Home

Израел отлага стартирането на CBDC в очакване на решението на ЕС за дигиталното евро

11.07.2024 12:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Израел отлага стартирането на CBDC в очакване на решението на ЕС за дигиталното евро

Централната банка на Израел отложи плановете си за въвеждане на CBDC, докато Европейският съюз не изясни позицията си по отношение на дигиталното евро.

Заместник-управителят Андрю Абир обясни, че Израел очаква решението на Европейската централна банка, което би могло да проправи пътя за приемането на CBDC в световен мащаб.

Абир подчерта, че решението на Израел зависи от действията на западните централни банки, особено на ЕЦБ, от която се очаква да бъде първенецът в това начинание. Той отбеляза, че много държави, включително Израел, наблюдават напредъка на Европейската банка по отношение на дигиталното евро, преди да пристъпят към собствени CBDC инициативи.

Що се отнася до публичното приемане, Абир призна предизвикателството да се премине от теоретични случаи на употреба към реално приемане от гражданите. Той подчерта, че е важно да се установят надеждни случаи на приложение преди стартирането на CBDC, за да се гарантира широкото им приемане.

Според информацията през май 2024 г. приблизително 134 държави са проявили интерес към CBDC. Миналата година Европейският съюз въведе законодателство за дигиталните валути, макар да уточни, че с това не се ангажира с пускането на такива.

По-рано през май Банката на Израел инициира “Предизвикателство за дигитален шекел“, за да проучи възможността за приемане на CBDC. Тази инициатива покани кандидати от различни сектори да тестват основната система и API слоя на дигиталната валута, като целта е да се подготви почвата за бъдещо приемане на CBDC в разплащанията.

Абир подчерта, че CBDC може да насърчи лоялната конкуренция между доставчиците на платежни услуги, като предложи равни възможности в сравнение с традиционните системи, с по-ниски капиталови изисквания и надзор.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Riot Platforms придобива Block Mining, за да разшири добивния капацитет на Биткойн

Riot Platforms, основен играч в добива на BTC, ще купи Block Mining, базиран в Кентъки, в сделка на стойност $92.5 милиона.

24.07.2024 18:30 1мин. четене

БРИКС: Членките вече разглеждат предложението на Иран за обща платежна система

Страните членки на БРИКС разглеждат предложението на Иран за интегриране на националните им платежни системи, както потвърди руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в интервю за TASS.

24.07.2024 17:30 1мин. четене

Популярен трейдър предупреди за спад на долара и подкрепи Биткойн

Известният икономист Питър Бранд изрази загриженост относно потенциалния рязък спад на щатския долар и предложи Биткойн като жизнеспособен алтернативен актив.

24.07.2024 16:00 2мин. четене

Ethena ще инвестира в токенизирани активи от реалния свят: BlackRock е от кандидатите

Ethena, организацията, която стои зад USDe токена, е готова да инвестира част от резервите си в токенизирани активи от реалния свят (RWA).

24.07.2024 14:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.