НАЧАЛО Биткойн

Как първият спот Биткойн ETF в Европа ще повлияе на глобалните пазари

септември 18, 2023 18:00 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как първият спот Биткойн ETF в Европа ще повлияе на глобалните пазари

Общността на криптовалутите се вълнува от пускането на първия в Европа спот Биткойн борсово търгуван фонд (ETF) от Jacobi Asset Management, който вече е регистриран в Euronext Amsterdam.

Този важен етап идва след двегодишен процес на одобрение след първоначалното му одобрение през 2021 г. Това развитие стои като ключов момент във финансовия разказ на континента, потенциално създавайки прецедент за други юрисдикции, които да последват примера му.

След това събитие има осезаемо чувство на очакване. Тъй като дигиталните активи набират популярност, решението на Европа не само подчертава отдадеността на иновациите, но и разглежда сложността на крипто пазара.

Това бележи значителна стъпка към по-приобщаваща и диверсифицирана глобална финансова екосистема. С подновения стремеж на Хонконг да се превърне в изтъкнат крипто център, включително въвеждането на търговия с криптовалути на дребно чрез лицензирани борси, може би няма да мине много време преди Азия да стане свидетел на свой собствен спот Биткойн ETF.

През последното десетилетие в Европа се наблюдава стабилен скок в приемането и растежа на дигиталните активи. От ранните ентусиасти, които търгуват с криптовалути на местно ниво, до големите финансови институции, които проучват и приемат блокчейн решения, континентът е шампион в иновациите в областта на дигиталните активи.

Този ангажимент към прогреса проправи пътя за настоящите развития. Решаващи регулаторни дискусии, като например съображенията на Европейския съюз относно регламента за пазарите на криптоактиви (MiCA), оформиха дигиталния финансов пейзаж в Европа. Тези регулаторни постижения, съчетани с интереса на институционалните инвеститори, достигнаха кулминацията си във въвеждането на спот ETF за Биткойн, което бележи значителен скок напред.

Спот Биткойн ETF предлага на институционалните и професионалните инвеститори по-достъпен начин да се ангажират с Биткойн чрез по-позната продуктова структура. За разлика от директното притежаване на Биткойн, което е свързано с опасения за сигурността и съхранението му, ETF предлага по-конвенционален инвестиционен инструмент.

ETF-ът на Jacobi, търгуван с тикер BCOIN, се регулира от Комисията за финансови услуги в Гърнси. Това, което отличава спот Биткойн ETF-ът на Jacobi, е стриктното спазване на регулаторните изисквания, което гарантира защитата на инвеститорите. Преодолявайки пропастта между традиционните финанси и сферата на дигиталните активи, той демонстрира трансформиращия потенциал на подобни инструменти в развиващия се финансов пейзаж.

Въвеждането на спот Биткойн ETF отличава Европа като пионер, особено в сравнение със Съединените щати, които въпреки доминиращото си присъствие на крипто пазара се колебаят при одобряването на спот Биткойн ETF.

Това стратегическо разминаване може потенциално да пренастрои динамиката на световния финансов пазар, като позиционира Европа като магнит за инвестиции в дигитални активи. По-предпазливият подход в САЩ, който вероятно се корени в регулаторни опасения и пазарни колебания, подчертава различните регулаторни виждания между двете юрисдикции. Той също така подчертава предизвикателствата и възможностите, представени от дигиталните активи, подчертавайки необходимостта от нюансирана и добре информирана регулаторна перспектива.

Въвеждането на спот Биткойн ETF би могло да послужи като катализатор, отваряйки вратата за други дигитални активи да излязат на светло. Тази пионерска стъпка може да стимулира разработването на ETF за други основни криптовалути или дори да доведе до създаването на ETF за криптовалути с множество активи.

Дебютът на ETF може също така да повлияе на стратегиите на инвеститорите, като потенциално стимулира повече институционални инвестиции в областта на дигиталните активи.

Традиционните финансови институции, от банки до мениджъри на активи, сега се сблъскват с неоспоримата реалност на навлизането на класа активи в масова употреба. Някога ясната граница между традиционните финанси и сферата на криптовалутите става все по-неясна. Тъй като дигиталните активи придобиват легитимност, особено с регулаторната яснота в някои юрисдикции, финансовият сектор претърпява трансформационна промяна.

Свидетели сме и на рязко нарастване на броя на традиционните банки, които установяват партньорства с крипто компании, отчасти катализирано от затварянето на американски банки по-рано тази година. През март Coinbase обедини усилията си със Standard Chartered в Сингапур, за да даде възможност за безплатни преводи на средства.

След неуспеха на Silicon Valley Bank, Circle обяви Cross River за свой нов банков партньор. В Швейцария Arab Bank съобщи за увеличение на броя на американските компании от крипто пространството, които търсят банкови услуги след фалита на Silvergate.

По-широкият финансов сектор може да стане свидетел на сеизмични промени в стратегиите за разпределение на активите, консултантските услуги и портфейлите от финансови продукти в отговор на този дигитален ренесанс.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Мечките и биковете на път да пострадат тежко – какво да следим

Известен крипто анализатор предположи, че както ентусиастите, така и скептиците на Биткойн (BTC) са готови да се сблъскат с подвеждащ сигнал.

октомври 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Защо пазарът на криптовалути беше толкова “заспал” през септември

През септември крипто пазарът се представи слабо, като ключовите показатели като обеми, волатилност и отворен интерес (OI) останаха слаби през целия месец.

октомври 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Как рецесията може да бъде в полза на Биткойн

Глобалният макродиректор на Fidelity Investments, Юриен Тимер, предположи, че рецесията може да предизвика значителен скок в стойността на Биткойн (BTC).

октомври 1, 2023 11:00 2 мин. четене

Биткойн може да е решеието на хиперинфлацията – Робърт Кийосаки

Известният финансов експерт и автор на бестселъра “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки отново изрази своята увереност в Биткойн (BTC) и други активи като инструменти за борба с настоящата заплаха от хиперинфлация.

октомври 1, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.