НАЧАЛО Крипто Крими

Как престъпниците изпират милиарди незаконни средства чрез крипто?

февруари 23, 2023 9:07 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как престъпниците изпират милиарди незаконни средства чрез крипто?

Несъмнено незаконното превръщане на приходите от престъпни дейности в законни парични средства стана много по-лесно с появата на криптовалутите.

Престъпниците все по-често се обръщат към криптовалутите за пране на пари, тъй като класа активи притежава две характеристики, които ги правят привлекателни. Децентрализираният характер на криптовалутите позволява известна степен на анонимност, което затруднява проследяването на транзакциите от страна на правоприлагащите органи.

Освен това удобството, свързанo с международните преводи, те са полезни за тези, които искат да преместят значителни суми пари бързо и дискретно.

Пране на пари през 2022 г.

Според Chainalysis 2022 г. е била годината, в която е осъществена най-голямата сума от пране на пари чрез криптовалути като на незаконни адреси са били прехвърлени около $23.8 милиарда в криптовалута, което представлява 68% увеличение спрямо 2021 г.

Основните централизирани борси са получили почти половината от общия размер на незаконните средства, въпреки наличието на мерки за спазване на правилата за докладване на подозрителна дейност и предприемане на действия срещу нарушителите. Последните констатации на Elliptic показват, че RenBridge е изпрала поне $540 милиона в криптовалута, свързана с престъпна дейност от 2020 г. насам, като $153 милиона са свързани с плащания на откупи.

Според Мартин Чийк, управляващ директор на SmartSearch – криптовалутата е популярен начин за пране на пари за престъпни организации от средата на 2010 г. насам. Тъй като регулаторните органи внимателно проверяват класа активи, използването му за пране на пари става все по-трудно.

Затягане на регулациите

Въпреки това престъпниците продължават да намират нови начини за използване на криптовалутите за пране на пари, което превръща в предизвикателство за правоприлагащите органи и финансовите регулатори да откриват и предотвратяват този вид престъпление в крипто пространството.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Крипто анализатор сподели какво може да изстреля Етериум до $10,000


По-рано тази година британският Орган за финансово поведение (FCA) не допусна 85% от всички крипто компании, кандидатстващи за регистрация поради липса на експертен опит и вътрешен процес, свързан с правилата за борба с прането на пари и тероризма. В няколко случая FCA установи възможни финансови престъпления или преки връзки с организираната престъпност и уведоми правоприлагащите органи за предполагаемите случаи.

Децентрализираните борси, които предлагат по-високо ниво на анонимност, все по-често се използват за “изчистване” на мръсни пари, а по-малките борси не правят достатъчно, за да предотвратят прането на пари в необходимия мащаб.

Правоприлагащите органи като британската Национална агенция за борба с престъпността се занимават сериозно с прането на пари чрез крипто и използват по-задълбочени познания за криптовалутите и инструменти за анализ на блокчейн, за да залавят престъпна дейност. Въпреки че криптоактивите все по-често се докладват като средство за подпомагане на тежката и организираната престъпност, обемът на свързаното с крипто пране на пари все още е малък в сравнение с по-широката икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

До Куон изправен срещу 8 обвинения в измама в САЩ

До Куон, съосновател на Terraform Labs, беше арестуван в Черна гора в четвъртък и обвинен по осем точки, включително заговор за измама, измама със стоки, измама с ценни книжа, телеграфна измама, заговор за измама и участие в манипулиране на пазара, според обвинителен акт от 12 страници от Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк.

март 27, 2023 8:00 2 мин. четене

Бащата на сътрудничката на Ружа Игнатова твърди, че дъщеря му е натопена

Ирина Дилкинска беше екстрадирана от България към САЩ на 20 март, тъй като на следващия ден трябваше да се яви пред американския съдия Сара Нетбърн.

март 23, 2023 18:00 1 мин. четене

Българка е екстрадирана и изправена пред 40 години затвор заради OneCoin

OneCoin проекта е основан през 2014 г. от Ружа Игнатова и Карл Себастиан Грийнууд, като последният е изправен пред до 60 години затвор, след като през декември се призна за виновен по множество обвинения.

март 22, 2023 12:01 2 мин. четене

Инвестиционната измама на Harvest Keeper AI: Инвеститорите губят над $1 милион

Екипът, който стои зад Harvest Keeper dApp, е обвинен в измама, като се твърди, че е откраднал около $1 милион от потребителите.

март 21, 2023 7:00 2 мин. четене