НАЧАЛО Други

Избягването на Китай се оказа печеливша стратегия за инвеститорите – но дали е добра идея?

ноември 20, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Избягването на Китай се оказа печеливша стратегия за инвеститорите – но дали е добра идея?

Тази година инвеститорите, които се ориентират към акциите на развиващите се пазари, са свидетели на една забележителна тенденция: избягване на китайските пазари.

Докато индексът MSCI China се понижи с 8% до 15 ноември, по-широкият бенчмарк на развиващите се пазари, без Китай, се повиши с 8%. Фактори като несигурното икономическо съживяване на Китай, изтеглянето на чуждестранни портфейлни мениджъри и колебанието на местните инвеститори да се ангажират с акции натежаха на китайските акции.

Това разминаване предизвика интерес към борсово търгуваните фондове (ETF), изключващи китайските акции. ETF iShares на BlackRock, проследяващ индекса MSCI Emerging Markets ex China, нарасна до $7.6 милиарда, което отразява удвояване на размера му. Подобно на това и други ETF, използващи подобни стратегии, отбелязаха значителен ръст на активите.

Въпреки това пълното намаляване на експозицията към Китай предизвиква скептицизъм сред анализаторите и портфолио мениджърите поради значителното му влияние върху световната икономика, особено в Азия. Тежестта на Китай в индекса MSCI Emerging Markets (около 30%) остава значителна, като оказва влияние върху пазарите дори когато е изключена от конкретни индекси.

Сложните икономически връзки, като например силната зависимост на Тайван от Китай, въпреки че е част от индекса “ex-China“, илюстрират предизвикателството да се изолираш истински от влиянието на Китай.

Избягването на волатилността на китайския пазар обаче представлява техническо препятствие. Понастоящем инвеститорите, които търсят фондове, свободни от Китай, са изправени пред ограничени възможности, тъй като по-голямата част от фондовете за акции на развиващите се пазари притежават китайски акции. Този недостиг на диверсифицирани продукти ограничава избора с над 90%.

Освен това самият мащаб на китайските пазари представлява предизвикателство. Общата стойност на китайските дружества, листвани на борсата, надхвърля трилиони долари, което е повече от стойността на други развиващи се пазари като Индия, Южна Корея и Бразилия. Този огромен мащаб привлича вниманието, но потенциално може да ограничи диверсификацията и да доведе до концентрирани инвестиционни модели.

В крайна сметка, въпреки че инвеститорите могат да търсят алтернативи като Япония, Южна Корея, Тайван или Индия, разчитането на подобни технологични сектори може неволно да обвърже портфейлите с подобни пазарни тенденции. Тази взаимосвързаност подчертава трудността при пълното диверсифициране от определени доминиращи теми.

В обобщение, въпреки че импулсът за намаляване на експозицията към Китай е очевиден, сложните икономически връзки, ограничените инвестиционни алтернативи и огромният пазарен мащаб на страната представляват предизвикателство за пълно изолиране на портфейлите от нейното влияние.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.