НАЧАЛО Други

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

18.04.2024 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

В своя шестмесечен доклад за правителствените заеми МВФ отбеляза, че много богати държави са приложили мерки за намаляване на дълговете си спрямо икономиките си, макар и да не са се върнали към нивата отпреди пандемията. Въпреки това САЩ и Китай се открояват като изключения, като прогнозите сочат продължаващо нарастване на заемите, ако настоящата политика се запази. МВФ прогнозира 70% увеличение на държавния дълг на САЩ спрямо икономическото производство до 2053 г. и повече от удвояване на китайския дълг до същата година.

Очаква се двете държави да допринесат за глобалното нарастване на държавния дълг, който според прогнозите ще достигне 98.8% от икономическото производство през 2029 г. спрямо 93.2% през 2023 г., като Великобритания и Италия също ще имат значителен принос за това увеличение.

МВФ подчерта и необходимостта от политически действия за преодоляване на фундаменталните дисбаланси между разходите и приходите в тези държави. Освен това според информацията държавният дълг на САЩ ще достигне 133.9% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) до 2029 г. от 122.1% през 2023 г., а дългът на Китай ще нарасне до 110.1% от БВП през същата година от 83.6%.

МВФ акцентира също върху значителните фискални отклонения в САЩ през 2023 г., като държавните разходи ще надхвърлят приходите с 8.8% от БВП, в сравнение с 4.1% през предходната година. Това ниво на заеми поставя предизвикателства пред намаляването на инфлацията и може да доведе до повишаване на лихвените проценти, плащани от други правителства, предупреждава МВФ.

Освен това са подчертани и потенциалните последици от повишаването на доходността на американските облигации, включително нестабилните условия за финансиране в други икономики. МВФ също така спомена, че забавянето на китайската икономика, утежнено от непреднамерено затягане на фискалната политика, може да отслаби растежа в други страни и да намали потоците от помощи за региони като Африка и Латинска Америка.

Според доклада многото държавни избори в световен мащаб през тази година вероятно допълнително ще повишат правителствените заеми, поставяйки предизвикателства пред консолидацията през следващите години, особено в ключови изборни години като 2024 г.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Парнтьорството на Nvidia с Dell е ключът към разширяването на AI

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви стратегическо партньорство с Dell Technologies за разширяване на AI възможностите до по-широк кръг клиенти, което ще позволи на бизнеса да създаде свои собствени „фабрики за изкуствен интелект“.

21.05.2024 17:00 1 мин. четене

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.