НАЧАЛО Други

Икономиката на Китай в беда?

05.02.2024 11:05 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Китай в беда?

В момента Китай се бори с икономически предизвикателства? Сигналите от страна на китайските официални лица подсказват, че те са обезпокоени, докато прилагат мерки, насочени към подмладяване на растежа и стабилизиране на пазарите.

Въпреки първоначалните очаквания за стабилно възстановяване след облекчаването на строгите Ковид ограничения, почти година по-късно китайската икономика изглежда е изправена пред препятствия.

Основните показатели отразяват обезпокоителна тенденция: цените намаляват, износът и вносът отбелязват рязък спад, равнището на безработица се увеличава, а кризата с недвижимите имоти се задълбочава.

Преобладаващият песимизъм е очевиден, тъй като през изминалата седмица чуждестранните инвеститори се оттеглиха от фондовия пазар.

Ситуацията може да се изостри след директивата за ликвидация на Evergrande, най-големия строителен предприемач в страната.

Макар че технологичните гиганти продължават да отчитат значителни печалби, едновременно с това те започват съкращения, засягащи хиляди работници.

Освен това все повече се засилва феноменът на полизаетостта, който допълнително усложнява настоящия икономически пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: ЕЦБ с първата си огромна загуба от 20 години насам

Неотдавнашните събития във финансовия сектор насочиха вниманието към промени в глобалната икономическа динамика, които могат да окажат положително въздействие върху БРИКС.

25.02.2024 9:00 2 мин. четене

Тревожни икономически тенденции след като глобалният дълг надхвърли $313 трилиона

Световният дълг достигна безпрецедентен връх, надхвърляйки $313 трилиона. Неотдавнашен анализ показва, че група държави са изправени пред нарастващи рискове, свързани с изплащането му.

25.02.2024 7:00 1 мин. четене

Полицията в Хонконг разкри схема за пране на пари за близо $2 милиарда

Властите в Хонконг разкриха, че са разбили значителна глобална схема за пране на пари, като са използвали конвенционалната банкова система, за да изперат около $1.8 милиарда.

24.02.2024 21:00 1 мин. четене

Кога може да се очаква края на бичия пазар на акциите

Неотдавнашният скок в цените на акциите, който често се приписва на вълнението около изкуствения интелект (AI), има по-дълбоки корени.

24.02.2024 18:55 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.