това отслабването на долара би могло потенциално да стимулира инфлацията чрез увеличаване на цената на вносните стоки и услуги, макар че оценките показват, че тези ефекти могат да бъдат относително незначителни.

Дедоларизацията би могла постепенно да намали институционалното, инвеститорското и корпоративното търсене на долара, което потенциално да доведе до намаляване на неговата стойност. Ако конкретен катализатор предизвика тази промяна, тя може да доведе до повишена колебливост на обменните курсове, особено като се има предвид, че повече от 60 валути са обвързани с долара.

Независимо от това, въпреки някои признаци на дедоларизация на валутните пазари, доларът продължава да запазва доминиращата си позиция. Мира Чандан, съпредседател на изследователския екип “Глобална валутна стратегия” в J.P. Morgan, спомена, че макар общото използване на долара да е намаляло, то все още остава в историческите граници, а делът му остава висок в сравнение с другите валути.

Дедоларизация и петролните пазари

Признаци на дедоларизация се наблюдават и на петролните пазари. Наташа Кънева, ръководител на отдел “Глобална стратегия за суровините” в J.P. Morgan, отбеляза, че влиянието на щатския долар върху световните цени на петрола е отслабнало. 

Традиционно по-силният долар водеше до по-високи цени на вносния петрол и до намаляване на търсенето, особено в развиващите се пазарни икономики. Сега обаче все повече сделки с петрол се извършват във валути, различни от долара, като юана. 

Кънева посочи, че руският петрол все по-често се продава в местните валути на купувачите или във валути на приятелски настроени към Русия държави.

Предстои ли дедоларизация? 

В обобщение, макар да се очаква известна степен на дедоларизация, бързата дедоларизация изглежда малко вероятна. Това е особено вярно, като се имат предвид значителните предимства, свързани с една широко приета валута и широката глобална мрежа от съюзи и партньорства, поддържана от САЩ.

Вместо това по-вероятна изглежда частичната дедоларизация, при която юанът постепенно ще поеме някои от функциите, които понастоящем изпълнява доларът сред необвързаните страни и търговските партньори на Китай. Това в крайна сметка би могло да доведе до регионализъм, като се създадат отделни икономически и финансови сфери на влияние, в които различни валути и пазари играят централна роля.

Източник: JPMorgan

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Един отговор на “Как работи дедоларизацията и какво може да се случи с долара”

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.