НАЧАЛО Други

Как войната в Газа се отразява на икономиката на Палестина

ноември 19, 2023 18:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как войната в Газа се отразява на икономиката на Палестина

Войната в Газа сериозно опустоши и без това крехката палестинска икономика. Освен непосредствената загуба на човешки живот и щетите по инфраструктурата, икономическите последици са дълбоки.

Индустриите, които са от решаващо значение за икономическата стабилност – селското стопанство, производството и туризмът – претърпяха огромни неуспехи поради разрушената инфраструктура и нарушените вериги за доставки.

Безработицата рязко нарасна, което доведе до увеличаване на равнището на бедност и възпрепятства перспективите за икономически растеж. Освен това блокадата, наложена на Газа, допълнително утежнява икономическата криза, като ограничава търговията и възпрепятства потока от стоки и услуги.

Наскоро Организацията на обединените нации (ООН) предупреди, че конфликтът в Газа може да възпрепятства значително напредъка на палестинските територии, като потенциално може да доведе до забавяне на тяхното развитие с повече от десет години.

Тези територии разчитат в голяма степен на Израел по отношение на възможностите за заетост, достъпа до стоки и основни услуги като вода и електричество. Постоянният цикъл на изоставане се дължи на продължителните израелски ограничения и контрол.

Миналата година палестинският БВП достигна малко над $20 милиарда. За разлика от него икономиката на Израел възлиза на почти $500 милиарда, което подчертава значителната разлика. Според ООН последиците от конфликта в Газа могат да доведат до забавяне на развитието на региона с цели 16 години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

БРИКС: Индия с важно съобщение за присъединяването на Пакистан към съюза

Индия, като член на БРИКС, наскоро отправи запитвания относно интереса на Пакистан да се присъедини към алианса.

декември 9, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.