НАЧАЛО Други

Цените на петрола тласнаха китайските и европейските акции надолу

септември 6, 2023 17:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цените на петрола тласнаха китайските и европейските акции надолу

Европейските и китайските акции спаднаха в сряда, тъй като инвеститорите се опасяваха, че по-високите цени на петрола ще повишат инфлацията и ще ограничат перспективите за глобалния икономически растеж.

При отварянето на борсата индексът Stoxx Europe 600 спадна с 0.6 % след пет поредни дни на загуби. Френският Cac 40 спадна с 0.7 %, а германският Dax отстъпи с 0.4 %. 

Спадът се отрази и в Китай, където бенчмаркът CSI 300 се понижи с 0.2%, а индексът Hang Seng в Хонконг спадна с 0.1 %.

Инвеститорите станаха по-предпазливи по отношение на инфлацията, след като във вторник цените на петрола скочиха до най-високото си ниво от ноември 2022 г., след като Саудитска Арабия и Русия заявиха, че ще удължат доброволните си съкращения на доставките до края на годината. 

Международният бенчмарк суров петрол тип “Брент” се понижи с 0.4% и се търгуваше на ниво от $89.64 за барел, след като по-рано в сряда се покачи над $90 за барел за първи път тази година. Американският еквивалент West Texas Intermediate спадна със същия марж до $86.35 за барел. 

Саудитска Арабия, която заедно с Русия оглавява разширения картел “ОПЕК+”, от юли насам съкрати допълнително 1 милиона барела дневно от световния пазар, което първоначално беше обявено като временна мярка. Русия заяви, че нейното намаление на износа с 300,000 барела на ден също ще остане в сила до декември.

Тъй като два от най-големите производители на петрол в света се стремят да повишат цените, този ход заплашва да разпали отново инфлационния натиск в световен мащаб, което поражда опасения у инвеститорите за това какво означава това за кампаниите на централните банки за затягане на политиката.

В сряда доларът се понижи с 0.1% спрямо кошница от шест равностойни валути, но остана близо до най-високото си ниво от март насам, когато кризата в банковия сектор подтикна инвеститорите да се насочат към сигурната валута. 

Енергийната независимост на САЩ и техният статут на нетен износител оставят долара в добра позиция за по-високите цени на енергията“, каза Крис Търнър, ръководител на отдел “Пазари” в ING. 

Ден по-рано публикуваните индекси на мениджърите по покупките в Европа и Китай се оказаха под пазарните очаквания, което е знак, че слабото глобално търсене и високите лихвени проценти са натежали върху икономическата активност.

Макар че преобладаващата част от пазара смята, че Федералният резерв ще запази лихвените проценти стабилни на следващото си заседание през септември, по-малко са съгласни колко време ще отнеме, преди централната банка да започне да облекчава политиката си. 

На пазарите на държавен дълг доходността на чувствителните към политиката двугодишни американски държавни ценни книжа се понижи с 0.02 пункта до 4.95%, а доходността на десетгодишните облигации остана без промяна на равнище 4.26%. Доходността на облигациите се повишава при спад на цените. 

Контрактите, проследяващи бенчмарка на Уолстрийт S&P 500, се понижиха с 0.2 %, а тези, проследяващи технологичния Nasdaq 100 – с 0.3% преди отварянето на борсата в Ню Йорк.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ в беда – има ли светлина в края на тунела?

Частичното спиране на работата на правителството на САЩ се очертава, тъй като републиканците от Камарата на представителите, присъединявайки се към демократите, отхвърлят 30-дневен законопроект за временно финансиране, нанасяйки удар на председателя Кевин Маккарти.

септември 30, 2023 9:00 2 мин. четене

Ще успее ли БРИКС да монополизира глобалния пазар на петрол?

Коалицията от нововъзникващи икономики БРИКС, въпреки договореното през август 2023 г. разширяване, няма да има влияние върху 80% от световното производство на петрол, както неправилно се твърди в някои публикации в социалните медии.

септември 30, 2023 8:00 2 мин. четене

Дигиталното евро няма да бъде напълно анонимно според ЕЦБ

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) направи значителна крачка напред, като въведе обширна правна рамка, насочена към въвеждането на дигитална валута на централната банка (CBDC) в 20-те държави членки на еврозоната.

септември 30, 2023 7:00 2 мин. четене

Как можете да използвате новите функции на ChatGPT на крипто пазарите

След като OpenAI въведе в своята AI платформа ChatGPT възможности за работа с глас, изображения и сърфиране, пред инвеститорите, търговците и ентусиастите се разкриха множество възможности в сферата на криптовалутите.

септември 29, 2023 21:00 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.