НАЧАЛО Други

Имотната криза в Китай и падението на гиганта Evergrande

септември 1, 2023 15:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Имотната криза в Китай и падението на гиганта Evergrande

Хуи Ка Ян, бивш служител в стоманодобивната промишленост от селски район, първоначално следва проста формула за успех в бизнеса с недвижими имоти. 

Той вземал заеми, за да купи земя, продавал жилища на място, преди да бъдат построени и използвал парите, за да се разплати с кредиторите и да финансира нови проекти за недвижими имоти. 

Тази стратегия се оказва печеливша, тъй като цените на жилищата в Китай се покачват, превръщайки го в най-богатия човек в Китай, а неговата компания China Evergrande Group – в огромна империя за недвижими имоти.

Въпреки това, тъй като Evergrande натрупа все повече дългове, компанията прибягна до нетрадиционни стратегии за генериране на средства. Към 2016 г. някои дъщерни дружества на Evergrande насърчаваха служителите си да купуват финансови продукти от звеното за управление на богатството на групата, за да финансират развитието на недвижими имоти, като някои служители са помолени да изразходват до половината от заплатите си за тези продукти.

Този нетрадиционен подход е само една от няколкото необичайни практики, използвани от Evergrande преди почти пълния ѝ крах през 2021 г. поради нарастващите дългове. 

Хуей е известен като амбициозен бизнесмен, който може да бъде взискателен към служителите си, харизматичен към кредиторите и понякога снизходителен към себе си. Поддържал е екип от лични асистентки, за някои от които се твърди, че са били наети предимно заради външния им вид.

Историята на Evergrande хвърля светлина върху вътрешната работа на китайския гигант в областта на недвижимите имоти – от първите дни на неимоверно високите цени на недвижимите имоти до стремглавия му спад, белязан от щурма на офисите на компанията от страна на разгневени инвеститори на дребно. 

Този спад отразява и по-широките предизвикателства, пред които е изправен китайският пазар на недвижими имоти, който е значителен двигател на икономическия растеж на страната, но сега създава рискове за неговата стабилност.

По последна информация Evergrande отчита значителни загуби и е изправена пред нарастваща съдебна атака, като към юни са заведени над 2,200 съдебни дела с обща стойност на потенциалните задължения от около $73.40 милиарда.

Тази криза в китайския сектор на недвижимите имоти е сериозно предизвикателство за администрацията на президента Си Дзинпин и политиците, което идва в момент, когато китайската икономика вече се бори с отслабеното вътрешно и външно търсене.

Опасенията за разпространение на заразата във финансовия сектор на Китай и в по-широката икономика натежаха на световните пазари. Правителството не е коментирало съдбата на Evergrande и ситуацията остава несигурна, а кредиторите и инвеститорите следят внимателно развитието на събитията.

Пътят на Хуи Ка Ян от селско село до най-богатия човек в Китай беше забележителен, но сега той е предупредителен пример за потенциалните капани на китайския пазар на недвижими имоти и за стратегиите с голям ливъридж в условията на икономически предизвикателства.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Една от новите членки обяви нови амбициозни финансови проекти

След поканата да се присъедини към блока БРИКС Иран наскоро обяви над 50 финансови проекта, които се осъществяват с други членове на алианса. 

октомври 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Какво е нужно на крипто пазара да се превърне в неизменна част от икономика

Създателят на Chainlink (LINK) Сергей Назаров смята, че провалът на банковата индустрия и последвалото разочарование на хората от традиционната финансова система може да доведе до масово приемане на криптовалутите.

октомври 3, 2023 7:00 2 мин. четене

Coinbase придоби важен лиценз от централната банка на Сингапур

Coinbase, известният обмен на криптовалути, базиран в САЩ, наскоро получи лиценз за плащания от централната банка на Сингапур.

октомври 2, 2023 22:00 2 мин. четене

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа във времето, но и претърпя пълна трансформация след първата си среща на върха през 2009 г.

октомври 2, 2023 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.