НАЧАЛО Алткойни Биткойн

Има ли връзка между халвинга на Биткойн и скорошния скок на цените на петрола?

СЕП. 18, 2019 08:00 3 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Има ли връзка между халвинга на Биткойн и скорошния скок на цените на петрола?

Цените на петрола скочиха с 20% в неделя, малко след мащабна атака срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия елиминира около 5-6% от глобалното предлагане.

Разбира се, това тревожно развитие едва ли ще окаже пряко влияние върху цените на криптовалутите.

Някои от общността, обаче, започнаха да спекулират дали може да се очаква корелация между предлагане и цена с подобен мащаб след халвинга на Биткойн през следващата година.


Няма сравнение с халвинга на биткойн


Халвинга на Биткойн е важно събитие за общността, тъй като намалява предлагането на нови биткойни с 50%. То е проектирано да се провежда на всеки 210 000 блока (или почти на всеки четири години), като следващото халвинг събитие се очаква да се случи някъде около 20 май 2020 г.

По пътя на логиката, настъпващата петролна криза днес има малко или нищо общо с Биткойн халвинга. В крайна сметка, въпреки всичките негативи от гледна точка на околната среда, петролът е ключова стока, която в основата си "захранва" света. На този фронт влиянието на биткойн в реалния свят не е сравнимо с това на суровия петрол. Това се подчертава още повече, като се разгледа stock-to-flow съотношението на флагманската криптовалута.

Stock-to-flow съотношението на дадена стока е показател, който сравнява нетния й обем на запаса спрямо годишното предлагане. Тук биткойнът е сравним със златото, което в момента има най-високото stock-to-flow съотношение. Очаква се гореспоменатият коефициент на Биткойн да надмине този на златото до 2025 г., тъй като възнаграждението от даден блок продължава да намалява с 50% в края на всяко халвинг събитие.

За разлика от това, като стока, която се консумира, суровият петрол е подкрепен от много нисък запас във всеки даден момент и оттук идва и ниския stock-to-flow коефициент. Ето защо се очаква цените да претърпят резки скокове, когато пазарът предвижда забележим спад в бъдещото предлагане.

Като се има предвид, халвинга догодина, вероятно ще има положителен дългосрочен ефект върху цените на Биткойн (BTC).
Какво да очакваме от халвинга на Биткойн през следващата година?


Исторически погледнато, биткойн има тенденция да набира възходяща инерция една година преди и една след халвинга. Всяко от последните две събития беше последвано от актива, който достигаше своята най-висока стойност няколко месеца по-късно.

Например, Биткойн започна първото си халвинг събитие на 28 ноември 2012 г. с цена от $12,30 за BTC. Оттам минаха около 12 месеца, за да достигне стойност от $1000, след което се стабилизира в диапазона от $650 до $800 (без да се отчитат случайни големи колебания като относителните нива от март 2015 г.).

Вторият халвинг се проведе на 9 юли 2016 г., когато Биткойн все още се движеше около $600-$650. Цената започна да пречупва една бариера след друга през следващите няколко месеца и надхвърли нивото от $3000 за първи път в началото на август 2017 г. Оттам започна истинският подем на актива и регистрира нов най-висок връх на всички времена (ATH) от близо $20,000 до края на годината.

Има няколко обяснения защо изглежда сякаш биткойн придобива положителен импулс след всяко халвинг събитие, като най-простото сред тях се основава на една и съща стара динамика на предлагане и търсене. Тъй като по-малко нови биткойни навлизат в системата след всеки халвинг цикъл, недостигът се увеличава и това увеличава цената на дигиталната валута.

Ще започнат ли копачите да се отказват?


Може да се предположи, че забележима част от копачите ще изключат своето оборудване за крипто добив след халвинга на Биткойн през 2020 г. Междувременно тези, които останат в играта, вероятно ще търсят много по-голям марж на печалба, докато продават своите биткойни, като по този начин съществено ще повишат исканата цена на актива.

Имайте предвид, че в момента това са спекулации, макар и базирани на исторически прецедент. Понастоящем няма начин да се прецени точния характер на връзката между халвинга и цената на BTC, докато не се случи в действителност.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Биткойн новини

Броят на Биткойн милионерите се увеличава

Броят на адресите, притежаващи над 1000 монети, както и броят на BTC милионерите са се увеличили тази година, заедно с показателите за здравето на мрежите, като хешираща мощност. Биткойн адресите на...
ОКТ. 14, 2019 22:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн ще революционализира работата на правителствата от цял свят

В Medium публикация, Дрейпър нарече Биткойн „стартъп валута“ и похвали технологията зад нея. Биткойн срещу трибализъмСпоред Дрейпър, биткойн и DLT (технологията на разпределения леджър), географски...
ОКТ. 14, 2019 11:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

3 добри причини да включите Биткойн в портфолиото си

В блог публикация от 8-ми октомври, VanEck се съсредоточи върху трите причини за включване на BTC във всяко инвестиционно портфолио.Публикацията на VanEck започва с обяснение за разликата между два ти...
ОКТ. 14, 2019 09:15 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Биткойн е нараснал с 838 милиона процента - какво следва?

Неговият дигитален механизъм за оскъдност очевидно работи и премина теста на пазара, тъй като цените продължават да се увеличават, макар и с голяма волатилност. Ръст от близо 800 милиона процента На 1...
ОКТ. 13, 2019 18:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света