НАЧАЛО Други

Как могат да се изкарат пари по време на рецесия според финансови експерти

септември 18, 2023 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как могат да се изкарат пари по време на рецесия според финансови експерти

През 2023 г. инфлацията продължава да оказва влияние върху финансовото благосъстояние на американците. Първоначалните прогнози за предстояща рецесия обаче се изместват към прогнози за постепенно икономическо приспособяване на икономиката на САЩ.

Задачата на изтъкнатите финансови консултанти, включени в тазгодишния списък на CNBC FA 100, е да интерпретират тези икономически перспективи за своите клиенти и да разработят ефективни инвестиционни стратегии.

Брайън Спинели, съ-главен инвестиционен директор в Halbert Hargrove Global Advisors в Лонг Бийч, Калифорния, който заема позиция № 8 в тазгодишния списък, отбеляза:

Това е ключовият въпрос, касаещ нашата бъдеща траектория.

Спинели подчерта, че инвеститорите често преминават през няколко инвестиционни цикъла и решенията им по отношение на акциите, облигациите и други аспекти на портфейлите им може не винаги да съответстват на краткосрочните пазарни тенденции. Той заяви:

В краткосрочен план фондовият пазар може да се представя изключително добре, докато икономиката може да преминава през фаза на охлаждане.

Тъй като инфлацията достигна най-високата си точка от четири десетилетия насам и Федералният резерв повиши лихвените проценти в отговор на ценовите скокове, други финансови консултанти също следят внимателно потенциала за спад.

Дейвид Риа, президент на Salem Investment Counselors в Уинстън-Салем, Северна Каролина, който заема 27-мо място в тазгодишния списък на CNBC FA 100, отбеляза:

Обикновено, когато лихвените проценти се повишат бързо, а паричното предлагане се свие значително и бързо, сме склонни да наблюдаваме забавяне около 18 месеца по-късно.

Според Риа това потенциално забавяне вече е отразено в перспективните икономически показатели.

Независимо дали това ще се превърне в пълномащабна рецесия, или в по-лека икономическа корекция, експертите смятат, че инвеститорите имат основания за оптимизъм по отношение на настоящите пазарни перспективи.

За новите инвеститори, особено за по-младите хора като неговите внуци, Реа обикновено препоръчва индексни фондове:

Ако тепърва започвате, отделяйте част от доходите си всеки месец. Ако се придържате към това през следващите три десетилетия от кариерата си, до края на този период ще натрупате значителна сума.

От 2007 г. насам стратегията на Салем се фокусира върху избора на добре установени, висококачествени акции за дългосрочно държане. Някои от имената в портфейла им включват Apple, Microsoft, Nvidia, Amazon, Google, Berkshire Hathaway и Pepsi. Компанията е продала и част (20-25%) от акциите, чиято стойност се е увеличила с 200% през тази година, за да осигури тези печалби.

В случай на икономически спад, който да повлече пазара надолу, тези акции на “сини чипове” може да претърпят известни затруднения, отбеляза Риа. Той обаче увери клиентите си, че тези акции вероятно ще се възстановят значително в рамките на три до пет години.

Тъй като икономическите условия се променят, експертите предполагат, че в сферата на фиксирания доход се появяват нови възможности.

Възвръщаемостта на паричните средства в момента е най-висока отпреди финансовата криза през 2008 г., като лихвени проценти от 5% или повече се предлагат чрез някои онлайн спестовни сметки или фондове на паричния пазар.

Наличието на резерв, равен на 12-месечните разходи в брой, може да послужи като буфер срещу необходимостта от продажба на инвестиции в случай на пазарна криза, съветва Спинели.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Две дългосрочни инвестиции от портфолиото на Майкъл Бъри

Майкъл Бъри, известният американски инвеститор, получи широко признание за забележителната си прозорливост при предсказването на кризата с високорисковите кредити през 2008 г.

септември 26, 2023 14:00 3 мин. четене

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

септември 26, 2023 12:00 3 мин. четене

Amazon инвестира $4 милиарда в AI стартъп

Amazon.com Inc. възнамерява да инвестира до $4 милиарда в Anthropic, с което показва амбицията си да играе важна роля в областта на генеративния изкуствен интелект.

септември 26, 2023 11:00 2 мин. четене

Предстоящият ръст на глобална ликвидност ще даде сериозен тласък на криптовалутите – Раул Пал

Бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Раул Пал предположи, че предстоящото нарастване на глобалната ликвидност е в състояние да предизвика вълна от активност в сферата на криптовалутите.

септември 26, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.