НАЧАЛО Блокчейн

IOTA пуска нова децентрализирана социална медия

май 11, 2020 17:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
IOTA пуска нова децентрализирана социална медия

Компроментирането на личните данни в платформите на социалните медии не са нищо ново под слънцето.

Глобални гиганти, като Facebook, са известни със своите проблеми с поверителността. Докато глобалните потребители на интернет продължават да разчитат на класически социални медии като Facebook и YouTube, играчите в индустрията продължават да изграждат алтернативи, насочени към поверителност, базирани на блокчейн мрежи като IOTA .

Society2 е нова децентрализирана социална медия, или DeSM, проект, който има за цел да позволи на потребителите да възвърнат контрола върху своите данни и да даде възможност на собствениците на IOTA възли (нодове) да управляват свои собствени сайтове или приложения за социални медии.

Официално обявявайки инициативата на 5-ти май, Society2 посочи, че досега не е имало основно приемане на децентрализирани социални медии. Като такъв, екипът на Society2 започна да работи върху базирана на IOTA библиотека (framework) DeSM, за да даде възможност за нов стандарт в поверителността, контрола и оперативната съвместимост на данните, споделяни между платформите на социалните медии.

Бен Ройс, ръководител на отдела за развитие в Society2, каза:

„Framework-a на SOCIETY2 е много различен от съществуващите социални мрежи. Собственик на IOTA нод може да пусне сайт или приложение за социални медии толкова лесно, колкото да изтегли шаблон с отворен код.“

Потребителите на Society2 ще могат да търгуват поверителността си в замяна на IOTA

Society2 обещава да даде възможност за поверителност и контрол на социалните медии, които до този момент не са достъпни за потребителите. Като част от усилията, Society2 планира да позволи на потребителите изрично да изберат нивото на поверителност, което искат, като използват като нужди микроплащания в криптовалутата на IOTA (MIOTA).

Ройс уточни, че Society2 ще се основава ексклузивно на framework-a на IOTA. Например, използвайки партньорските микроплащания на IOTA, платформата ще възнаграждава потребителите за това, че виждат реклами в Society2.

Той спомена:

„IOTA е единствената валута, която ще се поддържа от framework-a на Society2. IOTA е сърцевината на технологията на Society2, защото тя най-добре отговаря на нашите случаи на използване. Освен способността си да мащабира и способността си за сигурно прехвърляне на съобщения, IOTA дава възможност за P2P микроплащания без такси.“

Society2 се надява да осигури децентрализирана библиотека за социални медии, работеща за Twitter

Наред с прилагането на криптовалутата IOTA като базова валута, захранваща нейната система, Society2 ще изгражда платформата си на базата на разпределената технология на IOTA. Проектът ще се основава на IOTA Streams – библиотека за криптографски приложения, разработвана от Фондация IOTA. По-конкретно, IOTA Streams ще даде възможност за криптиране и разпространение на съдържание в социалните медии. Освен това, Society2 ще внедрява технологията за „Децентрализирана идентичност“ на IOTA.

След като официално стартира проекта и пусна уебсайта си тази седмица, Society2 очаква да предостави ранен прототип на своята система DeSM за обратна връзка от общността до Q3, 2020 г., заяви ръководителят на проекта Джоузеф Скиуес. Екипът на Society2, който от години е в общността IOTA, очаква тяхната библиотека да бъде използвана от медийни гиганти като Twitter. Скиуес каза:

„Twitter наскоро финансира независим екип, който изследва децентрализирания пейзаж на социалните медии за стандарт, който самият Twitter може в крайна сметка да използва. Framework ,като Society2, може да се превърне в подходящ кандидат за такава платформа.“

Изпълнителният директор на Twitter, Джак Дорси, разкри, че компанията финансира специализиран екип за разработване на децентрализиран стандарт за социалните медии в края на 2019 г.

Society2 не е единствената фирма, която работи върху алтернативи, базирани на блокчейн, за традиционната социална медия. През октомври 2019 г. Дейвид Гелернтер, професор по компютърни науки в Йейл, и Роб Розентал, 19-годишен ветеран на Goldman Sachs, разкриха планове за въвеждане на нов проект на базиран на блокчейн конкурент на Facebook през 2020 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Блокчейн Новини

Alibaba интегрира блокчейн с помощта на Avalanche (AVAX)

Подразделението на китайския гигант в областта на електронната търговия Alibaba, Alibaba Cloud, обяви интеграция с блокчейнът на Avalanche (AVAX), за да захрани инициативите на компанията за нод като услуга (NaaS). 

декември 4, 2022 12:46 1 мин. четене

Alameda са инвестирали сериозна сума в майнинг компанията Genesis

Alameda Research, фирмата за търговия, тясно свързана с изпадналата в затруднение борса FTX, е инвестирала $1.15 милиарда в крипто миньора Genesis Digital Assets.

декември 4, 2022 11:43 1 мин. четене

Вижте 3-те най-важни истории в крипто от изминалата седмица

Сривът на криптоборсата FTX продължава да отеква в индустрията – продължаваме да виждаме новини и развития около това ключово събитие. 

декември 4, 2022 7:50 1 мин. четене

Клиентите на крипто борсата Gemini изложени на риск

Крипто борсата Gemini изглежда е последната жертва на каскадния ефект, породен от срива на FTX, последвана от неблагоприятни ефекти за BlockFi, Genesis и Digital Currency Group (DCG).

декември 3, 2022 18:24 1 мин. четене