НАЧАЛО Други

Индонезия с нова инициатива, целяща да откъсне страната от долара

септември 7, 2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Индонезия с нова инициатива, целяща да откъсне страната от долара

Индонезия въведе Национална работна група за транзакции в местна валута - стратегическа инициатива, чиято цел е да намали зависимостта на страната от щатския долар в международните сделки и да насърчи използването на националната валута.

Тази работна група е резултат от съвместна работа, в която участват значими структури, включително централната банка, съответните министерства, Органът за финансови услуги (OJK) и Корпорацията за застраховане на депозитите (LPS).

Пери Варджийо, управител на Bank Indonesia, подчерта, че работната група ще подобри координацията между правителствените органи в процеса на изработване на политики и ще насърчи по-широкото използване на местните валути в двустранните транзакции между Индонезия и нейните партньорски държави.

Официалният меморандум за разбирателство за създаване на работната група беше подписан по време на срещата на върха на АСЕАН в Джакарта и беше засвидетелстван от президента Джоко Уидодо.

По-рано тази година, на срещата на върха на АСЕАН в Лабуан Бахо, Източна Нуса Тенгара, регионалните лидери постигнаха споразумение да използват съответните си валути при регионални транзакции, като по този начин подкрепят икономическата интеграция в рамките на блока.

Миналия месец Bank Indonesia подписа споразумение с Bank Negara Malaysia и Bank of Thailand с цел да насърчи използването на местни валути при транзакциите между тези държави.

Очаква се създаването на тази работна група да доведе до няколко положителни резултата, включително засилване на стабилността на обменния курс на рупията, насърчаване на разширяването на износа, вноса и инвестиционните дейности и ускоряване на въвеждането на трансгранични QR кодове за улесняване на интегрирана дигитална платежна система, което ще премахне необходимостта от обмен на валута.

Индонезия също така е сключила споразумения за транзакции в местна валута с Япония и Китай и активно търси подобни споразумения със Сингапур и Южна Корея.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колко важен пазар е Европа за американските крипто компании

Американската крипто компания Galaxy Digital обяви плановете си да разшири присъствието си в Европа и назначи първия си главен изпълнителен директор за региона. 

септември 24, 2023 14:00 2 мин. четене

Забраната за износ на петрол от Русия може да е директна заплаха за Европа

Неотдавнашното руско ембарго върху износа на дизелово гориво, съчетано с предварителното спиране на морския внос от страна на Европейския съюз като част от санкциите срещу действията на Русия в Украйна, представлява критично предизвикателство за Европа.

септември 24, 2023 10:00 2 мин. четене

Ето как САЩ може да се противопостави на БРИКС

С разпадането на ерата на Pax Americana Съединените щати се нуждаят от надеждни съюзници. Въпреки че зависимостта от традиционното трио Великобритания, Германия и Япония има своите предимства, наложително е да се разшири кръгът на стратегическите партньорства.

септември 24, 2023 9:00 3 мин. четене

Пробив в сигурността на Nansen – застрашен ли e NFT пазара OpenSea?

OpenSea, широко използвана платформа за търговия с незаменяеми токени (NFT), предупреди своите потребители за сигурността на техните API ключове след оповестяване от страна на Nansen относно потенциално компрометиране на клиентски данни поради инцидент, свързан със сигурността.

септември 24, 2023 8:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.