НАЧАЛО Крипто Крими

Инвеститор съди Gemini и BlockFi

март 4, 2023 7:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инвеститор съди Gemini и BlockFi

Твърди се, че Gemini е предоставилаю подвеждаща информация и попечителски услуги, спомогнали за продажбата на нерегистрирани ценни книжа.

В последните новини в Окръжния съд на САЩ за окръг Ню Джърси е подадена жалба за колективно действие срещу криптозаемодателя BlockFi и неговите основатели, директори и криптоборсата Gemini.

Жалбата е подадена от Трей Грийн, инвеститор, който твърди, че средствата му на стойност близо $2 милиона са били замразени във фалиралата BlockFi.

Според жалбата Грийн обвинява обвиняемите в множество нарушения, включително подвеждаща информация, нарушаване на законите за измама на потребителите и за обмен, както и предлагане и продажба на нерегистрирани ценни книжа.

В жалбата се твърди, че Gemini е предоставила на BlockFi попечителски услуги и е представила невярна информация, за да помогне на фирмата да предлага на пазара предполагаемите си нерегистрирани ценни книжа.

Грийн твърди, че е инвестирал над $1.5 милиона в лихвени сметки, за които се твърди, че са нерегистрирани ценни книжа, като е натрупал над $400,000 капиталова печалба и спечелени лихви, които са били реинвестирани. Той обаче не може да изтегли средствата, след като BlockFi замрази всички тегления на 10 ноември, същия ден, в който FTX подава молба за обявяване в несъстоятелност.

Освен това Грийн твърди, че е бил подтикнат да закупи “нерегистрираните ценни книжа” от неверните твърдения на основателите на BlockFi Зак Принс и Флори Маркес, че офертите са сравними с федерално застраховани банкови продукти. На 14 февруари Комисията за ценни книжа и борси обвини BlockFi, че “не е регистрирала предлагането и продажбите на своя продукт за крипто кредитиране на дребно”.

В подаденото заявление се твърди, че борсата “е признала, че сметките ѝ [за лихви] са били нерегистрирани ценни книжа” по време на производството, което е довело до споразумение за $50 милиона на 15 февруари.

В жалбата също така се твърди, че Gemini на Тайлър Уинкълвос преди това е държала под попечителство средствата на клиентите на BlockFi чрез своите попечителски услуги и е представяла невярно колко достъпни са тези средства за клиентите. Според жалбата Gemini е знаела и се е съгласила с материално неверните и подвеждащи твърдения за състоянието, сигурността и достъпността на активите на ищеца и членовете на класа в Gemini и за рисковете от загуба. Твърди се, че платформата е нарушила закона за борсите, но не е включена в другите твърдения.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Предстои икономически срив, бъдете готови – Робърт Кийосаки


Грийн иска обезщетение за всеки от предявените искове, включително “тройно обезщетение” за нарушения на Закона за измамите на потребителите, покриване на разходите на адвокатите му, пълно възстановяване на всички средства, придобити от ответниците, и начислените лихви, както и решение, което да предотврати подобни нарушения на Закона за измамите на потребителите.

Представляваните в колективния иск са всички акционери на BlockFi, които са закупили своите нерегистрирани лихвени сметки в периода между 4 март 2019 г. и 10 ноември 2022 г. На ответниците ще бъде връчена призовка и те трябва да отговорят на жалбата в срок от 21 дни от получаването ѝ или ще бъдат задължени да платят цялата сума, поискана от Грийн. Очаква се делото да привлече вниманието на представителите на крипто общността, тъй като то подчертава опасенията относно законността и регулирането на инвестициите в криптовалути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Бащата на сътрудничката на Ружа Игнатова твърди, че дъщеря му е натопена

Ирина Дилкинска беше екстрадирана от България към САЩ на 20 март, тъй като на следващия ден трябваше да се яви пред американския съдия Сара Нетбърн.

март 23, 2023 18:00 1 мин. четене

Българка е екстрадирана и изправена пред 40 години затвор заради OneCoin

OneCoin проекта е основан през 2014 г. от Ружа Игнатова и Карл Себастиан Грийнууд, като последният е изправен пред до 60 години затвор, след като през декември се призна за виновен по множество обвинения.

март 22, 2023 12:01 2 мин. четене

Инвестиционната измама на Harvest Keeper AI: Инвеститорите губят над $1 милион

Екипът, който стои зад Harvest Keeper dApp, е обвинен в измама, като се твърди, че е откраднал около $1 милион от потребителите.

март 21, 2023 7:00 2 мин. четене

Подозрения за участие на Северна Корея в хакерската атака срещу Euler Finance

Крипто общността следи отблизо най-големия хак при децентрализираните финанси (DeFi) за 2023 г., заради който Euler Finance загуби $197 милиона.

март 19, 2023 21:00 2 мин. четене