НАЧАЛО Финтех

Как инфлацията ще повлияе на финтех фирмите през 2022 г.

юли 26, 2022 8:40 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как инфлацията ще повлияе на финтех фирмите през 2022 г.

През последните няколко години темповете на инфлация в световен мащаб се увеличиха драстично. Изследователският център Pew съобщи за проучване на нивата на инфлация в 44 държави, при което най-високите нива на инфлация са установени в Израел - 25 пъти по-високи, отколкото през 2021 г.

През първото тримесечие на 2022 г. САЩ са имали средна инфлация от около 8.0 %, което ги поставя на 13-о място по този показател сред изследваните държави. Тези цифри са доста тревожни както за потребителите, така и за компаниите, тъй като се наблюдава повишаване на цените.

Инфлацията се определя от AskMoney като „тенденцията покупателната способност на парите да намалява с течение на времето„. С повишаването на цените на стоките и услугите една и съща сума пари няма да може да се купи толкова, колкото преди.

Инфлацията може да бъде разнопосочна, особено за финтех компаниите, тъй като те се занимават с различни дейности като отпускане на заеми, закупуване на оборудване и др. В тази статия ще разгледаме как точно инфлацията може да повлияе на финтех компаниите.

Увеличени разходи за оборудване

Финтех технологиите са от съществено значение за съхраняването и движението на пари чрез технологиите и/или инфраструктурите, които разработват. Поради настоящите събития обаче печалбите от тези услуги са засегнати.

Някои услуги за дигитални плащания като VISA и PayPal са изтеглили услугите си от Русия. През 2020 г. руските трансгранични трансакции са били на стойност $40 милиарда, така че по-малкият брой налични услуги би довел до значително по-големи разходи за съществуващата клиентска база.

Освен това износът от Русия е прекъснат в целия свят, което води до недостиг, допринасящ за повишаването на цените на компютърното оборудване. Сега финтех фирмите трябва да отчетат тези дефицити в бюджетите си, за да могат да продължат да подобряват и развиват настоящите системи, обслужващи електронните портфейли и мобилното банкиране.

Намалено доверие от страна на инвеститорите

Финтех компаниите постоянно разчитат на инвеститорите, за да развиват и разширяват бизнеса си. За съжаление, рискът от инфлация ще изисква по-големи изисквания към възвръщаемостта на инвестициите и по-ниска печалба на компанията. Тези икономически условия затрудняват привличането на инвеститори за много финтех фирми. Например дигиталната банка Zopa забави пускането на публичните си акции, а компанията за разплащания Stripe не е сигурна в собствената си оценка поради нарастващата инфлация. 

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Tesla е направила $64 милиона печалба от продажбата на Биткойн (BTC)

Въпреки тези предизвикателства, тримесечният преглед на Банката на международни разплащания (БМР) предполага, че финансирането на финтех сектора ще продължи да се случва, но по различни начини – в зависимост от това дали в страната има регулаторни пространства за това и дали финтех фирмата има голям иновационен капацитет. В случая на САЩ повечето от тези инвестиции могат да бъдат консолидирани чрез сливания и придобивания, които може да се наложи да балансират и допълват съществуващите услуги между компаниите.

Увеличаване на заемите от финтех

При нарастващите разходи поради инфлацията финтех компаниите остават от съществено значение за предоставянето на кредитни услуги на малки предприятия и физически лица. Проучване на финтех кредитирането, проведено от Банката на Федералния резерв в Кливланд, установи, че въпреки че заявките са по-малки в сравнение с кредитирането от традиционна банка, има доста предимства, които привличат кредитополучателите.

Като цяло за кандидатите е по-удобно и по-лесно да получат заеми чрез финтех компании, а при тези, които са взели заем от финтех фирма, се наблюдава по-голяма тенденция за увеличаване на приходите и заетостта. Чрез тези възможности финтех фирмите успяват по-добре да се наложат сред обществеността.

Трудно е да се каже кога темповете на инфлация ще се нормализират. При сегашната криза бъдещето и устойчивостта на финтех зависят от реакцията й, особено за по-малките финтех фирми, които ще трябва да настояват за продължаване на иновациите в условията на нарастващи разходи. Все пак зависимостта от финтех е силна в съвременните икономики и не очакваме скоро да видим изчезването на индустрията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Финтех Новини

76% от институционалните инвеститори очакват да използват крипто до 3 години

Нов доклад на Ripple, в който се разглежда какъв процент от финансовите институции се интересуват от използването на блокчейн за плащания, показва, че повече от три четвърти от тях планират да използват криптовалути до 2025 г.

август 12, 2022 18:21 1 мин. четене

Global Payments придобиват конкурента EVO за $4 милиарда

Global Payments ще придобие по-малкия си конкурент EVO Payments за близо $4 милиарда в сделка, която ще разшири обхвата на компанията в B2B сектора.

август 8, 2022 17:07 1 мин. четене

Банкова платформа пусна синтетичен долар, обезпечен с Биткойн

Galoy, платформата с отворен код, която захранва салвадорския портфейл Bitcoin Beach Wallet, обяви пускането на нова синтетична стабилна монета, обвързан с долара.

август 4, 2022 8:47 1 мин. четене

Ето кои са двата основни случая на използване на стабилни монети

Макрогуруто Лин Олдън казва, че в момента стабилните монети служат за два основни случая на употреба през това десетилетие.

август 2, 2022 8:18 1 мин. четене