НАЧАЛО Други

Инвеститорите виждат Nvidia като хедж срещу инфлацията

14.05.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инвеститорите виждат Nvidia като хедж срещу инфлацията

В последното проучване на Bloomberg Markets Live Pulse някои респонденти предположиха, че най-големите технологични акции в САЩ служат не само като залог за иновации, но и като потенциален хедж срещу инфлация.

Въпреки че златото отдавна се смята за традиционно убежище в условията на растящи цени, 46% от участниците в проучването все още го разглеждат като най-добрата предпазна мярка. Почти една трета от анкетираните обаче посочват, че технологични гиганти като Nvidia Corp., Amazon.com Inc. и Meta Platforms Inc. са предпочитаният им избор за хеджиране срещу инфлация.

Това мнение подчертава значителното влияние, което тези компании оказват на финансовите пазари в САЩ, с техния обширен обхват в различни сектори на икономиката. Способността им да генерират постоянни печалби подхранва доверието на инвеститорите в техния непрекъснат растеж, което допринася за устойчивото покачване на цените на акциите им.

Макар че инфлацията в САЩ се забави от пика си през 2022 г., през последните месеци тя надхвърли прогнозите на икономистите и остава над целта на Федералния резерв от 2%. В резултат на това опасенията за инфлацията се запазват сред инвеститорите, като 59% от участниците в проучването посочват възраждащата се инфлация като основен риск за финансовите пазари до края на годината.

 

Технологичните акции като Nvidia отбелязаха значителни печалби, откакто инфлацията започна да се повишава, което отразява оптимизма на инвеститорите за потенциала им за бъдещи печалби. Въпреки това тези компании, както и други акции с растеж, са чувствителни към колебанията на инфлацията и лихвените проценти, тъй като оценките им зависят в голяма степен от очакваните бъдещи печалби.

Макар че около една четвърт от анкетираните определиха рецесията в САЩ като най-голям риск за 2024 г., държавните ценни книжа бяха счетени за по-добър хедж при такъв сценарий в сравнение с акциите.

Въпреки затягането на паричната политика на Федералния резерв икономиката на САЩ показа забележителна устойчивост, привличайки приток на капитали поради относително високата доходност на облигациите и продължаващия ръст на корпоративните печалби. Това доведе до ново поскъпване на щатския долар като сигурна валута, като почти три четвърти от анкетираните го предпочитат пред други валути като швейцарския франк и японската йена.

Намаляването на статута на йената като сигурно убежище се дължи на обезценяването ѝ спрямо долара и на ултралеката парична политика на Япония. Междувременно търсенето на злато се възстанови, отчасти поради геополитическото напрежение и усилията на държавите да се диверсифицират от долара.

Като цяло, макар че традиционните активи като златото и държавните ценни книжа остават популярен избор за хеджиране срещу инфлация и пазарна волатилност, технологичните акции се очертават като алтернативен вариант за някои инвеститори, които търсят излагане на риск от иновации и потенциална защита срещу нарастващи цени.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.