НАЧАЛО Биткойн

Има ли връзка между халвинга на Биткойн и скорошния скок на цените на петрола?

18.09.2019 8:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Има ли връзка между халвинга на Биткойн и скорошния скок на цените на петрола?

Цените на петрола скочиха с 20% в неделя, малко след мащабна атака срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия елиминира около 5-6% от глобалното предлагане.

Разбира се, това тревожно развитие едва ли ще окаже пряко влияние върху цените на криптовалутите.

Някои от общността, обаче, започнаха да спекулират дали може да се очаква корелация между предлагане и цена с подобен мащаб след халвинга на Биткойн през следващата година.

Няма сравнение с халвинга на биткойн

Халвинга на Биткойн е важно събитие за общността, тъй като намалява предлагането на нови биткойни с 50%. То е проектирано да се провежда на всеки 210 000 блока (или почти на всеки четири години), като следващото халвинг събитие се очаква да се случи някъде около 20 май 2020 г.

По пътя на логиката, настъпващата петролна криза днес има малко или нищо общо с Биткойн халвинга. В крайна сметка, въпреки всичките негативи от гледна точка на околната среда, петролът е ключова стока, която в основата си “захранва” света. На този фронт влиянието на биткойн в реалния свят не е сравнимо с това на суровия петрол. Това се подчертава още повече, като се разгледа stock-to-flow съотношението на флагманската криптовалута.

Stock-to-flow съотношението на дадена стока е показател, който сравнява нетния й обем на запаса спрямо годишното предлагане. Тук биткойнът е сравним със златото, което в момента има най-високото stock-to-flow съотношение. Очаква се гореспоменатият коефициент на Биткойн да надмине този на златото до 2025 г., тъй като възнаграждението от даден блок продължава да намалява с 50% в края на всяко халвинг събитие.

За разлика от това, като стока, която се консумира, суровият петрол е подкрепен от много нисък запас във всеки даден момент и оттук идва и ниския stock-to-flow коефициент. Ето защо се очаква цените да претърпят резки скокове, когато пазарът предвижда забележим спад в бъдещото предлагане.

Като се има предвид, халвинга догодина, вероятно ще има положителен дългосрочен ефект върху цените на Биткойн (BTC).

Какво да очакваме от халвинга на Биткойн през следващата година?

Исторически погледнато, биткойн има тенденция да набира възходяща инерция една година преди и една след халвинга. Всяко от последните две събития беше последвано от актива, който достигаше своята най-висока стойност няколко месеца по-късно.

Например, Биткойн започна първото си халвинг събитие на 28 ноември 2012 г. с цена от $12,30 за BTC. Оттам минаха около 12 месеца, за да достигне стойност от $1000, след което се стабилизира в диапазона от $650 до $800 (без да се отчитат случайни големи колебания като относителните нива от март 2015 г.).

Вторият халвинг се проведе на 9 юли 2016 г., когато Биткойн все още се движеше около $600-$650. Цената започна да пречупва една бариера след друга през следващите няколко месеца и надхвърли нивото от $3000 за първи път в началото на август 2017 г. Оттам започна истинският подем на актива и регистрира нов най-висок връх на всички времена (ATH) от близо $20,000 до края на годината.

Има няколко обяснения защо изглежда сякаш биткойн придобива положителен импулс след всяко халвинг събитие, като най-простото сред тях се основава на една и съща стара динамика на предлагане и търсене. Тъй като по-малко нови биткойни навлизат в системата след всеки халвинг цикъл, недостигът се увеличава и това увеличава цената на дигиталната валута.

Ще започнат ли копачите да се отказват?

Може да се предположи, че забележима част от копачите ще изключат своето оборудване за крипто добив след халвинга на Биткойн през 2020 г. Междувременно тези, които останат в играта, вероятно ще търсят много по-голям марж на печалба, докато продават своите биткойни, като по този начин съществено ще повишат исканата цена на актива.

Имайте предвид, че в момента това са спекулации, макар и базирани на исторически прецедент. Понастоящем няма начин да се прецени точния характер на връзката между халвинга и цената на BTC, докато не се случи в действителност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Биткойн: Дългосрочните притежатели отново купуват след корекцията

Фундаменталните принципи на търсенето и предлагането диктуват движението на цените на различните активи, включително и на Биткойн. Когато предлагането превишава търсенето, цените са склонни да намаляват, докато когато търсенето превишава предлагането, цените обикновено се повишават.

22.05.2024 19:30 3 мин. четене

По-добра инвестиция ли са акциите на MicroStrategy от Биткойн?

Листнатата на Nasdaq софтуерна компания MicroStrategy (MSTR) се представи значително по-добре от Биткойн (BTC) през изминалата година.

22.05.2024 15:00 1 мин. четене

Биткойн ще продължи да се търгува близо до предишния си връх за сметка на алткойните

Крипто анализаторът Бенджамин Коуен прогнозира, че Биткойн (BTC) ще продължи да се търгува близо до рекордните си стойности, което до голяма степен се дължи на преместването на средства от алткойни към BTC.

22.05.2024 13:30 1 мин. четене

Публичните компании за копаене на Биткойн са получили огромно финансиране преди халвинга

В очакване на неотдавнашното халвинг събитие на Биткойн през април, публичните фирми за копаене на BTC засилиха своите финансови резерви.

22.05.2024 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.